Касовият бон казва: Колко струва бензина? Кой колко прибира?

Вицепремиерът Владислав Горанов вади на светло печалбите
Обновена: 14 ное 2018 12:57 | 14 ное 2018 08:50,
155
Касовият бон казва: Колко струва бензина? Кой колко прибира?
Снимка: Reuters

В касовата бележка при покупката на горива ще пише как се формира цената му. По идея на финансовия министър Владислав Горанов търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата и печалбата на дистрибуторите на горива. Така ще бъде постигната прозрачност при формирането на цената на бензина и дизела.

След среща с премиера Борисов Горанов обяви, че ще предложи промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти.

Още по темата

"Както в момента клиентите четат фактурите си за тока и парно и разбират какво плащат, така и при зареждане ясно ще бъдат показани търговските надценки", коментира идеята си финансовият министър, която предстои да бъда публикувана за обществено обсъждане.

"Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани", уточни Горанов пред bTV.

Междувременно бензинът поевтиня с 13 ст., а дизеловото гориво с 4 ст. за литър през последната седмица, сочат данните на сайта fuelo.net.

Така при бензина намалението е с 5,51%, докато при нафтата е в рамките на 4 ст. за литър.

Вчера най-масовият бензин А 95 се продаваше на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв. При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В коя държава освен у нас има фалирала рафинерия? Как няма да е монопол?
44
21
 
4
 
! Отговори
пена преди 5 години
Явно пак ще въвеждаме комунизма. И резултата ще е същия. П.С. До тия дето мрънкат, че са им скъпи горивата. Като нямате пари не си купувайте таратайки! Никой не ви е длъжен да ви търпи мрънкането или да ви осигурява евтини горива. Личното МПС не е за социално слаби, то не е социално право а доста скъпо удобство. В Европа много хора не могат да си позволят личен автомобил а тука и безработни 18-20 годишни тръгнали да искат автомобили с по 200-300кс двигатели!
43
0
 
11
 
! Отговори
До Бай Хой 44 преди 5 години
Абсолютно си прав с една маааалка забележка: уралския е с 3-4% по-евтин, но е с по-голямо съдържане на сяра. От тук и Лукойлския е с по-нско качество от този на Западна Европа. А пък и смятайте, че тукашния е с още по-голяма съдържание на сяра, защото кой знае от кое находище ни го доставят... Дреме им на руснаците за пазара в България! Нали така или иначе са монополисти и щеш-не щеш купуваш!!!
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по-бързо се махнете, толкова агонията ще е по-малка.
41
6
 
12
 
! Отговори
До 39 и40 и подобни преди 5 години
При тази ниска база и с 50% на година да нарастват заплати и пенсии пак ще ни трябват поне 10 години за да стигнем европейските.Когато тук получавахме 85 лева в Германия за същата работа получаваха 800марки.А пенсията на бабами беше 30 лева.Когато 213 бензина стана 2,60 а минималната заплата 350 лева защо не протестирахте срещу Орешарски бе другари?Аман от платени и не мислещи същества.За пет лева и майка си щепродадете
40
3
 
22
 
! Отговори
Alex преди 5 години
И какво ме интересува кой колко прибира, ще ви чета чаршафите, мен ме интересува колко плащам, ***!ОСТАВКА!
39
6
 
17
 
! Отговори
ЖАЛКАРИТЕ ОТ ГЕП преди 5 години
МИНАХА ТОТАЛНО В ОБЯСНИТЕЛЕН РЕЖИМ, КАТО БОКСЬОР В НОКДАУН. ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВАТ ЗА : ТОКА, ГО, ДАНЪКА, СРИВА НА ТЪРГ. РЕГИСТЪР, СУДЖУЦИТЕ, КУМГЕЙТ, БЕНЗИНА, ПАРНОТО, МАЙКИТЕ И Т. Н... АЙДЕ ХВЪРЛЯЙТЕ КЪРПАТА, ДА СЕ СВЪРШВА ТАЯАГОНИЯ, ЧЕ СТЕ ЖАЛКИ ОТСТРАНИ! КАТО ВИДЕНОВ, ЛУКАНОВ, ПОПОВ И ОРЕШАРСКИ СТЕ! СЪЩИТЕ!
38
2
 
7
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Ами нали сте Евро ***? Защо не ви докарват евтин петрол? Или САЩ? Вече имсме опит от Марица 1-2-3-4 ;)
37
0
 
8
 
! Отговори
дедо преди 5 години
искаме така за всички стоки - от лукчето до автомобилите, на касовите бележки/фактурите да си пише всичко разбито... дали??!!!
36
0
 
27
 
! Отговори
Агенция митници преди 5 години
А ще пише ли, че Валери Стефанов- началник на митница Бургас, проверяващ Лукойл, кара служебно Ауди а6 и Порше Кайен 5.0 бензин на гърба на хората. Има си шофьор и секретарка, а Златев го държи на каишка
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СМЕТКИТЕ СЕ ПРАВЯТ ЛЕСНО, ОТКАКТО ЛЕВА Е ВЪРЗАН ЗА ЕВРОТО. ДА СМЕТНЕМ В ЕДИНИЦИ - В АВСТРИЯ 1.20 ЕВРО - ПРИ ЗАПЛАТА НА КРАЙНИЯ БЕНЗИНОПРОДАВАЧ 1400 ЕВРО. У НАС КОЛКО Е ЗАПЛАТАТА НА СЪЩИЯ ТОЯ БЕНЗИНОПРОДАВАЧ, А???? ПАК ВИ ПЪРЗАЛЯТ.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Байко да не е с македонеца в Унгария? Я проверете!
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧУДЕХ СЕ АЗ ЗАЩО БСП НИЩО НЕ ПРАВИ ДА СВАЛИ БОКО, А ТЕ САМО СТОЯТ И СА ГИ ОСТАВИЛИ ТИЯ ДА С Е О.РАТ САМИ! СЕГА СА В ШАХ - БЮДЖЕТА ОЩЕ НЕПРИЕТ, УЛИЦАТА РАЗБУНЕНА, А ИДЕ ЗИМА ТЕЖКА, ПОСЛЕ 3 ИЗБОРА... КАКВИ ЩЕ С ВИ РЕЗУЛТАТИТЕ, ГЕП? СЕЩАТЕ ЛИ СЕ ? и само с моабети по медиите и във форума няма да УБЕДИТЕ ХОРАТА, ЗАЩОТО СТЕ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ!
32
4
 
27
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Искаме да пише и цената на която ПРОИЗВОДИТЕЛЯТ КУПУВА СУРОВИЯ ПЕТРОЛ. Така ще стане ясен целия процес по веригата. Нека да видим как от 70 долара за барел стават 2.40 лева за литър, при положение, че през 2008г. при 150 долара за барел цената беше 2.60-2.80 лева за литър.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
единия взимал по 11000 другите 240 по 5100 лв. не 1000 ами и 7000 стене гр. отг пак ще си я плащат ами нии
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберасти, Вожда ви с кой играеше белот, че не се сещам нещо ?В чий хотел редовно го снимат как почива без пари ?
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на бензина в Бг и Австрия е еднаква. Но.... В Австрия акциза е 1,00 лв. равностойност, а в Бг е 0,65 лв. Разликата отива при Златев. А разликата от цената на труда в себестойността??? След това Златев изнася гориво на занижена цена и отчита тук в Бг загуба, което си е чисто укриване на печалби. Ето ви престъплението.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЯ НОМЕР ГО ИГРАХА СЪС СМЕТКИТЕ ЗА ТОК И ПАРНО - КИЛОМЕТРЕИЧНИТЕ СМЕТКИ, ДА СМЕ БИЛИ ИНФОРМИРАНИ. АМА ВСЕ С ТОЯ НОМЕР ЛИ ЩЕ МИНАВАТЕ БЕ? ОТ ГОЛЯМА ТОАЛ. ХАРТИЯ НЕ МИ НАМАЛЯВА СМЕТКАТА, А СЕ УВЕЛИЧАВА! ХЕПТЕН ЗА БАЛАМУРНИЦИ НИ ВЗЕХТЕ! ИГРАЕ СИ С НАС БОКО 10 Г НА МЕТОДА ПРОБА- ГРЕШКА , АМ ТОЯ ПЪТ ИЗГОРЯ!
27
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номерът герберски не минава. Никой не ви вярва. Обирайте си крушите и да ви няма! И по- добре не се опитвайте да изкарате държавните служители на улицата.
26
3
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Какви 13 и 4 стотинки надолу цената за барел вече е 55$ тия май наистина ни смятат за луди цената сега трябва да е най-много 1,7-1,9лв. за литър.