220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
299
7
 
13
 
! Отговори
до 304 преди 5 години
това всъщност е като КТБ, същата работа, левовете от КТБ се изпариха и взехме външен заем евро за да връщаме гарантираните влогове. Така, че ще имаме КТБ е национално равнище - всяка банка в България става КТБ, левовете изчезват и се взима заем в евро от ЕЦБ за да покрие тези вече невалидни левове!
298
5
 
18
 
! Отговори
последни новини преди 5 години
"МВФ: Еврозоната е заплашена от сериозни проблеми" - това е от днес! и МВФ ли са *** и некомпетентни или управляващите в Бг?!
297
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.е. 220 000 мунджовции си мислят, че разбират от икономика и то на световно ниво :) Ще падна. Може ли един от тея 220к да ми обясни , защо не трябва да приемаме еврото с конкретни финансови примери и обосновка ? Аман от квартални идиотиии, които се мислят за нещо ...а реално са 0.
296
12
 
17
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
От 20 години сме си с евро.За България няма почти никакво значение дали ще минем към еврото,ние сме в борд и сме си вързани с еврото.
295
13
 
12
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Стига с измислените референдуми!Един референдум излиза над 20 милиона лева. За тези пари могат да се санират 100 БЪЛГАРСКИ училища така, че да светнат като слънца!
294
6
 
24
 
! Отговори
AMAH преди 5 години
Айде стига национал-популистки ид.иотщини бе, братче!!!!! От 1997 няма лев!!! Не съществува!!!!! Има валутен борд и лев, вързан (обезличен) към европейската валута. И това единствената причина, поради която икономиката и държавата ни все още съществуват.
293
8
 
18
 
! Отговори
Куманиз преди 5 години
Аз съм за Еврото защото като настане тоталната мизерия се надявам долните, егоистични, алчни, страхливи, интригантстващи и комплексирани български мишлета да изпълзят от миризливите си панелни дупки та барем да се смени властта в тази опоскана клоака. Сега всяко мишле си е седнало на ушите и само плюе на по ракия и пред НАП. *** български. Силни се ама само в Нета.
292
11
 
23
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
единствената истина е, че Евро-то ще ви бъде дадена на заем и ще го дължите на ЕЦБ, т.е. не говорим за обмяна, а за унищожаване на лева и взимане на милиарди външен дълг в Евро от ЕЦБ за ликвидност в страната. това е като да си загубите портофейла и да отидете да теглите заем, щото други пари нямате в текущият момент. този дълг към ЕЦБ, никога няма да може да го върнете, както Италия и Гърция не могат и до живот ще сте роби!!
291
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме си лева,не щем Евро,видяхме какво стана в другите държави!
290
21
 
12
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Най яката лъжа е как хляба става 1 евро а заплатите на половина Ама има дето кълват де може да им се признае
289
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ на Еврото.Пълна катастрофа ще е.Умираме прави
288
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русняците пак искат да ви изпързалят защото само те имат интерес да не въведем еврото. Руската работилница за лъжи се измислят всекидневно лъжи как еврото ще ви накара да обеднеете но това не е истина. Важното е че банките вече няма да са в ръцете на руските олигарси в бг ами под европейски контрол.
287
3
 
13
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Абеее - да правят каквото си ислат с Еврото, Ама да осигурят нормална минимална заплата, пенсия и условия на труд които заслужаваме.
286
3
 
10
 
! Отговори
gest преди 5 години
parite na naroda pak za gluposti. stiga vece
285
10
 
23
 
! Отговори
зелен гущер преди 5 години
Референдум за въвеждане на Американският долар като официална валута - както направиха Зимбабве! Евро-то потъна с Гърция преди около 10 години. Кой нормален иска да се качи и да се повози на Титаник?!
284
9
 
24
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ
283
7
 
36
 
! Отговори
Хари преди 5 години
Еврото да се въведе в българия когато заплатите станат европейски иначе няма смисъл да ставаме за смях
282
6
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
А Турция е пример как един *** може да ти срине валутата с Еврото това е невъзможно
281
4
 
26
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Имаш ли икономика няма значение валутата.Всичко друго е пропаганда.
280
8
 
11
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 5 години
хОРА ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ОТ НЕОЛИГАРХИЧНИ МЕДИИ ЗАЩОТО ТУК СА СПЕСТЕНИ НАЙ-ВАЖНИТЕ АРГУМЕНТИ СРЕЩУ ЕВРОТО