Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода

Отговарял на предизборните обещания
Обновена: 28 окт 2018 16:24 | 28 окт 2018 14:30, Петя Славова
207
Борисов: Бюджет 2019 - сред най-амбициозните от прехода
Снимка: БТА


Бюджетът за 2019 г. е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството ще разгледа проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Още по темата

По думите му бюджетът е направен така, че да отговоря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. Той припомни, че когато е било договаряно създаването на правителството е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт /БВП/ до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв.. Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата - на 133 млрд. лв., посочи Борисов, цитиран от БТА.

Безработицата е 4,8 процента. Външният дълг е рекордно нисък - третият най-нисък в Европейския съюз, като през 2018 г. е 22,5 процента от БВП, а разчетите са той да стане на 17,7 в края мандата, изтъкна премиерът.
Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС - с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде, пресметна Борисов.

Премиерът добави, че от догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, докато на учителите - с 20 процента. Освен това са отделени и средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. За здравеопазване се отделят повече от 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават с 50 процента. Ангажиментът към хората с увреждания също ще бъде изпълнен и се отделят 150 млн. лв., информира още Борисов.

"Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП - до 2024 г.", коментира още министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжение сили. Гарантирани са средства за трите проекта на армията, добави Борисов.

В бюджета за следващата година са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища. Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините - предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента, посочи още Бойко Борисов.
"Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега", изтъкна Борисов и добави, че не може да изброи абсолютно всички сфери, в които се отделят повече средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ревете оставка? Правилничката дума е "съд"!
72
2
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
щеше ми се и на мен да напиша нещо,но видях на снимката мазната противна мутра и се отказах...просто нема смисъл..
71
6
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
до 65 Морски_ За какво ми е да ходя да си губя времето в бюрото по труда, като тези лелки зад бюрото са абсолютно непотребни и безполезни ?!?-Аве, Морков, ти безработен ли си? Уж много велик и незаменим го раздаваше, а то какво излезе...
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радва са. Ще има за папане и Белене идва, малий.
69
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върни суджука отдето си го взел и ни се мaхни от погледа.
68
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко ,дай малко диета !
67
3
 
28
 
! Отговори
Дръж ми шапката!!! преди 5 години
А защо няма пари за болните деца при тези големи излишъци и вицето не си подава оставката, а се държи като фашист към болните деца, да не лъжеш нещо, ей ?? Или мислиш да дърпаш нови заеми !?
66
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве, Баце! Обречените на изчезване българи те поздравяват!
65
3
 
16
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
До БГАбе смотльо, ако е вЕрно, че тивениците от министерски съвет и от дупетатника приемат да се пансинират хората на 72 г. не зъбите, ами и кокалите ще ти се трошат, ама тогава вече ще си с памперси и ще ти е все едно
64
40
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бойко е велик политик и държавник.
63
39
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само ГЕРБ и Бойко Борисов.
62
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни *** пълнат бюджета.Та едни простаци да го харчат.
61
5
 
39
 
! Отговори
Морски_ преди 5 години
Само като стигнах до числото за ниво на безработицата и се отказах да чета останалите лъжи. Господа управляващи, числото е над 14% ! Единствената причина да регистрирате това число е недоверието и непотребността на тази агенция по безработицата. За какво ми е да ходя да си губя времето в бюрото по труда, като тези лелки зад бюрото са абсолютно непотребни и безполезни ?!?
60
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв бюджет бе тикви като само вдигате данъци,цени и такси
59
4
 
32
 
! Отговори
САМО СЕ НАЛИВАТ ПАРИ преди 5 години
КОГАТО НА МУТРАТА МУ Е СМЕШНО И СЕ ХИЛИ, ОБИКНОВЕНА НА НАРОДА МУ СЕ ПЛАЧЕ. ХВЪРЛЕНИТЕ В ПРОСТРАНСТВОТО ЧИСЛА ОТ БЮДЖЕТА НА НИКОГО НИЩО НЕ ГОВОРЯТ. УВЕЛИЧАВАТ СЕ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С ВСЕКИ ГЕРБЕРСКИ БЮДЖЕТ, А ТО СТАВА ВСЕ ПО-ТРАГИЧНО, ХОРАТА ВСЕ ПО-БОЛНИ, ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ ФАЛИРАТ, А ЧАСТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВСЕ ПО-НЕДОСТЪПНО, СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТЕЗИ БОЛНИЦИ ВСЕ ПО-БОГАТИ С ИМЕНИЯ ПО СВЕТА, А ХОРАТА УМИРАТ НЕДОЛЕКУВАНИ, ЗАЩОТО ТОВА Е СИСТЕМАТА ГЕРБ,ТАКА Е И С ДРУГИТЕ СФЕРИ,В КОИТО
58
22
 
6
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Аз пък знам много хора които се оплакват от работното си място по време на комунизма и химията която е била вътре и как от тогава са почнали да им се трошат зъбите
57
5
 
2
 
! Отговори
до Гробокопач преди 5 години
И аз ти се вързах
56
10
 
2
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Като си правил части за автомобили предполагам си скъпо платен работник и едва ли ви вълнува ГЕРБ ли е на власт или Атака или ДПС щото бизнеса с автомобили постоянно расте та вие какво правите тука при тея *** пишешти тука
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че авоарите са на сигурно място.
54
3
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
ДО БГ Господин маркучодържач ,аз за разлика от вас съм правил части за всички скъпи немски марки автомобили .На повечето от тия работи ти повече от три работни дни няма да издържиш .А ти за кои големи нацистки марки си работил ? Да държиш маркуча докато поливаш магнолиите не е работа.Като се докажеш при нацистите тогава претендирай за кадърен.Един герберас като тебе дойде глобяваха го многократно аз не знам как го изтърпяха към 20 ден.На края остви чешмата отворена и добре че аз влязох та да не