Касовият бон казва: Колко струва бензина? Кой колко прибира?

Вицепремиерът Владислав Горанов вади на светло печалбите
Обновена: 14 ное 2018 12:57 | 14 ное 2018 08:50,
155
Касовият бон казва: Колко струва бензина? Кой колко прибира?
Снимка: Reuters

В касовата бележка при покупката на горива ще пише как се формира цената му. По идея на финансовия министър Владислав Горанов търговците на дребно ще са длъжни да изписват колко надценка слагат за себе си, акциза на държавата и печалбата на дистрибуторите на горива. Така ще бъде постигната прозрачност при формирането на цената на бензина и дизела.

След среща с премиера Борисов Горанов обяви, че ще предложи промени в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти.

Още по темата

"Както в момента клиентите четат фактурите си за тока и парно и разбират какво плащат, така и при зареждане ясно ще бъдат показани търговските надценки", коментира идеята си финансовият министър, която предстои да бъда публикувана за обществено обсъждане.

"Има 3 стълба които определят цената на горивата - първият е цената на суровия петрол, на което правителството не може да влияе. Оттам трябва да заработи пазарът. Смятам да предложа изменения, елементарни на пръв поглед, които ще допринесат за по-голяма прозрачност - да задължим всеки търговец на горива да посочва търговската надценка в касовата бележка на всеки купувач на бензиностанция - колко е за държавата и колко - за търговеца. Акцизът на течните горива у нас е най-ниският възможен. В този смисъл ръцете на правителството са вързани", уточни Горанов пред bTV.

Междувременно бензинът поевтиня с 13 ст., а дизеловото гориво с 4 ст. за литър през последната седмица, сочат данните на сайта fuelo.net.

Така при бензина намалението е с 5,51%, докато при нафтата е в рамките на 4 ст. за литър.

Вчера най-масовият бензин А 95 се продаваше на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв. При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
13
 
! Отговори
БОКО, преди 5 години
А ДРУГИЯ МЕСЕЦ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ПАРНО, ТОГАВА НЕ ЗНАМ КВО ЩЕ НИ ЛЪЖЕШ, АКО ДОТОГАВА НЕ СИ ХВЪРЛИ КЪРПАТА... АМИ СИ ТРЪГВАЙ ПО МИРНО...
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво от това? Кой го интересува колко са по веригата? И като ги изпишете цената ще падне ли?
23
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УСЕЩАТЕ ЛИ КАК НИ ХЛЪЗГАТ, КАТО АКЦЕНТИРАТ САМО ВЪРХУ БЕНЗИНА! А ТОКА? А ЗАСТРАХОВКИТЕ? А ПАРНОТО? А ДАНЪКА? А МАЙКИТЕ ? МНОГО ВИ СТАНА, НЕЩАСТНИЦИ!
22
1
 
18
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Всеки знае кой колко прибира... Не ни мислете за *** - 1000 литра бензин се изчислява така (на едро) малко над 900 лв е бензина +720 лв е Акциза +20% ддс = това е цената за бензиностанциите (имат разходи в доставката но да не забравяме че всичките имат и договорена отстъпка, така че това е цената) или 1620 лв за 1000л =~1,65 лв без ддс / 2,40 или 2 лв пазарна цена ~ 35 стотинки надценка НА ЛИТЪР?!?!близо 20% надценка ДА ГО "ВЕЕ" РЕГУЛАТОРА, МАЙ СА НА ЗАПЛАТА ПРИ ТЯХ -
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък не съм ги засичал нито един път.
20
6
 
4
 
! Отговори
Веско преди 5 години
По история учимеее че от племето "Чокондури" произлязал балгарскея народ
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народните избраници би трябвало да лобират за интересите на народа, който ги е избрал, но за съжаление у нас парадоксът е, че лобират за всички други в ущърб на избирателите си. Последната седмица се впуснаха яростно да защитават, застрахователи, некъдърни строители, бензиностанции и т.н
18
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За надценката русофилите да търсят първия си приятел- поробителка "майка" Русия.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След средата на 2014 петрола не е бил над 100 долара,направете си сметката.......дали няма картел,а ?
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо да си подава оставката?
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако,ако,ако! Оставка! Десет години имахте време. Оставка. Защо не намалите субсидиите за партиите? Оставка!
14
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Всичко е точно! Сега да публикуват и текстовете защитени от т.нар. Търговска тайна от договорите за приватизация, аец белене, южен поток, чез и тн и тогава.
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе изчезвайте бе, ей! стига се правехте на улави! и тоя банкянския да вземе да се покаже най накрая като мъж и държавник и с достойнство да си подаде оставката! Няма нищо унизително в това да кажеш : не се справих, чао! Унизително е да се криеш като мишка по ходовете като него и Орешарски!
12
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Орешарски не беше фалирал България през 2014 г. доходите щяха да са най-малко три пъти на сегашните!
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът на Нинова е шеф в Лукойл. Ако иска може да намали цената на бензина, но не знам защо не го прави.Вие как мислите?
10
1
 
29
 
! Отговори
Dimo преди 5 години
Ама верно тук са само малоумниции никой не забеляза че цената на петрола вече е 55usd
9
1
 
28
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Няма нужда, всички знаем, че Лукоил всяка година е на "загуба" и не внася един лев в бюджета. Това, че Баце и Златев цъкат белотче заедно няма никаква връзка с това :)
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка мизерници!
7
0
 
26
 
! Отговори
Продажби на дребно? преди 5 години
Значи на едро който продава към дребните продавачи няма да пише колко надценка си слага ??? а то там е разковничето на нещата....и големите печалби на гърба на народа
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ГЕРБ си мислят че хората излизат на улицата защото в бележките не е описано как се формира цената на бензина и поради тази причина странно защо викат "Оставка!"