Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!

Контролът по границите противоречи на европейските ценности
Обновена: 8 мар 2018 13:36 | 20 фев 2018 17:00,
84
Захариева зове ЕС: До края на 2018-а да сме в Шенген!
Снимка: БТА

България призова Германия и още четири европейски страни да вдигнат граничните контроли вътре в ЕС, въведени от тях в хода на бежанската криза.

Би било "много полезно", ако Германия, Австрия, Дания, Швеция и нечленуващата в ЕС Норвегия вземат решение да не удължават действието на граничния контрол и след май тази година, когато изтича срокът на временната мярка, заяви българската външна министърка Екатерина Захариева пред германския вестник "Ди Велт", цитиран от "Дойче веле".

"Изпълняваме всички критерии"

"Граничният контрол вътре в ЕС противоречи на европейските ценности за свободно придвижване", каза в интервюто си българската вицепремиерка и допълни, че границите в Шенгенското пространство трябва да останат отворени, за да не страда икономиката.

В същото време Захариева призова страните от ЕС до края на 2018 година да дадат зелена светлина за присъединяването на България към Шенген. "Изпълняваме всички критерии и правим много, за да пазим външните граници на ЕС", увери Захариева и добави, че както България, така и Румъния заслужават да бъдат приети в Шенгенското пространство.

Заради бежанската криза

В тази връзка информационните агенции припомнят, че по силата на Шенгенското споразумение 26-те страни-членки, сред които и четири държави извън ЕС, са се задължили да премахнат граничния контрол по вътрешните граници. В разгара на бежанската криза обаче някои от тях върнаха временно граничния контрол. Германия например контролира трафика през границата си с Австрия, както и пътниците, пътуващи със самолет от Гърция за Германия.

През ноември м.г. Германия удължи с още шест месеца временната мярка. А миналата седмица вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман и австрийският му колега Херберт Кикл призоваха за удължаване на срока и след май т.г., припомня агенция ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава агресивна посредственост може да има само една самозабравила се ***!
49
10
 
4
 
! Отговори
електората преди 6 години
Като чета глупавите коментари на поддръжниците на Нинова направо я съжалявам.Ако не дай боже вземе властта как ли ще се срамува от гласоподавателите си?Или ще кажете: Тя е гьoнcyрaт и пaрцaл *** не хваца.
48
10
 
5
 
! Отговори
До 37 и 39 преди 6 години
Че си безПОЛЕЗЕН *** се вижда веднага! Но се усеща и руският ти хакерски акцент. Къде ни пращаш в Евразия бе нещастнико? Ние да не сме по-глупави от твоите руски сънародници, които масово емигрираха на запад в страните от ЕС !
47
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ами заминавай,бе маце.
46
3
 
19
 
! Отговори
Ха преди 6 години
Милата тя , зовяла... и кой ще я чуе?
45
4
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
....Зове...!!!
44
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв контрол, анархия му е майката.
43
5
 
22
 
! Отговори
ами преди 6 години
Там сме щом го казва тази куха лейка!
42
3
 
25
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Измазваме една сграда и сме в Шенген.
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Захариева зове ЕС: До края нао 2018-а да сме в Шенген!"ЕС не приема заповеди от гербави калинки, така че никакъв Шенген нито тази, нито следващата година, нито по-следващата...
40
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Очиларка и *** ефенди от Банкя, какво се правят на ударени с мокър пар///Ал? От ЕС вече съжаляват, че са ни приели. Холандия искат да ни се спрат еяропарите, защото знаят, че Сикаджията ги краде и малко дава на Шайкаджиите. Австрия също. Немски министър реагира остро на корупцията и двуличието на Джендъра. Мисля, че Тръмп ще им види сметката заради КТБ. Отряза герберастите на Закуската, не пожела да се снима а тях.Има шанс за Суджука, ако купи Американски самолети и техника, но ........
39
1
 
22
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Аз предлагам тази кака да си пише изявленията и след това да ги изчита и препрочита, защото иначе си ги плещи едни....
38
5
 
24
 
! Отговори
ПОЛЕЗЕН ИДИОТ преди 6 години
РУСИЯ Е НАЙ-ВЕЛИКА ! СВИКНАХТЕ ЛИ ?!ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЕС И ОТ НАТО !БЪЛГАРИЯ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СОЮЗ !
37
7
 
18
 
! Отговори
от немско преди 6 години
Какво ме грее мен шенген ? Нищо не ме грее, аз съм в Германия. А е чупката
36
5
 
24
 
! Отговори
ПОЛЕЗЕН И.ДИОТ преди 6 години
КАКЪВ ШЕНГЕН БЕ ?!ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ТРЯБВА ДА СМЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ ПРИ БРАТУШКИТЕ !
35
2
 
26
 
! Отговори
Незнаещ преди 6 години
Kога ще бъдем равнопоставени ,във всичко- закони, заплати.
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западноевропейците да махнат контрола по границите помежду им.Така пътуването на бежанците между първата страна след влизането им в Шенген и ЕС/България/ и крайната цел /Германия и Зап. Европа/ще става много по-бързо, успешно и спокойно. Лошото е, че като ги хванат в Зап. Европа ще ни ги върнат обратно в страната на първото влизане в Шенген- България. А ние ще трябва за сметка на бюджета да ги интегрираме/подслон,храна,здраве,помощи,работа,обучение/ или да ги връщаме в страните им/самолет/.
33
2
 
28
 
! Отговори
Холандец преди 6 години
Когато Турция влезе в ЕС, тогава и вие ще влезете в Шенген. Дерзайте гербери!
32
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Захариева зове ЕС: До края нао 2018-а да сме в Шенген!" - ЕС отговори : "Припомнете ни коя беше тази госпожа ?!"
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насила хубост не става !