Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем

Тя бе на възпоменателния събор за шестте ястребинчета
Обновена: 15 дек 2018 19:23 | 15 дек 2018 17:29,
104
Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем
Снимка: Президентство

"Ксенофобията и национализмът днес шестват в речите на политиците в цял свят. Но омразата и национализмът не са лекарство за никой проблем. Те няма да преборят неравенството и липсата на справедливост в обществото ни. Само слабите лидери управляват със страховете на хората." Това е заявила вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателния събор по повод 75-ата годишнина от разстрела на шестте ястребинчета, цитирана от прессекретариата на президента.

Тя припомнила думите на 7-годишния Стойне: "Не ме убивайте, аз съм малък", и подчертала трагичното безсмислие на смъртта на 18 невинни души, сред които 6 деца.

Вицепрезидентът определила като недостойни опитите за пренаписване на историята.

"Последните години самозвани научни работници, общественици, политици казват, че няма защо да се помнят тези дати от българската история и да присъстват в учебниците на децата ни. Уроците на историята са тежки, но горко на тези, които не ги помнят и не ги предават на поколенията", отбелязала Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочила още, че е наш дълг да разказваме за тази трагедия на децата си, за да ги предпазим от опасностите в този страшен свят, в който човешките ценности нямат значение.

"Ще предаваме на поколенията историята, за да се чувстваме силни като народ, който всеки път въстава срещу несправедливостта, срещу разделението и омразата, която трайно се настани в обществото ни. В един народ, оцелял над 13 века, няма място за разделение", заявила Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До 5: Зъб за зъб,око за око / библейска мъдрост/ .... Това е ...
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова, национализмът не е лекарство за никой проблем, но русофилството е СПИН вируса за България, който е донесъл най-много жертви за народа ни !
19
6
 
4
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Да *** звъняваш и тиКогато се говори, че в България е имало фашизъм, се скача. ИМАЛО Е ФАШИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ И НЕГОВ ПОДДРЪЖНИК Е БИЛ Т.Н. ЦАР БОРИС 3
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова: Национализмът не е лекарство за никой проблем==Това си е твое мнение, куво, и защо ти влиза в работата да изразяваш мнението си за някакви политически системи? И какво трябва да направя, когато чуя какво мисли Йотова за национализма? Безсмислени изказвания на някаква лелка на синекурна позиция, която се издържа от заплатата на всеки един от нас, но за сметка на това не върши нищичко.
17
2
 
19
 
! Отговори
да ма звинява преди 5 години
Да си националист означава да държиш на страната и народа си без омраза и ненавист към другите!Шовинизма е друга бира!Тая приказва без да мисли,и бърка понятията!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да наистина основните инструменти кларинет и тъпан. Дали не и свирят интернационала?
15
2
 
10
 
! Отговори
истински комунист преди 5 години
Едно мисли,друго приказва,трето върши!
14
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, национализмът в днешно време е нещо по което се увличат само oлигoфрени, но с какво е по-различен комунизмът, когато трябва да изброим злините им? Просто са леко по-различни злини, но иначе катоги сложим на кантар... дали ще е фашизъм, дали ще е национал-социализъм, дали ще е комунизъм или модерен "национализъм", анархизъм, кpетeнизъм, все са лaйняни всичките!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне да бяха помели листата. И тоя комичен духов оркестър. Абсурдни спомени от едно абсурдно минало.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да, прав си. Но този Близък Изток се премества в ЕС и не си поплюва, убива малолетни и непълнолетни бели момичета след като ги е изнасилил, насилва и малолетни европейски момчета, защото такива му били културните традиции."А според теб защо това течение се насочва и концентрира само на запад? Защото там дърпат конците на случващото се в Близкия изток. В никакъв случай не оправдавам действията им, но ако детето ти е било разядено от фосфорна бомба, първата ти работа ще е да търсиш разплата.
11
9
 
2
 
! Отговори
Коз преди 5 години
Най-накрая някой да го каже. Докато всички се правят на големите Националисти светът няма да се оправи.
10
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Йотова и на Радев, трябва да сме хуманни и да приветстваме бежанците и да им помагаме да успеят
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Да, прав си. Но този Близък Изток се премества в ЕС и не си поплюва, убива малолетни и непълнолетни бели момичета след като ги е изнасилил, насилва и малолетни европейски момчета, защото такива му били културните традиции.Така че, по леко с нападките спрямо демокрацията. Не демократите сипят бомби там. Едни други се опитват да наложат условия, удобни за финансовите им машинации - тези същите, които преди един век спретнаха Октомврийската революция.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деца не трябва да се убиват. Това важи както за някогашният комунизъм, така и за съвременната демокрация, сипеща бомби над Близкия Изток. Не е нормално да правиш подобно нещо.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Здравословен разумен национализъм, а не дупедаен, убийствен за собствения ни народ комунистически интернационализъм!Някои, като не успяха да съсипят европейския цивилизационен модел и да заробят света посредством червения интернационализъм, днес пробутват идеята за глобализъм. Как не! Баламите свършиха.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доживяхме тази К.Р.А.В.А да ни учи.
5
5
 
16
 
! Отговори
До Активист на БКП преди 5 години
Деца ли са всъщност?И какво точно са направили, за да се стигне до такава крайност?Истината е малко поизопачена.Наскоро след това, не шест, а поне десет хиляди умножено по шест са избити от вашите "активисти", получили властта наготово от една окупационна армия. От тези десетки хиляди жертви, сигурно има поне 1%, които са си заслужили суровото наказание, но другите?А останалите жертви на репресии,които не са загубили живота си, но съдбите им и съдбите на техните деца и внуци са осакатени!
4
11
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Убиец на дечицата от Ястребино е дядото на ,,великият ,, деец на СДС Александър Йорданов.Толкова за демокрацията и демократите в България. Но всички, които днес пищите,гласувайте за тях !!!
3
0
 
14
 
! Отговори
българина преди 5 години
сорос и новата ци *** ска партия са решение според теб, и ти беше в неговия списък.. помним помним...
2
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО на Йотова. Едно смислено изказване на наш политик. Де да бяха повечето така.