220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Курса на рублата е стабилен и е около 23 пъти по-стабилен от този на турската лира. Турция е пред хиперинфлация. След десет години русия ще е икономически тигър а ние ще плащаме дълговете на гърци и ирландци. Англия защо напусна ЕС?
278
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сме в еврото ние ще плащаме спасителните пояси на Гърция, Италия, Испания, Португалия, това ли искате бедни народе???? На ви евро тогава
277
18
 
3
 
! Отговори
Панталеев преди 5 години
Искам референдум ,но и не искам Български лев а Руска рубла.
276
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербава не лъжете и БСП са за еврото и те искат да лапат от 40 те милиарда като вас, но вие ще ги преварите и опаскате всичко.
275
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм ЗА демокрацията и референдумите, само че не и по въпроси, за които се изисква образование и експертно мнение.
274
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, което приобщава БГ към Европа бърка в г.за на средновековната азиатска империя и моментално задейства протести от Позитано 20. Така преди години изгониха американските и френски компании, които трябваше да разработят газови о петролни залежи в наши територии, ЕДИНСТВЕНО ЗА ДА НЕ СЕ НАРУШИ РАХАТЛЪКА НА МОСКОВИЯТА И ДА МОЖЕ ДА НИ СКУБЯТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ! Тогава имаше същите протести, организирани от същите хора и платени от същата държава.
273
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майко мила какви неграмотници!ЕЦБ според тези умници еврата срещу една усмивка на Бойко ли ще ги даде? 44 милиарда за харчене им се привиждат. И къде ще ги харчат левовете, като не са вече платежно средство? В тоалетната?Нали срещу тези пари ще получим дела си в ЕЦБ?Иначе според тази смешна логика през 99-та паричното предлагане в Европа се е удвоило. То бива да плашим неграмотниците, но това е за хора без начално образование...
272
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най -хубавите неща за България са влизането ни в ЕС и НАТО.С нетърпение очаквам въвеждането на еврото, което ще бъде следващата стъпка към приобщаването ни към Европа. А тези ревльовци, червените платени от Русия, но с пари откраднати от БГ /лукоил,Овергаз,проект Белене/ просто така са им наредили от БСП, Те винаги са обслужвали интересите на перманентния ни враг, и винаги са предавали България. Какво по-хубаво от единна Европа и единна валута!
271
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 281продължение:т.е. ще го им същият ефект, като с баМките - колкото и да "плашиш", че ще вдигнеш лихвите, като отсреща има определен ресурс за покриване само на определа лихва, и да вдигаш и да не вдигаш - няма да можеш да вземеш повоче от това, което го има. Точка! Просто и ясно!Така, че ако някой потрива ръчички, че "ше удари кьоравото" като дойде еврото, по-вероятно е да остане неприятно разочарован!
270
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До261Търговците ще потърсят спекула и ще натискат за още по-високи цени и печалба.==тук не съм съгласен, че ще има реален практически ефект. защо?ако парите са същите, т.е. заплатите само се преизчислят, без да се увеличат, то вдигането на цените, ако ще и х10 да е, няма да донесе повече пари на търговците - парите са същото количество. Т.е. паричният оборот ще е същият, а ще намалее драстично стоковоият оборот. А това значи - фалити на производители, но не и повече печалба за търговеца!
269
7
 
26
 
! Отговори
нико преди 5 години
Гърците пропищяха от това евро , цяла партия създадоха , която получи доста висок процент на изборите само с обещанието да се върне националната им валута , да се откажат от еврото, но вече е много трудно , в кюпа са !
268
5
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До АнонименШвейцария граничи с Германия, Италия, Австрия и Франция, и не е нападана от тези страни през последните 750г. Правиш ли разлика с България?
267
4
 
8
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Грек 267 Силна и независима ИКОНОМИЯ имаше при Живков Той казваше: Икономия , икономия , смитайте ъглите , смитайте ъглите. И те така.
266
10
 
22
 
! Отговори
иво преди 5 години
Нашата крадлива банка ще е под контрола на още по-крадливата европейска банка , а тия са ненаситни , а нашата беднотия край няма да има !!!
265
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тях сигурно един няма да ми каже защо се е минало от златно на стоково обезпечение .
264
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
220 хиляди лаици !
263
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Задава се на хоризонта икономическа война. Кризата ще е свирепа. Ще оцелеят само онези които се държат здраво за земя.
262
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С еврото е по-добре,защото ако не друго,поне нашата крадлива Българска банка ще бъде под директен контрол от Европейската централна банка.А може би и точно това е причината някой да иска референдум.
261
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистНе е така. В Швейцария годишно се правят средно по 4-5 допитвания до населението по належащи за страната въпроси.
260
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Реалисткажи го на швейцарците!