Държавна ЧЕЗ? Не! Примерите: БДЖ, "Топлофикация"...

Ще плати ли скъпо България, за да контролира част от активите?
8 мар 2018 10:15, Петя Славова
154

Нестихващ поток от новини по линията Прага - София за сделката по продажбата на ЧЕЗ. Гинка Върбакова в момента е в Чехия, където преговаря с продавачите на електроразпределителното дружество. Един от шефовете на чешката компания, отговарящ за задграничните дейности, вчера разкри, че още през 2017 г. са предлагали на българското правителство да влезе в сделката, но от българската страна са отказали.
Още по темата

Отделно от това стана ясно, че в договора има обвързваща клауза, която задължава купувача да сътрудничи по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България.

Ще плати ли скъпо държавата за възможността отново да контролира част от активите на компанията и колко реално струва влизането на България в сделката?

Според икономиста Владимир Каролев не е много положително държавата да има контролен пакет от ЧЕЗ и даже да бъде мажоритарен собственик.

"Ако някой иска да си припомни колко добре управлява държавата, да се сети за БДЖ, за "Напоителни системи", за "Топлофикация София", за почти всички ВИК. БСП първи започнаха с говоренето за закупуването на ЧЕЗ, а ГЕРБ решиха да се включат", уточни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече доста трудно може да се изпълни тази сделка по закупуването на ЧЕЗ, защото "Инерком" няма да има капацитета и парите са финализиране.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на мнение, че арбитражният съд е нещо доста опасно, защото решението няма право на обжалване.

"Боя се, че ние досега не сме спечелвали нито едно арбитражно дело. Изложени сме на голям риск в момента, защото сумата, за която ни съди ЧЕЗ, е доста голяма. Става въпрос за регулация на естествени монополи, която е в целия свят. Потърпевшите - тези електроразпределения, имат възможност да бъдат защитени от Върховния административен съд", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТАРА ПЕСЕН ПЕЯТ ! Споко, той пак ще го купи с твоите пари, но загубите ще ги плащаш ти и останалите данъкоплатци, а печалбите ще прибира той.
83
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами примерите, които давате, че държавата е лош стопанин не доказват че държавата е лош стопанин, а доказват, че десните крадци като се настанят в държавата и слагат хора крадци в държавните фирми за да ги разграбват - какви са леви или десни Вальо Топлото, Христоско Вретенаров, че и Корнелия Нинова когато е била на Техноимпекс - ДЕСНИ И САМО ДЕСНИ ...
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато държавата е дълбоко корумпирана като нашата, и държавен .енеф да да е , и него ще го окрадат и фалират!
81
2
 
10
 
! Отговори
радио Ереван преди 6 години
Носят се слухове, че Гинка от Пазарджик е подала молба за индийско гражданство!
80
2
 
14
 
! Отговори
БИЗНЕС В БГ..??? преди 6 години
НАЛИВАНЕ НА ПАРИ.... В КОФА .....БЕЗ ДЪНО!!ВЕЧЕ ЦЕЛА ЕВРОПА ГО РАЗБРА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТУКА Е ТАКА -----КРАДЕ СЕ АДСКИ ....СЪВСЕМ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ!
79
1
 
10
 
! Отговори
СТАРА ПЕСЕН ПЕЯТ ! преди 6 години
Ката иска Борисов да купи със свои пари ! Не с парите на народа ! Щял да национализира . Как? Да купи проценти с нашите държавните пари. Утре нарочно ще вдигне цената на тока и като ревнем на митингите ще каже, добре народе мой, ще го дадем за приватизация. Техен човек ще го купи за жълти стотинки а управляващите ще приберат в джобовете си корупционни такси за милиони.Народа трябва да поиска прозрачен контрол върху всички частни дружество и фирми. Аз не давам на Борисов да купува с моите пари
78
2
 
6
 
! Отговори
бай Ой преди 6 години
- Защо ЧЕЗ си продадоха бизнеса в бг?- Защото се изпиха Ginka by Lobby ..
77
2
 
10
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА КУБ!! преди 6 години
НИТО ШЕ СВАЛИТЕ БОКО ......НИТО ТОКА ШЕ ВИ СТАНЕ ПО-ЕВТИН!!!ЧЕЗ----МОЖЕ ДА ГО ПРОДАДЕ ЕРП-То И НА ТАЛИБАНИТЕ ...АКО ИСКА ....ХА,ХА,ХААААЧЕХИТЕ , ИСКАТ---САМО ДА СИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ !!!/...това ги интересува чехите...!!!/
76
0
 
3
 
! Отговори
преди 6 години
Да ви имам заглавията, да ви имам... Медия...
75
1
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааа преди 6 години
РАЗВАЛЯЙТЕ СДЕЛКАТА , С ЧЕЗ ,БЕ.......ДА ИДВАТ ИНДИЙЦИТЕ , ПА ДА ВИДИМЕ , КОЙ-КОГО....ХА,ХА,ХААААААААААААААА....ТЪКМО ШЕ ВИДИМЕ ----КАК СЕ КРАДЕ ОТ ИНДИЙСКИТЕ ФАКИРИ !!!МОЖЕ ДА НАУЧИМЕ НЕКОЙ НОВИ МУРАФЕТИ ,БЕ....ПАК Е КЯР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сваляне от власт на хунтата "Борисов".Народен Съд и доживотен затвор за горните.Конфискация на заграбеното от всички менте-бизнесмени(Цветелина, Борисов, Ганчев, Ковачки, Прокопиев и т.н. (листата е много дълга).
73
0
 
2
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
малцинствата??? - Я ПАК
72
3
 
10
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
НЕК Изнася ток за около 2 евро цента на киловат час на НАРОДА ЧЕЗ го продаваше по 11 евро цента..КВо става тука бре..ЗА ГРеция и Турция по 2 евро цента за НАЗЕ САТЪРА>>ТОКА В БЪлгария с е произвежда само от изградени с ограбени пари от народа централи другите ток не дават..Няма доказателства че вятърните перки и фотоволтаиците дават ГОДЕН ЗА МРЕЖАТА ТОК ..
71
2
 
11
 
! Отговори
НАционализация преди 6 години
ПАк напомнят от горе енергото е изградено само с ограбени пари от БЪлгарския народ.Всички разходи вкл тн инвестиции вкл от ЧЕЗ и другите са ПЛАтени сцената на тока от ограбвания от тях народ ..след това с а им наплатили и печалбата..
70
2
 
9
 
! Отговори
Deborah преди 6 години
Енергодружество не трябва и не е редно да се купува от държаваат. Ще ви обясна защо. С държавни пари лесно се купува /национализира/ и още по лесно се продава /приватизира/ особено когато в джоба остават процентите от корупционната такса.Вие нормални ли сте да дадете на мафиотско управление с вашите пари да купят процент от ЧЕЗ ? Нали утре ще ви чакат да кажете че ви са скъпи сметките и ще го обявят за приватизация. ХОРА НЕ ПОВТАРЯЙТЕ ГРЕШКИТЕ СИ !
69
0
 
9
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 6 години
Нагли корумпирани престъпници на власт се подиграват нагло след 1989 година.,Знаят че протести има само ако те включат пси генератори и предварително отровят народа с спец наркотици..Крадат милиарди за тн Зелена енергия заради печатна грешка в документи невнесени в парламента/нагла измама с цени и производство/надписали цената десет пъти над разрешената..
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Професорът с украинската титла говори само глупости. Но пък го прави често и по разнородни медии. Толкова ли не умеят да подбират грамотни и знаещи хора по тези студия!
67
0
 
7
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
da se докладва колко милиарда бяха ограбени досега след наглата ненужна и вредна приватизация на енергото..Имаме страхови неврози от ползването на ток.десетки хиляди фирми фалираха.НЕК затъна до гуша.изнася ток през партиини подставени компанийки за без пари. НА народа ЧЕз и другите го продават по 11 евроцента.ЦЯлата ни енергетика и енергото са изградени с ограбени пари от НАРОДА..
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата била лош стопанин, според този умник - Каролев.А частниците -Ковачки, Прокопиев, Баневите и колко още, са просто велики!!! Пуста тояга.Тук става дума за националната сигурност, но какво ти разбира Каролевата тиква!?
65
4
 
8
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Ако ЧЕЗ е държавен на Чехия, защо да не може да бъде наш, Български? Но явно интереса е мафията да си придобие стратегическо предприятие и да дърпа конците на всяко правителство и на българите. ОСТАВАКА!!!