НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

БСП се зарече, че няма да даде свой човек за зам.-председател на НС
598
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Още по темата

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
оказа се че президента е прав за парламента че се е превърнал в нотариат на една партия , много ще ми е интересно ако БСП осъдят държавата в Европа кой ще плати ГЕРБ и тези дето гласуваха или българския данъкоплатец. От целия цирк се разбра днес че до края на това правителство няма нужда от други депутати освен от тези на управляващите
11
10
 
45
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Нормално е ГЕРБ да се страхуват най-много от Народен съд ;)
10
7
 
37
 
! Отговори
за тези, които не са преди 6 години
прочели нищо през живота си.Да прочетат кой е поискал в България "Народен съд", кои са осъдените и кой ги е предложил да бъдат съдени. За тези, които още не знаят, най много са настоявали представителите на Англия. Предполага се, че "списъкът на съдените" идва от там.
9
21
 
31
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Позицията на този за Наордния съд, опита му да осуети минутата мълчание, както и отказа за ратификация на договора за добросъсед. с Мак. са все ЛИЧНА ПОЗИЦИЯ. Никой депутат не може да бъде мачкан за това. Тъпо поведение, но -лична позиция. ГЕРБ си отмъжава за оня сел..нин Главчев, който си беше виновен сам. Сега БСП ще сезира Конституцион Съд и той ще отмени решението. Милиционерска работа. Всичките им избиратели са ей такива главочи.
8
35
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов беше съвсем истерясал - имаше нещо женствено в него докато кряскаше с тънко гласче
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пременил се Илия, погледнал се, пак в тия.
6
11
 
25
 
! Отговори
ели преди 6 години
БЪЛГАРИ ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!!!!!!!!!!ТУРЦИТЕ ИСКАТ ДА СЕ КАРАМЕ И МРАЗИМ-КАКТО ПРЕДИ 600 ГОДИНИ
5
33
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се организира набързо един "народен съд" за цялата червена пасмина, те тръгнали да го уволняват?!?!?!Абе дайте му това, което иска бе! И още отре на дувара зад НС и малко сгурия отгоре!
4
42
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жаблянов е фашист, БКП и БСП са фашистки партии, Живков е фашистки диктаторФашизъм е срастване на партия с държава
3
42
 
36
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Този болшевик Жаблянов си го получи!
2
19
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната много тъ.па грешка на ГЕРБ :) Седете и гледайте следващите дни защо е го казвам това...
1
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Добрев гласувал ли е, и дали гласуваните от него решения не са компрометирани