Парите в хазната: МС разглежда Бюджет 2019

Разпределянето на парите в извънредно неделно заседание
28 окт 2018 10:42, Петя Славова
28
Парите в хазната: МС разглежда Бюджет 2019
Снимка: архив, Булфото

Министерският съвет ще разгледа на извънредно неделно заседание проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков вече представиха параметрите на проекта за държавен бюджет пред членовете на Координационния съвет на КНСБ.

Тогава Горанов заяви, че следват фискалната стратегия още от 2014 г., която е предложил самият той за първи път като финансов министър.

Още по темата

Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри.

Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии. Залага се сериозен ръст на приходите от осигуровки - 14,7% повече в сравнение с тази година.

В образованиета заплатите на педагогическия персонал ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10%.

Очакванията за растежа на икономиката догодина са 3,7 на сто и инфлация от 3 процента.

Националният съвет за тристранно сътрудничество също обсъди проектозакона за бюджета, проекта на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., проектозаконите за бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Темата за парите за догодина беше обсъдена и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Българската стопанска камара пък излезе с позиция, че не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти на бюджети на Република България, Държавното обществено осигуряване и НЗОК. Основните критики по отношение на държавния бюджет са насочени към липсата на стимули за подобряване на инвестиционния климат, необходимост от децентрализация и повече самостоятелност на общинските финанси.

По отношение на Бюджета на ДОО, БСК отново се противопоставя на намеренията за промени в основни параметри на пенсионноосигурителната система. Камарата изразява несъгласие и с предвиденото нарастване на минималните осигурителни доходи (във връзка с необоснования ръст на МРЗ).

От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет за 2019 г. Левицата започва с предложение за данъчната политика. Целта – намаляване на неравенството в доходите на различни групи граждани, мерки срещу сивата икономика и подпомагане на младите семейства и децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Още над 4 милиарда преди 5 години
Толкова пари ще се спестят за други направления, ако:спрат помощите за здравите, млади роми;детските надбавки да се приспадат от данъците - не внасяш в бюджета, не получаваш надбавки;да закрият БАН в сегашния й вид и да пратят 4 000 от служителите й да попълнят местата, за които няма учители, още около 1 000 от тях - във ВУЗ-овете, а останалите да обслужват онази БАН, която ще остане във вид, подобен на този, който е имала преди 1947 г., но допълнен с издателство и още някои необходими звена.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Трябва да взимаш пенсия 300 лв., само ако си се осигурявал. Иначе не е пенсия, а социална помощ. Не бъркай едното с другото.
22
0
 
2
 
! Отговори
цвети преди 5 години
Пичове, наприказвахте ли се?Идват избори за ЕП. По 10 кинта за всички гласували за нашите.
21
1
 
3
 
! Отговори
Присвоянци преди 5 години
28 милиона на ден, близо 2 млрд. излишък - ако могат да го вземат - Защо не? Не е нужно БКП-евреите да печелят предсрочните избори - важно е милиардите да присвоят!
20
1
 
2
 
! Отговори
До 19 -от БСПобявиха преди 5 години
Закъснял си с инфото-прочети информиран.нет.!
19
0
 
10
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 5 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всичко е виновен кръглия суджук от Банкя
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет за 2019 г.Не ми е ясно на какво основание БСП внася алтернативн бюджет!? Когато спечелят избор и акумулират финансови средства, едва тогава могат да ги разходва така както считат за добре. Но да правят свой приходно-разходен план на чужди финансови средства е меко казано неуместно.
16
0
 
6
 
! Отговори
Понеделник преди 5 години
До 14За да почиват в Понеделник
15
0
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Много ясно че пенсионната въздраст ще я вдигнан след като в сектор Сигурност ги пенсионирват заради тежкия труд уж който полагат и отговорноста която поемат по време на служба на важни обекти и ценности но считат че не си изчерпали ресурса и продължават дори след пределната въздраст Взимат пенсия и заплата без да освобождават места за млади кандидати .в СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ СЕ коментира че 10 процента от МВР служители са пенсионери на заплата и пенсия .
14
3
 
11
 
! Отговори
С удоволствие преди 5 години
Искам да кажа,че герб пада!Информиран.нет.!
13
1
 
9
 
! Отговори
Неделя преди 5 години
Защо се разработиха в неделя?
12
5
 
7
 
! Отговори
Закономерност преди 5 години
Колкото хазната е по- пълна, толкова комунистите по- силно искат да вземат властта! "Комунизмът" са евреите в БГ и техните структури. Г-жа Нинова само ги обслужва старателно.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото хазната е по пълна. Толкова населението е по бедно. Закономерност от соца.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От едно заключение. Които стоят най близо до хазната най крадат.Извода е да не се пълни. Докато не дойде МЕСТНАТА власт.
9
0
 
4
 
! Отговори
Dealnanan преди 5 години
Ko ma interesuva tva?! Tva e interesno za novite migranti 50 000 moldovci, koito ste izdarjat bg malcinstvoto...v idnite 50 godini....v trakia, dobrudja, romelia, shopsko...
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тъпащината герберска, платена ще кажа, че заплатите растат така, че даже не могат да наваксат инфлацията! Февруари - месец на изриването на сметта!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези параметри съобразени ли са с поскъпването на живота и повишаването на цените, всеки ден на всичко?
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Бойко се хвалил на Ал Махтум, шейх на Дубай, че имал много пари, че България има много пари, което за него е едно и също. Нали той плаща, той строи... за него били всички банки. Пълен куку! Кога Господи ще си прибереш вересиите!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1С колко растат заплатите? С 50 лв?