Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
6
 
2
 
! Отговори
Христо Ботев преди 5 години
"Който умира в бой за свобода, той не умира!"Въоръжена борба срещу тиранията на българската държава е единствената възможност за поробените малцинства в българия, които през последните 120 години бяха подложени на най-жестоките и диви репресии в историята на Европа.Освободителното движение в българия трябва да се води на два фронта - въоръжена, на територията на страната и информационна, във всяка удобна платформа, особено чрез социалните медии и интернета.
193
8
 
6
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
До АнонименВ света навсякъде има малцинства,даже и в Турция ,като изключим само Българската демокрация.
192
1
 
5
 
! Отговори
Българин съм преди 5 години
До Не софиянец: Защо си продадохте земите край морето на софиянци, руснаци и т.н., а сега ревете, че са ви взели бизнеса. На колко места по морето им казват: " малката Русия"?Или ще продам земите на дядо си да си купя 10 год Мерцедес и да се мисля за баровец. Като не стана баровец тия от София са ми виновни.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
единствено признавам, че този се казва Владимир Зидаров, има афиши, на които гордо стои!
190
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Христо БотевЦъ, не ни требе. Тез изрудди буггаротатарски и без това изчезват от лицето на земята от самосебе си. Нема нужда да ги трепем сега, ке ги оставим да се самоунищожат.
189
3
 
7
 
! Отговори
Коста преди 5 години
Тоя из..род няма ли кой да го гръмне най-после.След като не зачита и спазва основния закон на България-Конституцията няма място в България. Защото има и други турци,мюсюлмани,арменци,евреи,които спазват и уважават българската конституция-Вежди Рашидов,Соломон Паси,Хекимян,Халваджиян,Доган...Защо службите търпят противодържавна дейност?
188
4
 
4
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
НЯМА ПО СМЕШНО НЕЩО ОТ НАДУТ ШАЛВАРКО СЪС САМОЧУВСТВИЕ, КОЙТО КАТО ГО НАПИТИШ И РЕВЕ КАТО ЖЕНА. НЕ СЛУЧАЙНО СЕ Е ПОЯВИЛА БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА "ИДАТ КАТ АСЛАНИ И БЯГАТ КАТО ОВЦИ" ЗА ВАС ШАЛВАРКОВЦИ.
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бащите нямат ли бащин език, че само майките дават майчин. това е дискриминация срещу мъжете.
186
9
 
9
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
Местан, много закъсня с това предложение за признаване на турското малцинство в България.Това трябва да бъде одобрен със пълно мнозинство ако има капка демокрация в родината ни.Всеки да бъде такъв какъвто е роден.
185
6
 
6
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
НЯМА ПО СМЕШНО НЕЩО ОТ НАДУШ ШАЛВАЛ СЪС САМОЧУВСТВИЕ, КОЙТО КАТО ГО НАПИТИШ И РЕВЕ КАТО ЖЕНА. НЕ СЛУЧАЙНО СЕ Е ПОЯВИЛА БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА "ИДАТ КАТ АСЛАНИ И БЯГАТ КАТО ОВЦИ" ЗА ВАС ШАЛВАРКОВЦИ.
184
3
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
И Местан започна само да иска като Корнелия. Да не са решили да се обединят за изборите ?
183
5
 
6
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До 197Ми ела да ме изгониш де клавиатурен плъх. Ела да ме видиш какъв татарин съм, ама вземи и жена си да видим кой къде ще бяга. Да не те бият подметките на бързоходките ти с извити върхове нагоре, а шалварите да ти се веят като при буря? Вземи и джина си, че да си ми малко поне равностоен ибрик смешен.
182
8
 
3
 
! Отговори
1 преди 5 години
До Не понасям тр сериал,татарино,сякаш,ти трябва да бягаш,от България.
181
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е етнически турчин, как може това да се установи генетически, защото има такива които приличат на дядо ми повече от колкото мен синеоки и къдрави, има и други които приличат на египтяни и араби. всички са смесени, Срещат се всички видове Y-хромозома дошли от всички краища в почти равни съотношения както и у нас.
180
11
 
3
 
! Отговори
Христо Ботев преди 5 години
"Който умира в бой за свобода, той не умира!"Въоръжена борба срещу тиранията на българската държава е единствената възможност за поробените малцинства в българия, които през последните 120 години бяха подложени на най-жестоките и диви репресии в историята на Европа. Освободителното движение в българия трябва да се води на два фронта - въоръжена, на територията на страната и информационна, във всяка удобна платформа, особено чрез социалните медии и интернета.
179
7
 
2
 
! Отговори
Не софиянец преди 5 години
До столичанин 197Бе кви столичани са пък те? Столичани са хората от В.Търново. Остави ги тези набедените.
178
7
 
2
 
! Отговори
столичанин преди 5 години
До Не софиянецсофиянците не са българи а СТОЛИЧАНИ...!!!
177
2
 
14
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До Васил Левски 195А радикалните ислямисти и отявлени българофоби работещи против България и народа имат право да бъдат съдени по българските закони и да увиснат на въжето от София до границата.
176
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са свободни да останат като българи в България и съответно да си сменят имената или да заминат за Турция и да си запазят имената. 500 хиляди турци си заминаха в Турция в 1988 г. и сега са добре там. Щом искат да останат в България, спазват законите на България. Другите държави не граничат с империя като Турция и затова България си пази границите.
175
6
 
26
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До турчина 187Ми като си турчин, какво търсиш тук? Хващай си шалварите и бегом. За твое сведение в турция, който се роди се смята за турчин. Там малцинства не се признават, ЗАЩО ТУК ДА Е ПО РАЗЛИЧНО И ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАВАМЕ КАКВИТО И ДА БИЛО МАЛЦИНСТВА. КАТО СЕ СЧИТАШ ЗА ТУРЧИН СИ ХВАЩАЙ ПЪТЯ КЪМ турция ТУК НИКОЙ НЕ ТЕ ДЪРЖИ НАСИЛА. КОГАТО В турция, БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК СТАНЕ ОФИЦИАЛЕН, ТОГАВА МОЖЕШ ДА ИМАШ ПРЕТЕНЦИИ ЗА НЕЩО ТАКОВА И ТУК, НО ДО ТОГАВА МОГА ДА ТИ КАЖА БАЙ БАЙ И ЦИБА.