Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?

Президентът поиска повече участие на граждани в управлението
23 окт 2018 16:30,
422
Упадък и бедност, наредихме се до "субсахарска Африка". Промяна?
Снимка: БТА

България не само заседна на дъното на Европа, но значително изостана от бившите социалистически държави. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си пред студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Според него по ключови показатели като доходи, бедност, корупция, престъпност, неравенство и свобода на словото се нареждаме до страни "от субсахарска Африка" и все по-трудно се вписваме в европейския пейзаж.

"На практика България проигра голяма част от възможностите, които предлага членството в ЕС", подчерта президентът, пише "24 часа".

Президентът посочи, че има два модела на институции - едните с широко участие на гражданите в тях, а другите - изключващи ги. По думите му при първите е налице просперитет, ефективна организация на труда и забогатяване на хората, а при вторите - упадък, бедност, слаба държава и източване на публични средства.

Още по темата

"Сами може да прецените къде е страната ни. Нашите институции закърняват, а гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава", каза Румен Радев. Според него "единственият изход за излизане от блатото, в което сме затънали от години", е радикална промяна на политическата среда у нас и решаване на въпроса кой да упражнява властта. Президентът смята, че трябва да се разшири участието на гражданите в управлението.

"В институциите да влязат високо образованите и достойните, а не послушните, защото един от големите ни проблеми е опростачването на политическия живот", посочи Румен Радев. Той призова студентите към активна позиция.

"Абстрактният патриотизъм в социалните мрежи не е достатъчен. Трябва непримиримост срещу цинизма и опростачването", каза президентът. Той отбягна конкретен отговор на въпрос на студент дали е време за президентска република.

"Ще проличи от това, дали сегашната политическа класа решава проблемите на страната. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна", обясни държавният глава.

Румен Радев не даде и ясен отговор дали възнамерява да направи партия. Думите му бяха, че ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за възстановяване на демократичните принципи, справедливостта и законността.

"Европейските фондове са необходими, но в същото време, ако няма ефективен контрол, могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж", заяви Радев в отговор на студент.

Президентът добави, че при срещи с бизнесмени те му признавали за опасността средствата им да отиват в търсене на подходящ човек за осигуряване на обществена поръчка, вместо за инвестиции. Румен Радев се съгласи със студентката Алин Бикова, че у нас някои престъпници не получават наказание.

"Безнаказаността не е само за тях, а и финансова, и всякаква друга", подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
3
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Хм, не знаех за какво служи президентът. Интересно, Плевнелиев за нещо друго ли служеше
238
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданВ България президентът служи само да взима заплата, да плямпа всеизвестни глупости и да си разхожда жената насам-натам за сметка на данъкоплатеца.
237
7
 
4
 
! Отговори
Веско преди 5 години
За мен думата на президента и нещата, които казва са много важни, дори са като плюнките на слънцето, те известяват и няма спомен от тях.
236
2
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До КрайКъдето има Ред Законност и Справедливост се живее добре. Просперитета си идва от самосебе си.-----------------------Така е но не като лозунг и крясък, а като реалност!
235
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Колеги герберасти, да попитам цяла Африка ли винаги е била по-добре от нас или само определени региони. Да знам утре като изпаднем зад Сомалия и Руанда дали да се алармирам или това е ок според вас. Благодаря.
234
2
 
4
 
! Отговори
Край преди 5 години
Където има Ред Законност и Справедливост се живее добре. Просперитета си идва от самосебе си. Имаше една пария РЗС Янето и беше шеф. Името и идеологията беше на Марко Семов - умен мъж.
233
0
 
1
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Ето колегата долу директно бих го изтрил от избирателните списъци, неспособен е дори да разсъждава логически върху един абзац.
232
2
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До тонкатаТук става въпрос на за Русия, а за България и бълг. граждани! Явно ти небива да грласуваш, щом още не си схванал/а темата!
231
8
 
4
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Сериозно трябва да има някакъв ценз за гласуване и хора, които смятат че умиращата ни държава е по-добре от Русия, не трябва да бъдат допускани до урните, защото са неспособни да разсъждават трезво.
230
1
 
1
 
! Отговори
:)) преди 5 години
от пост 274 да се чете! "ни заливат" в "ни бомбандират"
229
2
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Такава е съдбата на всеки народ който поствя пълният си с некачествен хляб и македонска наденица търбух пред свободата.ааа забравих за 500те грама домашно менте--------------------Ама да вярваме на медиините рекламни продукти, а а не на собственото производств? :)) От сутрин до вечер ни заливат с "качествени", "Ефективни" болкоуспокояващи средства на фармацевтиката, с решения за бързо оздравяване пр. "спасители" като Боко Тиквата, с лотарии за бърза печалба,... Билла, Метро, Кауфланд евтинко,
228
5
 
7
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
При такъв народ, който не може да разбере, че ГЕРБ е отдел кражби и продажби на бившата БКП и продължава да гласува за тях, как ли ще се подобри начина на живот?
227
0
 
4
 
! Отговори
хапче+хапче=2хапчета преди 5 години
До Панталей ПартизанинаА бе,човек,нали уж те бяха излекували,какво пак се случи!?
226
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагла червена и3мет. Ще ми казва той колко сме били бедни. Нали ВИЕ ни докарахте дотук бе, ***!!!
225
14
 
4
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Единствената разумна човечна но мъдра промяна би дошла от един извор на човешката надежда и вяра в доброто. Този извор е облечен в човешко измерение и се нарича как? Нарича се Г-жа Нинова! Само тя е опитния кормчия който ще прекара влакът България през ръждясалите герберски релси! БСП ПОБЕДА! Г-жа Нинова премиер!
224
5
 
18
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ТЪРПИМ ОЩЕ МАЛКО МАФИЯТА ГЕРБ ДА НИ КРАДЕ БЕЗОБРАЗНО ЩЕ СТИГНЕМ И ДО РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ!!!
223
8
 
6
 
! Отговори
другото време преди 5 години
До Членска карта 7Няма да свърши,!Това е нормалния живот,който се бори и бачка,той успява!Така че всеки да си напъне мозъка и да действа!Тези 50 години комунизъм повредиха хората!Но след 30 години нещата ще си дойдат на мястото!Дано само България да я има!Че с тия нашенски политикани направо не я виждам!
222
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава е съдбата на всеки народ който поствя пълният си с некачествен хляб и македонска наденица търбух пред свободата.ааа забравих за 500те грама домашно менте
221
9
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Абе,г,син президент,кой е виновен за тия бедност и упадък,моля?! Ако се чудите ще ви помогна-ВИЕ,КОМУНИСТИТЕ,които дълги години ни дрънкахте врели-некипели,че ей там, в дъното на тунела има светлина,която,нали...Да,ама не!Ами огледайте се,де-около вас са само БИВШИ ПАРТИЙНИ,НОМЕНКЛАТУРНИ И ДС величия,повечето от които сега са милионери и милиардери!А преди си бяхме трактористи и сега сме си такива-имаме ли равен старт?! Хайде стига с опявания и мътене главите на младите-те не знаят миналото
220
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За някои май като чета коментарите тук е по добре да има анархия , беднотия , послушие за да може по добре да продължава да се краде, да няма промяна, да си върви корупцията и пр. " ценности" на новото време.