Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания

Законите ще бъдат усъвършенствани до второ четене, обеща Бисер Петков
Обновена: 24 окт 2018 19:30 | 24 окт 2018 19:08, Красимир Ангелов
116
Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания
Снимка: БТА

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат усъвършенствани между първо и второ четене в Народното събрание. Целта е те да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа.

Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков и на председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на комисията, която одобри с пълно единодушие на първо четене двата законопроекта.

Още по темата

Бисер Петков изрази удовлетворение от това, че социалната комисия единодушно подкрепи двата законопроекта, което според него е признание за няколкомесечен труд на голям екип от хора. Двата законопроекта целят да подобрят живота на хората с увреждания, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му те ще бъдат подобрени между двете четения, има необходимост и за по-добро съгласуване помежду им. Законопроектът за личната помощ трябва да има лимити за 2019 година, както е отразено в плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан и от финансовия министър.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също изрази удовлетворение от единодушието по законите. Само преди няколко седмици въобще не можеше да се говори за такъв консенсус, допълни той.

Адемов отбеляза, че между първо и второ четене депутатите ще се опитат да направят закон, който да проработи и да бъде част от решението на проблемите на хората с увреждания. Многократно сме заявявали, че няма как само с този закон или с няколко закона да решим всички проблеми, но първите стъпки са направени, допълни той.

На заседанието стана ясно, че в Закона за хората с увреждания се предвижда ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

В отговор на въпрос как ще се приеме това от хората с увреждания, Бисер Петков каза, че законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките, нормално е да се повиши нивото на председателството. В момента председател е социалният министър.

Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред, каза Петков. Темата коментира и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който е и депутат от ДПС. Той посочи, че това е въпрос извън компетенциите на народните представители, позицията на ДПС по този въпрос е ясна и няма смисъл от коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
9
 
! Отговори
идеалист преди 5 години
до Перконе ти пожелавам да ти се случи да имаш близък с детска церебрална парализа.
76
8
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Управляващата клика няма никакви задръжки. Работата, като че ли ще свърши като 1997 г.
75
6
 
8
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
"дете с церебрална парализа , почти 20 години в инвалидна количка , за допълнителните заболявания няма да споменавам ПС - разбирам , че искаш да се дразниш , или ти с е плаща за това . Ноооо подбирай си темите , не е хубаво в подобни теми да се "вихриш " Хора, питайте БКП/БСП защо не са решили проблемите ви???След 1990, те бяха 9 години на власт, а ГЕРБ само 7.2009-2013 - 3 г.7 м.-ГЕРБ2013-2014 - 1 г.2 м.-БКП/БСП20014-2017 - 2 г.2 м.-ГЕРБ2017 - 4 мес.-БКП/БСП2017-до сега - 1г.4м-ГЕРБ
74
5
 
4
 
! Отговори
тцтцтцттц преди 5 години
До Анонимен 84 дете с церебрална парализа , почти 20 години в инвалидна количка , за допълнителните заболявания няма да споменавамПС - разбирам , че искаш да се дразниш , или ти с е плаща за това . Ноооо подбирай си темите , не е хубаво в подобни теми да се "вихриш "
73
16
 
9
 
! Отговори
Перко преди 5 години
На майките им се падна точния координатор. По-добре от това не можеше да бъде. Само той им каза истината дето не им оттърва. Другите им обещават
72
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ужасКак дете с 100 процента инвалидност може да бъде "УЖ" болно ????Мислиш , че ей така , като му кефне си излиза навън ????--------------------Кое точно дете е със 100% инвалидност?
71
8
 
7
 
! Отговори
ужас преди 5 години
До Майките спекулиратКак дете с 100 процента инвалидност може да бъде "УЖ" болно ????Мислиш , че ей така , като му кефне си излиза навън ????Ми как няма да ги държат навън , като вече 10 години - ни закон , ни нищо .Мислиш че им е приятно или лесно на хората да държат децата си навън. НЯмат Избор ти имаш ли си представа , какво е да гледаш дете с церебрална парализа ???
70
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който сее ветрове, жъне бури, валерка. Не го забравяй.
69
17
 
8
 
! Отговори
Наглите комунисти!!! преди 5 години
БКП/БСП бяха 9 години на власт и можеха да променят всичко, срещу което сега недоволстват ***.Да бяха решили проблемите на хората с увреждания.Да бяха решили проблемите в здравеопазването. Да бяха вдигнали пенсиите и заплатите.Да бяха направили всичко, срещу което сега крякат като луди.Ама много е лесно като си на власт да спиш, да крадеш и да не правиш нищо.Сега чакате ГЕРБ за 7 г. да оправи всичко, което са надробили комунистите за 74 години комунистическо робство.
68
9
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До До 75: Протестиращите вече са се прибрали, не се притеснявай. Но утре сигурно пак ще излязат. Отвратителни те не са били и не са, отвратителни са троловете като теб, които са се заели да спасяват имиджа на Валери Симеонов. Късно е да го спасявате, а и струва ли си?
67
6
 
19
 
! Отговори
оолеее преди 5 години
На палача вмениха да е МИЛОСЪРДНА СЕСТРА !! ХаХа Хаааааааа
66
7
 
14
 
! Отговори
реалист преди 5 години
На заседанието стана ясно, че в Закона за хората с увреждания се предвижда ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.""Тия политици подиграват ли ни се? Или изпробват търпението ни?
65
8
 
9
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Всички майки да се прибират на топло с децата си.Постигнаха всичко и вече е време този политически цирк да свършва.БКП/БСП си свършиха работата и е време да се кротнат.Ясно е, че тези които ги съжаляваха и бяха съпричастни, вече се отвратиха от тях и не ги подкрепят.Времето се разваля. Има код жълто за силен вятър и температурите падат.Ако сте истински майки, ще приберете децата си на топло, защото иначе ще ги разболеете, а те са невинни и не осъзнават как ги използвате политически.
64
4
 
0
 
! Отговори
Ogilisa преди 5 години
Ami kakvo stana s konushnite na sultana?! Varnahte li mu gi?!
63
8
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "Майките спекулират": Е, защитници на Валери Симеонов няма как да не се намерят. Краставите магарета през девет баира се подушват. Хубава българска поговорка като за такива като теб.
62
11
 
13
 
! Отговори
Майките спекулират преди 5 години
Нищо особено няма в изречението: "Кресливи жени с уж болни деца".Вчера при интервю с майките, те казаха: "Да, кресливи сме, но ни обиди думата "УЖ". Скоро дъщеря ми каза, че не се чувства добре. Дадох й нещо и й казах да си легне.Малко по-късно ми каза: "Излизам".Аз я попитах: "Къде хукна, нали УЖ беше болна?" Т.е. това изречение на Симеонов е употребено точно по моя начин. След като тези деца са болни, не трябва да се държат навън в студ и пек, и да се злоупотребява с тяхната беззащитност
61
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Далавери да интегрира хората с увреждания е все едно кретеноидите ултраси да раздават помощи за Африка .
60
10
 
6
 
! Отговори
Егати цинизъма преди 5 години
Гестапото на Борисов ще отговаря за хората с увреждания. Бил се договорил с дучето от Банкя да отворят пансиона на остров Белене, специално за тях и действат както си знаят. Това ли е великото постижение на ГЕРБ? Да убиват собствения си народ: 40% неграмотни ученици, 300 000 неработещи младежи, крадлив безнес, обсипан с подаръци от нашите пари. Това ли е единствената ни възможност? Без бъдеще, без амбиции, без въздух и достойнство?
59
8
 
6
 
! Отговори
Страх за малките преди 5 години
До Анонимен 60: бюджета се прави сега за шайката Борисов и компания, нима може да се уплашим, че няма да се прави за тях? Погледни лошата инфраструктура, кражбите - Доган, Червения Барон и дупката във Варна. За кого работи Борисов за ДПС, БСП, за Пеевски. Товага какво значение има. Никакво!ГЕРБ и БСП са едно и също. Така циниците от правителството вън. Гласувахме довери на Борисов, той ни предаде. Стига толкова
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде си бе, ***, ела да пльоснеш някое мнение...