Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
революционерите са умрели млади в разцвета на силите си
56
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е при демокрацията...Напоследък се повтарям, но това са фактите!Само напомням за тези които услужливо забравят, че през "лошия" комунизъм здравеопазването беше НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО и ДОСТЪПНО ЗА ВСЕКИ!Факт!
55
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвратително.
54
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От друга страна такива нововъведения при соца нямаше и хората пак си умираха...
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АМЕРИКАНЕЦНе му се ядосвайте на простотията на "АМЕРИКАНЕЦА". Той от онези проснтачета, дето полулегално побегнаха1, стояха в лагери и накрая ги пуснаха из катакомбите да попъллватоня контингент. Сигурно е "американец" от джунглите на Амазонка. Той си мисли, че само той знае, кое как е.
52
16
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 49е то и като нямаше банани клапите пак нямаше.но, и аз да се присъединя все пак - какво сте се разревали, 1000 години ли искате да живеете (фридрих велики е автор на тая светла мисъл, не съм аз)
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВЪПРОС към ДАНСКой имаш предвид? Генералния представител за България на фирмата за медицински изделия ли? Това са посредници изкарващи мноооооооооого кинти.
50
0
 
41
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Нищо чудно след като държавата не може да се грижи за поданиците си, те я напускат, по един или друг начин. Бог да я прости.
49
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най разумния коментар е номер 16 написан от професор.
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво пак сте се разревали, нали има банани, това е важното
47
1
 
9
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
До ИмигрантАз си правя зъбите в Унгария, по - евтино е и с много по - добро качество от БГ.
46
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частната собственост е алчна, тиранозавърска, зловредна измислица за експлоатация на хората от бандитите, престъпите притежатели на многото пари, които взаимно се поддържат, правят партии, безчовечно унищожават хората. Тъ по решение е 99 %-та частна собственост. Трябва да има разумно съотношение между частно и държавно. Поне 30:70. Иначе обществото загнива. Затова загина и социализмът - 99 % държавна собственост! Конкуренцията между видовете собственост е живецът на развитието!!! Другото е ЛЪЖА!
45
2
 
40
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 6 години
Тази *клапа* в ЕС - Германия , Франция - струва 1000 евро .Какви Десетки Хиляди Евро.Къде е ДАНС и Медицинския Одит . Тези са Убили Жената нарочно .
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 10 ИмигрантА колко му взема държавата неофициално? И защо пък държавата позволява на работодателя-частник да съдира наемния работник, а двамата заедно да правят далавери, за да изгежда заплатата на работника по-голяма, като работодателят със съгласие на работника го осигурява ниско.
43
0
 
20
 
! Отговори
Имигрант преди 6 години
33 Това колко плащат хората не е тяхна вина, а вина на държавата в лицето на нейните институции. Когато в тая държава започне да работи всяко едно човече на държавна издръжка както трябва тогава ще се оправим. Каквито и да си ги изберем ще в все същото. 50 години в тая държава институциите работят по един и същи начин и никога няма да се промени това и за това аз съм взел моето решение.
42
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има неща като застраховки "живот" и здравни застраховки. След като искате държавата, т.е. ние, дето плащаме осигуровките си да поемат и тези без здравни застраховки и болниците по махали и паланки, няма как да се обхващат по-голям кръг здравни проблеми. Вноски малко, разходи много и неефективни. Друг е въпросът, че с тази една и то държавна каса яко се краде и малкото, което се внася.
41
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същество това е напълно съзнателно умъртвяване на гражданин на България, който е работил за държавата, плащал е данъци и е бил ограбван от нея. Втори, престъпен проблем е, защо тази жена не е била лекувана достатъчно, за да се преотврати това крайно, безалтернативно състояние. Като човек, за жалост, от няколко години близък до подобно състояние, виждам точно такова поведение на здравната система - ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН ОТБИВАНЕ НА БОЛНИЯ ОТ ЛЕЧЕНИЕ - пари, време, грубост, омаловажаване на риска
40
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПП ГРОБ и реформите в здравеопазването. Близките на жената да подадат жалба в Страсбург! И да не забравя - разБойко да пусне една сълза и за тая женица, и за нея се е погрижил!
39
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горд съм, че синът ми знае 3 западни езика и една дума на български : самолет.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови далавериТия клапи не са толкова нужниПоредните алчни фирми които си пробутват *** в банановата ни държавица