НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?

БСП се зарече, че няма да даде свой човек за зам.-председател на НС
598
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и "Обединените патриоти", както се и заканиха, отстраниха Валери Жаблянов от БСП от поста заместник-председател на Народното събрание.

С гласовете на 110 депутати от ГЕРБ, ОП и "Воля" беше прието искането за оставката на Жаблянов, който си навлече гнева на мнозинството заради няколко солови изяви.

Още по темата

Сред тях са недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие", констатация, която присъстваше в декларация на БСП срещу провеждането на Луковмарш, неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов не видя причина да подаде оставка, защото бил изказал личното си мнение.

Съпартийците му застанаха зад него и дори се заканиха, че ако той бъде отстранен като зам.-председател, няма да предлагат друг кандидат за неговото място.

Така едно място от ръководството на парламента ще остане вакантно.

След спешно заседание на Изпълнителното бюро на левицата зам.- шефът на партията Кирил Добрев цитира документ на партията от 1991 г., с който БСП поема политическата отговорност за решенията на предшественичката си БКП и се извинява на репресираните и пострадалите от действията й, но в същото време отсече, че няма нито една причина Жаблянов да напусне зам.-шефското си място.

Парламентарната група на червените също го подкрепи единодушно и всички 71 присъстващи в пленарна зала гласуваха „против“ оставката му.

Единствената парламентарна група, която отказа да участва в гласуването беше тази на ДПС.

Още в началото на обсъждането на искането за оставка на Жаблянов депутатите от движението напуснаха залата с мотива, че това фарс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как уж се ритат за пред камерите.
331
9
 
16
 
! Отговори
сиромах преди 6 години
До 402!Не знам как да се обърна към толкова "умен" човек ама трябва да знаете че и баща ми и майка ми за жалост не са на този свят!Никога не са членували в политически партии!Аз също от което не се срамувам!Ама чак такъв умен адвокат на престъпници или техните наследници не съм очаквал да срещна!Само дето не разбрах кое не е вярно за съда в Нюрнберг или за 50000 лева плащани за партизански глави или Ястребинчетата?Радетел ли сте на Закон за защита на държавата и забрана на партиите защото натам!
330
8
 
15
 
! Отговори
демокрация преди 6 години
Екзекуцията на Николае и Елена Чаушеску е била предварително решена преди делото, твърди прокурора Дан Войня, който води делото. Служебния адвокат сам заедно с прокурора сипе обвинения спрямо Чаушеску. Това ли ви е демокрацията бе, народния съд не разстрелва жените на Филов и компания, за разлика от демократичния румънски съд.
329
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама мноо страх от един нов народен съд!
328
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-смешното е че комунизъм не е имало Комунизмът беше и си остава идеология на хартия и точно затова е толкова оптекаема тема Най-смешното е че всички господа сега бяха другари тогава, ама айде ще си затвориме очите отново.На тоя свят парадигмата не е променена. Сменява се декора, костюмите, актьорите, но сюжета си е един и същ-"Да то ду..т бедните." D
327
7
 
14
 
! Отговори
бг преди 6 години
До сиромахОбикновено такива простотии пишат децата на убийците на достойни българи. Комунизмът и фашизмът са един и същ режим -тоталитарен с една и съща социална база -работническата класа .В Германия се нарича националсоциализъм в Русия -имперски интернационалсоциализъм .
326
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
един комунист по-малко, остават още 239
325
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ очевидно започва лов на вещици , който не им е удобен ще бъде заклеймяван като комунист. Ехххх какъв хубав бил въздуха в залата без БСП и го казва, човек който също е бил комунист. Очевидно ,много им се иска да има само една партия, и тя да се казва ГЕРБ. За диктатура мечтаят , бе да ви ...... целия род , доживях да видя, как комунисти се борят срещу комунисти.
324
11
 
18
 
! Отговори
сиромах преди 6 години
По логиката на наследниците на Нюрнбергският съд трябва да се отменят произнесените присъди от този съд а още да се възстанови даването на награда от 50000 лева за главата на всеки инакомислещ независимо дали е бил въобще комунист или социалист!А ако става въпрос за такива като децата от Ястребино даже наградата да се учреди на името на Спас Гърнето за високи постижения в литературните хвалебствия на същата сега оплювана от него любима партия!СРААААМ и позор!!!!
323
4
 
15
 
! Отговори
Авера преди 6 години
В БГ освен новородените бебета има ли други които не са били комунисти. След 1989г. контейнерите бяха препълнени с партийни билети и сега същите чисти вече демократи ни коват законите и ни управляват. Ай честито.......
322
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти като я знаеш историята това оправдава престъпленията на комунистите или просто да ти построим паметник колко много знаеш? А за премълчаването на Чернобил какво ще кажеш?
321
6
 
17
 
! Отговори
To6 преди 6 години
Няма да коментирам станалото, само тези дето внесоха предложението и играят по свирката на боко, ще си го получат на следващия вот. Между впрочем и марушковците също. Ще изтърпим някак още няколко месеци
320
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37830 години от свалянето на Живков а не сме направили една стотна от това което постигна комунизмана теб режима на тока и купоните за храна ли ти липсват бе каскет? Или банкнотите от 100хил лв на Р.Гечев?
319
0
 
6
 
! Отговори
az преди 6 години
До ВасилевВиждам, че си прочел вече, добре. Сега започни и да мислиш. Върху, какво плащаш данъци? Ако аз съм произвел нещо за 2лв и съм го продал за 2лв ще платя ли данъци? Ами ако съм произвел нещо за 2лв и го продам за 1лв?
318
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е тоя елит в сравнение с какакво / с кой , кого при положение че " най големите" фабриканти са произвеждали сапуни и тухли или пък са тъчали плат в занаятчииски темпове на допотопни станове
317
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НС (Народният съд) бутна Валери Жаблянов. Ами сега?сега цялата проруска сгaн дгд
316
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арестувани от народния съд 28630.Повдигнати обвинения на-11122.На смърт-2730.Доживотен затвор 1305.Останалите на 20 години затвор.Присъдите са се изпълнявали още същия ден. Кой каза, че били единици осъдените от народния съд? Нюнбергски процес 24 *** са обвиняемите. 19 са осъдените, от които на смърт 12. Да живее Б.К.П. Б.С.П. ураа!
315
9
 
14
 
! Отговори
Стига бе! преди 6 години
КОМУНИЗМЪТ В БЪЛГАРИЯ Е ОБЯВЕН ЗА ПРЕСТЪПЕНОт кой съд?
314
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още малко и ще станат 30 години от свалянето на Живков а не сме направили една стотна от това което постигна комунизма , напротив разрушихме доста вместо да се надгради , унищожи се металургията машиностроенето търсим цаката на ядрената енергетика със смешния аргумент, че имало от къде да внасяме
313
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 375Шенген няма да видим с толкова много русофили какъв Шенген ти се е приискал?