Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!

Ще има още такива случаи, твърдят здравни експерти
25 апр 2018 20:08, Петя Славова
197
Жена почина в болница. Не могла да доплати лечение!
Снимка: архив, Булфото

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравната каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа.

Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент.

Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред "Дарик" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака", обясни Кацаров.

Преди месец е имало предложение подобен тип изделия, от които имат нужда не повече от 50 души у нас годишно, да се заплащат напълно от Здравната каса.Нови промени засягат хората с остра бъбречна недостатъчност и сърдечни заболявания

"Не да се осигури за всички, макар че всеки нуждаещ би предпочел да му се постави клапа по неоперативен път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието", допълни Кацаров.

Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
23
 
! Отговори
Имигрант преди 6 години
Американец,ти за това ли като ти трябва зъболекар пътуваш до България защото там при вас е много добре. Такива *** като тебе си ги знаем добре.
36
1
 
14
 
! Отговори
Баси племето преди 6 години
Ние сме в ЕС бездарници и полвина и санкционираме наляво и надясно защото сме много ербап, а за нашите хора да се грижи дедо господ и ще му ги изпращаме един по един.
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я кажете бе многознайковци, докторите парите от джоба си ли да ги извади
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕми това са ти евроценностите не го ли разбра? Не си джендРън, затворник, малцинство. Теглиш ярема и толко
33
3
 
33
 
! Отговори
АМЕРИКАНЕЦ преди 6 години
Бързата помощ в САЩ безплатна? ХА-ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА. Уби ме с тоя виц!
32
10
 
12
 
! Отговори
до 10 Имигрант преди 6 години
Държавата плаща, ама и ти й плащаш 150лева на месец. А тук всеки се осигурява на минимума, плаща 20-25 лева здравни осигуровки и очаква да получи нещо насреща. Я пробвай в държавата, в която си да не се осигуряваш на това, което взимаш...Общо взето държавата я прави народът, а народа го правят хората. С такива хора, така държава.
31
4
 
42
 
! Отговори
свободата е робство преди 6 години
По соц време мрънкахме че е гадно и няма Макдоналдс като във филмите,но за здраве и образование никой не даваше и стотинка. Сега поне е добре,имаме си Макдоналдс,банани и почивката на море и балкан я гледаме само по travel-chanel.
30
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе ти е виновна само бялата мафия, а и производите ли на медицински изделия и фацефтичната продукция. Не е нормално нещо чието производство транспорт, маркетинг и развойна дейност да ти излиза 100 евро да речем и да го продаваш за 10 000. Друк е въпроса на обърканото финансиране на здравеопазването и масовото точене на пари.
29
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам и позор! Къде са ви евроценностите щом човешкият живот не е сред тях??????
28
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който още не е избягал, нека ла помисли малко дали иска така да живее.
27
6
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Честито един по-малко!
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АМЕРИКАНЕЦСтига писа глупости,бе,бързата помощ и там е безплатна.А в Европа бедните плащат по-малко за здр.осигуровки или са безплатно здравно осигурени,на принципа на солидарността.Богатите плащат повече,а у нас обратно - богатите,държавниците не плащат нищо.
25
1
 
22
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
С какви пари се издържа този център за защита на правата ,дето не защитава правата.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ли е пак виновен?
23
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на соца имаше един италиански филм за доктори с името "Бялата мафия". Нашите лекари ги превърнаха в мафия.
22
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** срама няма те да ви таковам и племето долно...... Всичко в радиус около жълти те павета е за линч и изнасилване и чак това разстрел.
21
33
 
9
 
! Отговори
АМЕРИКАНЕЦ преди 6 години
Какво ревете бе? При нас в САЩ ,без пари даже кракът и нямаше да помирише болница.Щяха да и бият шута още на рецепцията! При вас е живяла 4 дни на аванта .Какво още искате ?Неблагодарници! Сега като е дала фира кой ще плаща масрафа? ***!
20
2
 
24
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
щом системата обвързва лечението със банкноти,значи всичко вече по редицата е опорочено.Имам познати доктори обикновенни GP-та дето само дремят в кабинета и приемат баби само и фирми фармацефтични-си правят спокойно по 5 евро на месец,и обиколиха света на аванта от същите тези фирмички дето им правят "дребни"подарци
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До милена8 Работата е, че това се случва много често. Ако лекарите сложат 10 такива днеска, утре ще затворят болницата. Не си мисли, че ВСЕКИ С БЯЛА ПРЕСТИЛКА е някакъв дявол, който само иска да ти точи парите. Да, има и такива, не го отричам, но не са толкова много, колкото ти се иска....
18
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така беше в Турция преди Ердоган почти. Там лекуваха и правеха животоспасяващи операции и след това не пускаха от болницата ако не си платиш. Днес при диктатора Ердоган всичко е без пари. В европейска България нямаш ли пари умираш.