Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем

Тя бе на възпоменателния събор за шестте ястребинчета
Обновена: 15 дек 2018 19:23 | 15 дек 2018 17:29,
104
Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем
Снимка: Президентство

"Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в цял свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и липсата на справедливост в обществото ни. Само слабите лидери управляват със страховете на хората." Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета, цитирана от прессекретариата на президента.

Тя припомнила думите на 7-годишния Стойне: "Не ме убивайте, аз съм малък", и подчертала трагичното безсмислие на смъртта на 18 невинни души, сред които 6 деца.

Вицепрезидентът определила като недостойни опитите за пренаписване на историята.

"Последните години самозвани научни работници, общественици, политици казват, че няма защо да се помнят тези дати от българската история и да присъстват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, но горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията", отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочила още, че е наш дълг да разказваме за тази трагедия на децата си, за да ги предпазим от опасностите в този страшен свят, в който човешките ценности нямат значение.

"Ще предаваме на поколенията историята, за да се чувстваме силни като народ, който всеки път въстава срещу несправедливостта, срещу разделението и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оцелял над 13 века, няма място за разделение", заявила Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имах предвид ЕНП!
40
5
 
8
 
! Отговори
няма партизани преди 5 години
има руски агенти терористи. Които се стремят да всеят хаос и терор по заповед на Москва.Убитите от руските агенти, след 2-3 години от т.н. "народен съд", са осъдени на смърт, и техните близки са изселвани и преследвани. тези на снимките да си спомнят терорът след 9.9.44, организиран от предателите, умилкващи се около окупаторите.Благодарение на армията до 9.9.44 ние без война и жертви си върнахме Добруджа, Тракия и Македония.Комунистите, тези от снимката, ги предодоха.Позор!!!
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една партия пише ли се Народна, значи е фашистка!
38
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А кое е решение на проблемите! Може би националното предателство, разграбването на държавата под диктат на презокеанските терористи и прочее евро-гейо-атлантически ценности.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нацисти и комунисти сте един дол дренки все тоталитаристи дето мечтаят да крадат в среда на диктатура без никакъв контрол и да живеят като *** на гърба на народа, само пряка демокрация смърт на всички диктатори самозвани политици репрезентиращо уж народа и олигарси на никой не сте заграбвали тоя народ да ви информирам колкото и да е невероятно за вас не е *** и може да се управлява и сам вие не сте му затрябвали.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе тез фашаги сигурно са имали заповед да разстрелват без съд и присъда до 18 човека. Четох едни мемоари на партизанина Гарвански. Там пишеше, че на 20 декември 1943 г. фашагите разстрелват пак 18 българи. Деца, гимназисти - наред!
35
2
 
6
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Това е нож в гърба на еврейския национализъм и сепаратизъм! Те са единствената страна в света дето не приема бежанците, а те ги докарват в белите страни, - естествено на наши разноски, но под тяхно ръководство. А специално България - това е тяхното главно сюксе, за 30 години я преполовиха, наистина само българското население - по данни на Рома Веле. А защо точно българите? За великобългарския нацизъм! За Ботев, Левски, Опълченците, Богомилите, Христос и Бога който е на Небето.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Милошевич набиха ли му чемберите! - Набиха ги! Права е Елияна!
33
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30Ели-рускинята, ти не си националистка, а московска Интернационал'истка !Вън руските шпиони от България !
32
0
 
0
 
! Отговори
33 преди 5 години
Минус, минус, ала Факт!
31
5
 
3
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Сама слаби лидери управляват със страховете на хората. Това за Радев и Нинова ли се отнася ?
30
2
 
4
 
! Отговори
Хана преди 5 години
НационализЪМ, патриотизЪМ, фашизЪМ, комунизЪМ, тероризЪМ, социализЪМ, глобализЪМ и всичко друго, което завършва на ЪМ са пълни глупости.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До To6ko56Нерде Ямбол,нерде Стамбул!!!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтрепали децата, м. им фашиска! А когато се зададе маршал Толбухов напълниха гащите и се записаха в Партията! И днес пак са на власт!
27
7
 
0
 
! Отговори
Адолф преди 5 години
,,Национализъм се лекува с Червена армия и американски крилати ракети!" - Садам Кадафи
26
0
 
3
 
! Отговори
стар комунист преди 5 години
До истински комунист Всичко сега в Партията е *** и плява дето я управлява! Само народът и обикновените партийни членове останаха истински верни на идеята.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парадокса при комунистите, е че използват народен за щяло и нещяло, а всъщност пропагандират интернационализъм или днес по познат като глобализъм.
24
2
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Съгласна съм, нали знаете, че когато държавата не е патриотична: се ражда национализмът.Решение: махнете базите на САЩ, за да не ставаме националисти, построете СП 3, Белене, ЮП - за да не ставаме националисти, когато си видим сметките за парно и ток!Не търсете вината във другите, а себе си.Там където няма ПАТРИОТИ политици, се ражда народ от националисти!До едно време ще вдигате ток, газ, вода, данъци под флейтата на САЩ и МВФ.След което народът се вдига...Мислете!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе вий политиците кога ще уважавате историческите страдания на народа, но не избирателно? На студентския ден 8 декември някакви пишман десни почетоха паметта на студенти репресирани от комунизма!? Сякаш преди 9 септември няма избити студенти, БОНСС и студентски вълнения! През 1938 г. властта им забранява да гласуват, защото били интелигентни..... И разрешава на жените да гласуват, че са празноглави!
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България освен Комунизъм друг Фашизъм не е имало !за справка: виж ФАШИЗМЪТ на Жельо Желев