Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
18
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
До изпецкания. Не ми се прави на интересен, не се оплакваме, а само искам да осветля думите на този ***, който завоалирано пак се опитва да хвърля вината само върху управленията в последните няколко години.
38
7
 
6
 
! Отговори
Луд преди 5 години
До VПроблема е , че тия в НС са част от същия този народ. Нищо по-различно. Народ от крадци и ***.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам ново правителство с нови партии. Ако има избори може и аз да създам партия на джендърите и да защитавам техните права.
36
7
 
21
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
И къде ги тези високо образованите и достойните, бе Радефф? Ами те са в чужбина и нямат намерение да се връщат. А и този филм сме го гледали, точно така говореше и царят. Само че в България такива хора не виреят по върховете, защото властта се упражнява от партиите, а те искат послушни и верни лица на партията - така от памтивека и затова твоята идея е прах на вятъра.
35
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Хората гласуваха за него за да не изберат по-лошия вариант.
34
7
 
20
 
! Отговори
изпецкан преди 5 години
ало изнервения, затова ли ви избрахме гербавите, да ни се оправдавате - ние винаги сме били нещастни ци, какво искате от нас? ти четеш ли какво пишеш бе да ул
33
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧИТАТЕЛЗатова трябва да избираме млади политици и президенти.
32
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърбави тронове, МНОГО ви е страх,личи си!!!!
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданите трябва да са в управлението - ама как точно това да стане, бе, Румене? Как гражданите да участват в управлението, оставяйки настрана изборите, които поставят избраниците на гражданите в парламента? Изобщо, пак си говорил общи приказки, като:"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот"Тия ще влязат, когато ликвидирате шуробаджанащината и плащате подобаващи заплати.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Simulant, lajec i bankov terorist! Uuuu!
29
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е времето Радев да вземе власта и да организира предсрочни избори.
28
23
 
18
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 5 години
Виждам този ВЕЧЕ е готов да ни управлява. Демократично, честно, справедливо. Както всички вождове на БКП.
27
18
 
11
 
! Отговори
изнервен преди 5 години
*** и тъппанара е този, България била изостанала от другите бивши соц, държави. Че кога е била преди тях, бе главок - при управленията на БСП ли? Ами ние от 30 години все сме си последни и заслугата за това е на много управления от най-различни цветове. Пак се опитва да каже нещо, което не му е ясно.
26
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 18 кака Цецка щеше да е къде по авторитетна.Щото не можаха да намерят магаре, затова предложиха нея.
25
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам цялото правителство да подаде оставка. Щом неможе да се справи с децата с увреждания то нетрябва да ни управлява.
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бре, как разговорите са все за наказания!На българина в устата му са едни и същи думи- "Наказание! Затвор! бай Ставри! Доживотна присъда! Бой!", а иначе сме против опростачването.
23
3
 
12
 
! Отговори
V преди 5 години
Те гражданите трябва да са управлението ;) Нали за това се казва - Народно събрание ??? Проблема е че там го няма народа и няма как да се защити ;) Трябва си народна партия а не службогонска , милиционерска , бизнаспартии и професори с тяхното кетапостроене което трябва народа да плаща .Ми той народа на кой по напред да плаща ? то само тарикати вътре ;)
22
32
 
16
 
! Отговори
ГОСТ преди 5 години
Тази реч Нинова ли му я написа,нещо ми прилича на нейния стил?
21
31
 
15
 
! Отговори
Сара преди 5 години
Рецитира каквото му напишат.
20
6
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Грабвай байрака че веч съ не трае.