Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
61
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст.."За държавата идеалният подданик е да работи ~40год. и 1-2 год. преди пенсиониране да предаде богу дух че да не му се плаща дори и мизерната пенсия.....да не говорим за здравно обсужване.
96
0
 
12
 
! Отговори
С преди 6 години
Корекция към пост 97Олицетворение , а не олицИтворение -досадна техн. грешка
95
1
 
33
 
! Отговори
С преди 6 години
Случаят е олицитворение на състоянието на държавата и народа.Както и да ни заблуждават в " доброто" ни развитие , то истината е , че то е напред и надолу.В бъдеще е предвидено да сме още по-зле финансово , социално , икономически.
94
1
 
53
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
За охраната на мутрите държавата плаща по 400 000 лева месечно, ама за човешки живот няма 15 000 лева
93
2
 
63
 
! Отговори
Лари преди 6 години
Тази жена ще тежи на съвестта на здравният министър.Впрочем - не, той няма съвест.Докато в България, целта на здравеопазването е да излизат сметките на икономистите, а не здравето на хората резултатите ще са тези - много хора с възможност да бъдат спасени ще умрат. Е-ех, да бяхме народ, а не банда страхливци, много неща нямаше да са така, но уви...
92
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 95Грешиш! Шлякаха си се за доларчета/левчета Х 3 или подаръчета от кореком! Манталитетът е същия с много малко коренни промени! Смешно е да се поощрява ера/етап от време което е пряко свързано със сегашпното ни статукво. Татовата система филтрираше абсолютно всичко което грозеше имиджа на неговия "трон-фамилия" и се изнасяха само най-полужителните елементи от обществения живот. Не се заблуждавайте по приказките на Татовите бивши и натоящи придворно хемуроидни и херпесни израстъци.
91
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
здравната каса е фирма-обръч на ГЕРБ , те назначават ...я командват кое и как да се случи НЕ Е ЛИ ВЯРНО
90
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе важното е че цените на имотите "" щели да се вдигнат още 8% през 2018"" а тва че държава няма и хората все по често имигрират ГЕРБ хич не ги инересува . Те нали са в играта с парата ..пък народа кучета го яли
89
1
 
52
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Стига са писали глупости, всички тези операции в страните като Германия и Италия са безплатни за обикновения потребител, явно тук в България здравната каса е по-голям крадец от наще "чисти политици" лошото в случая е че става въпрос за здравето на обикновените граждани като мен. Може би първо трябва да си заминат всички "чисти политици" за да дойдат истинските лекари- лекари за които не всичко е пари.
88
0
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Еми лекувайте се
87
2
 
3
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
До ШопШопе, прав си брат. Да видим колко от неграмотните ще те разберат всъщност. Болестите на нашето време първо се появяват в главите, а после отиват в телата ни. Браво!!! Това е най-точната диагноза
86
3
 
0
 
! Отговори
До шоп преди 6 години
Дали всичко е едностранно..много лесно е да мислиш само от твоя гледна точка.
85
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да беше отишла при доктор Ливайн! Щеше да я лекува безплатно!
84
0
 
19
 
! Отговори
Пошъл си до шоп преди 6 години
Тези пенсионери са работили също като нас и са били разболяни от мисленето на хора като теб... Който мислят само да грабят...не пенсионерите-телкаджии са виновни..мислиш че е лесно да имаш телк..така ли..я пак помисли.
83
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма пари, щото ромеите не плащат осигуровки. Към това се добавя и безогледното крадене на рехавия бюджет от политиците, от меринджеите на болниците, от фармацевтичните хиени, от обръчите от фирми и т.н. Накрая остава като жабите в пресъхналото държавно блато, да прокълнем и да умрем!
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
" Умряла нарочно..." до " някаква си личност" пукнала... малее вие които коментирате също не сте човеци..както и тези "лекари" . Същото е като да те помоли някой за вода, защото умира от жажда.Ако имаш му даваш,ако му откажеш въпреки че имаш...нещо си се провалил в опита и смисъла да си човек...Та питам как има пари за друго,но не и за спасяване на човешки живот!?! Ясно всичко е в тесногръдието и егоизма,ама вашите коментари са безмилостни и после от държавата та чак до съседа.ПогледнетеСебеСи!
81
2
 
18
 
! Отговори
Ран-Ът преди 6 години
Видими резултати.
80
1
 
36
 
! Отговори
Брюксел. Найс а? преди 6 години
Евроатлантически избор - имаш кинти - живучкаш. Свършиш кинтите - изстрелват те на гробищата.
79
2
 
36
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Планът за геноцид на Българския народ в действие....
78
3
 
30
 
! Отговори
Аве ей преди 6 години
Оставете човека да гради бъдещето на западните Балкани, какво го занимавате с някакви болнави къръци. Скачахте ли против безплатното здравеопазване - скачахте, еми...