Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Членска карта 7Какво си създал ти бе ***. Всички комунисти лежахте на гърба на народа и го крадяхте. Сега синовете и внуците на старите крадци, хайдуци и разбойници продължават делото на дедите и бащите си а вашия изкуфял президент търси каква била причината за бедността. Ами такива като него и като теб е причината за беднотията, докато не ви изметем все ще бъдем бедни. На много хора не им издържаха нито нервите нито джобовете да хрантутят кимунистически нехранимайковци и напуснаха БГ
218
3
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 246Наричате тези хиени, щрауси!???
217
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре бе когато човек назове нещата, такива каквито са, защо трябва да се правим на щрауси.
216
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 5 години
Генерала и Деси са от 10 те %който биха живели добре в България и без да са президенти. Обаче имайте предвид че в общеставата с латиноамериканско разслоение даже и богатите не живеят добре. В Бразилия и Мексико богатите ги отвличат, децата им отвличат живеят с въоръжена охрана и пр.
215
1
 
12
 
! Отговори
избирател преди 5 години
" Момчеее,.../каза ми преди много години един поп по отношение на политиката/....разждане без кръв няма момче,Вие каква тиха революция смятате,че прилагате?!Та когато се сетя за отчето,винаги се се сещам за Румъния, Унгария, Чехия и т.н.
214
6
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 255Това друго време, скоро ще свърши! Щото това, което ви оставихме за да крадете, го създадохме ние! Друго не сте създали! Стройте! Да видим кой ще живее в построеното!
213
8
 
14
 
! Отговори
Ега ти! преди 5 години
Абе нямам нужда някакъв комунист да ми казва колко сме зле и от това да печели някакви политически червени точки. В крайна сметка именно комунистите ни докараха до това дередже. Второ, че сме зле, винаго сме си го знаели, за да ни го натяква поредният червен ***. Ега ти наглеца!
212
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никъде по света в първия, втория или третия свят няма лидери, единият от които е пожарникар, мутра, селски бандит с присъда за убийство, а другарчето му с помощно училище за бавно развиващи се, физкултурник, носач на папки, с апартаментна корупция, фалшификатор на избори, с ръкавели на ЦРУ
211
13
 
7
 
! Отговори
ЧукУндур преди 5 години
Единствения политик, който призна, анексията на Крим, в целия свят, като каза, че там се вее руския флаг, демек, Крим вече е руски.Дори приближените до *** Белоруски и Северно корейски президенти ,не си позволиха, подобни изявления.
210
11
 
10
 
! Отговори
до 209 преди 5 години
До Членска карта 7Айде стига глупости!Вървял надолу!?Щото улиците са пълни с нови коли,хората се разчекват от пътувания в чужбина,строи се като за последно!Вие искате да има за ВСИЧКИ!И някой да РАЗДАВА!Няма такива работи!Сега е друго време!Който бачка ще мачка,а който не иска-писка!Така е по света,така е и у нас!
209
2
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До 235 АнонименВ Нигерия има природни залежи на диаманти, но населението на страната е бедно що ли? Ограбвани са!
208
3
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 248Е как ще е свършила! Нали гледам, все наши момчета и момичета са Правителството! И как пък разбра, че съм комунист!??? Може да съм николапетковист!
207
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той народа така е оскотял,че е готов и зеления чорап да прегърне и разцелува,ама спасение не се вижда отникъде...Напротив,ха на бас,че догодина ще е още по-зле
206
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лудия генерал - президент!
205
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайИ баш президента Радев с десито от кои са - От бедните или от богатите?А корнелия?А председателя на пловдивското БСП другаря руски гражданин Гергов?
204
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изказването на президента е в десетката. Това си е живата дива действитерност в България. Прехода, послушничеството, демагогията на пишман политиците ни , ни докараха за 28 години до това беднотия, корупция, престъпност, безнаказаност, неработещи държавни институции - субсахарска Африка , че и по зле.
203
1
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 240Разбрал си добре, личи си по пяната на устата и глуповатите аргументи!
202
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Момчета в България забогатяването няма НИКАКВА връзка със способностите, труда и талантите.Обществата в който труда и успеха не вървят заедно са обречени. Нищо че са капиталистически.
201
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ние българите не сме виновни, невинни жертви сме на светът и на обстоятелствата, виновни са светът и обстоятелствата, виновни са политиците и работодателите и системата и корупцията и безстопанствеността, ние не сме виновни!
200
5
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Колкото повече озверявате, като чуете разумна приказка, толкова повече вярвам, че ще доживея до следващия Народен съд и ще ви окачим по върбите!!!