НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

БСП се зарече, че няма да даде свой човек за зам.-председател на НС
598
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Още по темата

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
14
 
37
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Без значение дали е Жаблянов или някой друг, без значение коя партия предствлява, във така наречената Демокрация и още повече в Парламента, всеки има право да изразява своето мнение и не може да му бъде търсена сметка за ДУМИ! Той е изразил своята позиция и каквото и да е тя, трябва или да се приеме или да се подмине, но не и да му се иска оставка!Тази практика, която навлезе-да се съдят хора за думи е противоконституционна и ни връща във времето на "Белене" и "Скравена" Това ли е Демокрацията?!
31
26
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
НС тегли един шут на Жабата - обратно в блатото...
30
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и евреите няма да го спасят Иво Христов да го изритат от президентството и да го вкарат в затвора
29
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТипично за неграмотен червен суджук . Европейския съд се занимава с присъди от съда---Пурко... Спри да лаеш че замириса. Жаблянов естествено, че ще сезира Административния суд и Конституционния съд. И вече ако там го изпързалят, а аз съм сигурен, че там ще спечели, но ако там го изпързалят -той ще съди решенията на трези съдилища в Европа. "И ще спечели. Аре бегай да пикаш...
28
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе те и за Луковмарш скачаха срещу БСП, но когато от американското посолство ги сдъвкаха, Георг веднага излезе да се извинява.Ха, представете си, че Посолството потвърди думите на Жаблянов какви терзания и нервност ще настъпят сред герберюгите!
27
21
 
9
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Тоя беше като Гошо-тарабата в Райхстага, ама нещо не му се получи, защото Путин не е Сталин, много-по дребен е!
26
4
 
30
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
БСП ако искат да докажат ,че не са в тайна коалиция с Герб, единствения им правилен ход е да напуснат парламента и всички комисии и бойкот , както правиха Герб с Орешарски!
25
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо жаблянов не каза, че неговата партия натискаше Царство България да влезе в Тристранния пакт. Защо никой от неговата партия не беше съден за съюза с нацистите?
24
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Типично за неграмотен червен суджук . Европейския съд се занимава с присъди от съда , а не какво решават парламентите на съответните държави. Повтаряш като папагал пропагандните клишета на г-жа Лъжа. Но толкова ти е акъла.
23
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхме нормална държава Борисов ,щеше да е в затвора.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миии да взема и аз да изразя една "лична позиция", че например Хитлер е постъпил повече от заслужено с унтерменшените, а СС е била една високохуманна и патрЕотична организация а?
21
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не само ГЕРБ,и БСП трябваше да му поиска оставката,защото като защитава този безродник с чугунена глава,се компрометират още повече...даже и в парламента не му е мястото...
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега ...
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мнение различно от тяхното.Ще ги осъди!Главчевата работа беше друга - грубо стъпкване правилника за работа на НС!
18
41
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяхме нормална държава, жаблянов щеше получи 10 години в затвора
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами то ако се замислим свестен човек няма у НС, само разбойници и дилъри, бивши и настоящи мутри и олигарси със съмнителен произход на парите, дебели медийни магнати
16
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е за гръмки приказки, Варели Симеонов тозчас трябва да напусне политиката!Последната му изцепка бе да експулсира и обижда не просто гражданин на ЕС, а евродепутат!
15
33
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БКП-БСП отиват бавно но сигурно към дъното и скоро ще изчезнат от политическата сцена на Държавата. Да оправдаваш убийства без съд и присъда е просто недопустимо. Иначе какво да очакваш от терористична партия.
14
24
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Комунягата Жаблянов, може да иде да се жалва пред Върховният патриарх и католикос на всички арменци Карекин Втори:))))))))))))))))))))))
13
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият народ разбра, че комунистите в парламента не се чувстват виновни, че избиха елита на България и направиха просяците