Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания

Законите ще бъдат усъвършенствани до второ четене, обеща Бисер Петков
Обновена: 24 окт 2018 19:30 | 24 окт 2018 19:08, Красимир Ангелов
116
Симеонов отговорник за интеграцията на хора с увреждания
Снимка: БТА

Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат усъвършенствани между първо и второ четене в Народното събрание. Целта е те да бъдат съгласувани помежду си, да бъде направено едно работещо и добро законодателство за хората с увреждания, което има широка обществена подкрепа.

Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков и на председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов след заседанието на комисията, която одобри с пълно единодушие на първо четене двата законопроекта.

Още по темата

Бисер Петков изрази удовлетворение от това, че социалната комисия единодушно подкрепи двата законопроекта, което според него е признание за няколкомесечен труд на голям екип от хора. Двата законопроекта целят да подобрят живота на хората с увреждания, каза министърът, цитиран от БТА.

По думите му те ще бъдат подобрени между двете четения, има необходимост и за по-добро съгласуване помежду им. Законопроектът за личната помощ трябва да има лимити за 2019 година, както е отразено в плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания, подписан и от финансовия министър.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов също изрази удовлетворение от единодушието по законите. Само преди няколко седмици въобще не можеше да се говори за такъв консенсус, допълни той.

Адемов отбеляза, че между първо и второ четене депутатите ще се опитат да направят закон, който да проработи и да бъде част от решението на проблемите на хората с увреждания. Многократно сме заявявали, че няма как само с този закон или с няколко закона да решим всички проблеми, но първите стъпки са направени, допълни той.

На заседанието стана ясно, че в Закона за хората с увреждания се предвижда ресорният вицепремиер Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

В отговор на въпрос как ще се приеме това от хората с увреждания, Бисер Петков каза, че законът залага реализирането на хоризонтален характер на политиките, нормално е да се повиши нивото на председателството. В момента председател е социалният министър.

Говорим за бъдеще време, това е мярка занапред, каза Петков. Темата коментира и председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който е и депутат от ДПС. Той посочи, че това е въпрос извън компетенциите на народните представители, позицията на ДПС по този въпрос е ясна и няма смисъл от коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
4
 
! Отговори
Айде , айде... преди 5 години
СДС--си беха подставени комунистически ибрици!!!ЗА И.КОСТОВ---ВЕЧЕ ГО ДОКАЗАХА , ЧЕ Е СЪВЕТНИК НА ЦК/БКП!!
36
2
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 5 години
"*** ГИ НАПРАВИХА ТЪРГОВЦИ"Ми не са ***, ама нейсе.Пак "пребоядисаните си-няги" се изказахте неподготвени.30 г. не се кротнахте, уморихте го този народ с вЪЙпиющ интелект, не от смях, само в началото мислехме, че се шегувате. Защото не можехме да си представим такъв дефицит на анатомични части, уви, не било шега!
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ДА НАКАЗВАТ ЛЕКАРИТЕ , БЕ...ХА,ХА,ХААААА....??!НАЛИ *** ГИ НАПРАВИХА ТЪРГОВЦИ " В "ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА"-БОЛНИЦИ , ДКПЦ И Т.Н.....??!НЕМА ВЕЧЕ ЛЕКАРИ ---ИМА "ТЪРГОВЦИ"!!!ЗА ПАРТИЯТА БКП ---ПАРИТЕ СА НАЙ-ВАЖНИ..ХА,ХА,ХААААААААААА---СВИКВАЙТЕ!
34
0
 
14
 
! Отговори
месара преди 5 години
Защо пък не? Очаквам след това Митио Ушите да замени Цъчева начело на правосъдието
33
3
 
7
 
! Отговори
ТЕЛК преди 5 години
До Ами , да... а да си наясно колко ултралилави семейства се захранват с фалшиви ТЕЛКове с диагнози като астма и епилепсия ама гербовете не смеят да си пипнат електората си нали? Това бели каси ли са, ммммм?
32
0
 
11
 
! Отговори
НПК Лекари преди 5 години
Как ще накажат лекари за ТЕЛК-овете, като те сичките лъскави и не чак частни клиники са на депутати, или на обслужващите ги слуги на властта. Господарите цяло предаване направиха за един със 6 присъди и 9 диагнози, куц, малформации - сърдечни, психически и нищо. Осем подписа на лекари имаше този престъпник.После колко хубаво било в БГ.И как властта няма алтернатива!Цинизъм и гавра с обикновените хора, толкова са си повярвали, че са недосегаеми.
31
2
 
9
 
! Отговори
Ами , да... преди 5 години
ЗА НИКОГО НЕ Е ТАЙНА , ЧЕ ТЕЛК-овете , ИГРАЕХА РОЛЯ НА ЧЕРНА КАСА ЗА БКП/БСП ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ИЗБОРИТЕ , ЗА НЕЙНИТЕ СИМПАТИЗАНТИ!МАСА ХОРА СЕ ИЗКАРАХА "ИНВАЛИДИ" --ЗА ДА ВЗИМАТ ВИСОКИ ПЕНСИИ!НЕОБХОДИМ Е ЖЕЛЕЗЕН РЕД И ВКАРВАНЕ НА СИСТЕМАТА В ИЗПРАВНОСТ!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Стоедин преди 5 години
До Легионер Е, толкоз можете явно. Няма смисъл от коментар.
29
0
 
19
 
! Отговори
1615 преди 5 години
Защо досега няма нито един лекар, наказан заради фалшива диагноза или фалшив болничен? А дали има симулант, заставен да върне получените средства? Нали Каракачанов обяви, че има цели махали с една и съща диагноза? Или не следя редовно новините...
28
9
 
8
 
! Отговори
Стоедин преди 5 години
Не съм му фен, но смятам, че Симеонов е добър избор и отговорен човек. Ще е полезен.
27
5
 
8
 
! Отговори
вече не може преди 5 години
Тази година БСП понесе свидни жертви.Нека си спомним Митю Очите, Бенчо Бенчев, Карнобат, фалшивите цигари.Сега и черната каса на БСП. Това вече е наистина потресаващо.Ножът е опрял до кокала. Ако сега Нинова не успее да се пребори, абе ужас!
26
7
 
13
 
! Отговори
30685 преди 5 години
Поне това недомислие да го спрат - Симеонов да отговаря за интегруцията на хората с увредания! Цинично е!
25
9
 
13
 
! Отговори
Легионер преди 5 години
Пеевски искаше ДАНС, Валери иска да отговаря за хората с увреждания. Народът на единият му взе властта, сега е ред на другият. Ако досега не ни изкара на улицата, вече го направи
24
3
 
8
 
! Отговори
трябва смел човек преди 5 години
Това трябва да се спре!Както беше казала Нинова:Вашите пари са и наи - затова сме богаташи!
23
0
 
12
 
! Отговори
като пеевски преди 5 години
По сценария на Пеевски сега е същото със Симеонов Някои искат оставката на правителството Но до изборите за европарламент има още време аго искат две в 1Или дотогва ще камандва Румен Радев със служебното правителство което не се харесва на Бойко
22
11
 
4
 
! Отговори
добре преди 5 години
Това е едно добро предложение.Трябва да се въведе ред в системата. Досега тя се използваше като черна каса от БСП.Нормално е да се съпротивляват но ако искаме да се сложи ред това е едно правилно решение.Хората с увреждания трябва да намерят начин да бъдат полезни за обществото.Онези които се раждат с увреждания които нямат възможност да ги направят полезни за обществото трябва да се помисли за евтаназия. Да се даде възможност на майката да роди здраво и жизнеспособно дете.
21
8
 
13
 
! Отговори
Луди ли сте? преди 5 години
Те тия хора не щат да го видят - ще го изядат с парцалите - те шеф им го направили!?!
20
4
 
11
 
! Отговори
ТАКА ТРЯБВА! преди 5 години
ЗА ДА НЯМА СПЕКУЛАЦИИ И "МЕНТЕ-БОЛНИ НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА"!ЗА НИКОГО НЕ Е ТАЙНА , ЧЕ БКП/БСП , МАСОВО ОСВИДЕТЕЛСТВУВАШЕ ЧЕРВЕНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И РОМИ ЗА "ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ" И ЗА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БКП/БСП!КОМУНИСТИТЕ СА ЦАРЕ ---НА РАЗДАВАНЕ НА "НАРОДАНАТА ПАРА", НА СВОИ ХОРА!
19
12
 
12
 
! Отговори
Абсолютно правилно! преди 5 години
Симеонов е точния човек , който ще тури ред в системата , поради факта , че има наистина менте-инвалиди и ПО МАХАЛИТЕ се раздават помощи на калпак !СТИГА СПЕКУЛАЦИИ И ОГРАБВАНЕ НА НАИСТИНА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ПОМОЩИ!СИМЕОНОВ Е ЧОВЕКА ---КОЙТО ЩЕ ТУРИ ЖЕЛЕЗЕН РЕД В СИСТЕМАТА!
18
4
 
2
 
! Отговори
Cran преди 5 години
Rakiata i vodkata dobre vi se harchat v rebegeto...tezi maiki ne iztrezniavat hich...vse sa piani...i sichkite vse imat deca ot zvetiadyh.