Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!

"Навън вече не съм от дивите зайци, отдавна са ме преброили"
24 апр 2018 18:00,
178
Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!
Снимка: архив "Булфото"

Бойко Борисов не крие, че е научил важни уроци от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и сравнява времето си, прекарано до тях с това в университет.

Сегашният премиер бе бодигард и на единия, и на другия в края на 90-те години на миналия век и в началото на сегашния.

"Той (Живков) и царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко", казва премиерът в интервю за Дир.бг.

Той отново припомня, че е пострадал много от комунистите, но признава, че заради вроденото му чувство за справедливост, му е било интересно да чуе как разсъждават. По повод общуването с Живков, царят му бил казал: "Борисов, ти имаш редкия късмет да общуваш с него, когато се е очовечил". А това било време, в което цялата БКП се скрила от бившия първи.

Още по темата

По повод съдбата на Живков Борисов казва, че всеки политик, рано или късно, бива захвърлян.

"Така е и в спорта. Любимите ни футболисти, вълшебници на терена също, ето как си тръгва Буфон, Иниеста. Така ще си тръгнат със сигурност и Роналдо, и Меси. Когато те носят на ръце и ти се радват толкова много, след това със сигурност се обръщат срещу теб", разсъждава министър-председателят.

От общуването си с Живков той си спомня какво му казал за Косово.

"Той до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е така, той на тръгване ми каза и: "Виж, предай, Косово ще стане голям проблем". Тогава Косово въобще не го бях чул, не знаех къде се намира... Но той ми каза: "Виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия", разказва Борисов.

И от Сакскобургготски научил много неща: "Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски", казва той и признава, че много от уроците сега му помагат, когато "плува" в международни води.

От днешна гледна точка Борисов смята, че вече има уважение от европейските лидери.

"Извоювал съм позиция с мен да разговарят, а не да ме осъждат", казва той на въпроса дали е получил критики от ЕС заради решението да не изгоним руски дипломати след скандала "Скрипал".

Премиерът смята и че случаят не е бил тест за него за лоялността към ЕС и НАТО.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили", казва той.

Премиерът отговаря и на въпроса защо Ердоган го припознал като посредник с ЕС. Според премиера турският президент е оценил това, че Борисов го е посетил във време, в което никой не е отишъл при него след преврата "и при откриването на моста".

"А за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не дойде никой на откриването... Аз, когато откривах метрото, дойде Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите нива в Европа. И сега в Европа всички отчетоха, че това е било грешка", смята Борисов.

Той признава, че се замислил дали Европа ще погледне с добро око на тази визита, но се замислил и какво ще се случи, ако 500 000 мигранти навлязат през Странджа в София.

"Тогава отидох и бях единствен. Азиатската част или Изтока, да кажем, ценят много тези неща. Отидох, направихме срещата, показах уважение, знаех, че ще бъде оценено. Не случайно и той, и премиерът, ме чакаха на вратите. Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауър", с канцлера Меркел, много работа имам там... Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват".

След това разказал на Меркел за визитата и тя му казала: "Дръж винаги един канал за диалог да има".

Борисов коментира отношенията си и с другите държави.

"И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички много ясно съм им казал, но и съм им показал моята политика на партията и на правителството, която винаги е била 100 процента лоялност към ЕС и НАТО", казва той.

В същото време на всички бил казал, че Русия в България има различно измерение.

"Заради Руско - Турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са направили за България. И всяка антируска позиция среща неодобрение в българското общество. И затова ние имаме своите културни, исторически, прагматични отношения с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато поискам разговор, говорим", допълва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът Е:Какъв е този народ който овластява такъв мало*умник?Отговрът Е:Телешки!Съставен основно от прости провинциалисти.
101
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е, че съм гражданин на държава, чийто премиер прави такива "откровения"!
100
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато хората завършваха истински Университети, овчаря от Банкя сажуваше при овчаря от Правец и при Мадридския крадец
99
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царя открадна имоти и е за народен съд. Живков е от ранга на Ботев и Левски. Борисов е кръгла нула и никой не го иска освен менте патриоти.
98
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AKO BOIKO SAM NE SE POHVALI..........
97
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСЛАВЯНИТЕ ПОБЕДИХА ЕВРЕИТЕ..Престани да повтаряш тези глупости,ние с еврите нямаме проблем,нито с арабите,ние чуждото не щем,искаме си нашето - българското!И българско независимо управление!
96
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреи вие искахте да затриете славяните, но славяните ви победиха.
95
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВЯНИТЕ ПОБЕДИХА ЕВРЕИТЕ.
94
3
 
33
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Господин Борисов, колкото и да са ви били полезни контактите с Тодор Живков и Симеон Сакскобурггота, не могат да наваксат липсата на образование, което вие нямате. По вашата логика кучето трябва да е най-големият касапин, защото гледа на месаря право в ръцете. Срам ме е, че представлявате България и когато ви покажат по телевизията, веднага усещам простащината във всяко ваше действие.
93
8
 
12
 
! Отговори
Иво Инджев преди 6 години
БАЙ ТОДЪР Е БИОЛОГИЧЕН БАЩА НА ТИКВАТА-ГЕОПОЛИТИК ОТ СЕЛО БАНКЯ .ИМА НЕОСПОРИМИ ДАННИ, ЧЕ ВЛАШКИЯ РОМ ТОДАР ЯШАРОВ Е ТАТКОТО НА БОКО.И ИМЕТО МУ Е -- БОИКО ЯШАРОВ ЖИВКОВ .
92
4
 
21
 
! Отговори
www преди 6 години
ДВАМАТА БИВШИ НЕ БЯХА НИТО ТИКВА НИТО МУТРА...
91
5
 
22
 
! Отговори
Ненор Мален преди 6 години
Тоя не заслужава да пасе овцете в Банки,козите го сложили премиер,моля ти се.Защото искат да затрият държавата,да ги ***.
90
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вашата партия предадохте България и българите,бедни и без самочувствие,следене и преследване по Гестаповски,без правов ред в държавата,а толкова ви вярвахме!И мисля,че дори не Бойко,а ЦЦ е сивия кардинал.Но от човек без образование и качества,толкоз.Дадохте небето ни на Турция,а и земята ни,която е извоювана с толкова мъка и болка,за да си върнем свободата!
89
1
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Следите ли" Великолепният век"...едно към едно сме....500 години не са шега работа.....имайте в предвид ,че хората които изброяват в деня на Ботев 90%не са оставили поколение....вие,ние сме гените на мишките църкали срещу ония нехранимайковци ,че им развалят съжителството....днес е същото...на три морета...
88
5
 
20
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
На моменти му харесвам политич.ходове. Никога не съм гласувал за него. В бг. народа е калпав,нагаждачески. Дори и към турците сме били така ,нагаждачески. Знаете думите на Осман паша към Тотлебен че сме жалки хора ,предатели. Има много истина в това за жалост. България трябва да е неутрална като Швейцария и Австрия. С Европа да ,но никога срещу Русия. Да стане основен закон.
87
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Диктаторът и крадецът! Това са кумирите на Боко!
86
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах си хас , изпечени далавераджии , как няма да прихване от тях ,що да се минава, когато "може" да мине обикновените си съграждани, типичен пример за комунистическа приемственост " в борбата за правдини"
85
3
 
4
 
! Отговори
Да се замислим! преди 6 години
Борисов може да чете при абсолютна тъмнита защото според закона за законите се казва "черно на бяло" Той през деня чете цялото само черното а нощем виждайки бялото ектраполира и казва безгрешно какво е написано с черно.с тоя остър поглед и разделителна способност ако беше изкарал ВНВУ в ДОлна Митрополия да стана три пъти по генерален генарал от генарала Радев
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че от къде да се учи домашното въспитание през соца си бе като оня виц Асан го взели в комунистическата партия и решили с Айшето да са куртурни Завела Айшето *** на изложба и там едното застанало пред картина на гола жена и вика Боже *** скивай каква п,,ка Аишето му забила един шамар и вика Асан Комунист стана ти за Боже говориш
83
2
 
14
 
! Отговори
диплома в/у тухличка преди 6 години
ето каква е разликата между ученото и крадливото. Единия откраднал от Тъщелурвата си цели 6 апаратмента барабар с прозорците.а другият има за сега 4 университета барабар с дипломки.а да видиме втора серия Тиквата на война с Компира