Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Геноцидът е пълен...
16
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Боркатра нали тегли още едни 16 милярда. Какво стана с тях? Няма ли за един човешки живот от тях или всичките за джипки ги изхарчи? Оня, фдругия, апартаментния бос, да не си е купил цял квартал с тея пари?
15
19
 
2
 
! Отговори
koko преди 6 години
До миленаПосле се кефиш като казват колко дългове имат болниците
14
1
 
45
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Нещо за вдигане на депутатски заплати не чувам?
13
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ДОКТОРИТЕ , ВСИЧКИ СА С ОТКЛОНЕНИЯ , ПИАНИЦИ ИЛИ ПСИХОПАТИ И НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ,,ГЮВЕДЖО И ЕКСКУРЗИЙТЕ КОИОТ ИМ ПЛАЩАТ ФАРМАЦИИТЕ ..ЯДЕНЕ , ПИЕНЕ И ТОВА Е .. ТУКА ХОРАТА СА БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ ЗА ЖАЛОСТ ..САМО БОГ ДА НИ ПАЗИ И ВЕДНАГА В ЧУЖБИНА ПО ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ..ТУКА ТИЯ ДВОЙКАРИ САМО МОРАТ НАРОДА
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До док.Дай париВсъщност е около 50-60$, което пак не е добре, но не е 1500 !!!!
11
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е престъпно бездействие. Защо няма никой в затвора?
10
2
 
71
 
! Отговори
Имигрант преди 6 години
За разлика от милата ни родина, която напуснах преди година, държавата в която съм сега поема даже и лекарствата за обикновенна настинка. Тук за брутна заплата 3000 лв плащам 150 лв здравни осигуровки и когато доктор ми изпише най обикновен антибиотик го вземам от аптеката без да плащам. Имам право на безплатен медицински транспорт с линейки, медицински хеликоптер и т.н. което за разлика от България става с благословията на министър. Това е положението и ще става по зле.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Не знам брат, аз съм само на 25 ...
8
6
 
60
 
! Отговори
милена преди 6 години
Срамота!Как може да чакат докато набави парите?!С това ли се измерва човешкия живот!С някакви си хартийки!Държавата я уби с безумните си решения.Лекарите я убиха с това, че чакат банкноти, с това че забравиха Хипократовата клетва!Господ да е с нас в такава държава!
7
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яд ме е, че това с депутат няма да се случи.
6
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли може да има по-антихуманна държава!
5
7
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искахте демокрация и западен стандарт............сега недейте да ревете...........или забравихте как скачахте по площадите като маймуни???
4
1
 
74
 
! Отговори
Минувач преди 6 години
Касата изобщо не и пука за болните и болниците! Това е престъпна структура, която прави само далавери.
3
1
 
52
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Така се правят икономии от пенсионерите , и за това най-стриктни сме в харча от всички страни от ЕС. !
2
1
 
67
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Нямаш пари и си болен - > умираш..
1
4
 
48
 
! Отговори
док.Дай пари преди 6 години
Честита ни нова демокрация като в САЩ ,една проба за грип там струва 1500 долара дори за хора със социална осиг. Халал да ни е новия живот!