Местан поиска признаване на турско малцинство

Според него Конституцията дискриминира турците у нас
27 мар 2019 09:25, Александър Попов
450
Местан поиска признаване на турско малцинство
Снимка: Булфото, архив

Вчера от ДОСТ излязоха с декларация, с която поискаха България официално да признае, че има турско етническо малцинство на българска територия. Заявиха също така плановете си да проведат подписка с искане за законово признаване на статут на национално малцинство на членове и симпатизанти на на партията.

"Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена", каза Местан пред bTV.

Той бе категоричен, че в декларацията са подчертани три важни принципа, единият от които е за единството, неделимостта и териториалната цялост на България.

"Осъждаме не просто всяка форма, но осъждаме дори мисъл и идея за сепаратизъм и автономия, като подчертаваме, че Възродителният процес остана ненаказан. Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута", каза още лидерът на ДОСТ.

Като акт на дискриминация той посочи забраната за агитация на майчин език по време на избори. Според политика "ислямизиран българин" или "турскоезичен българин", както самият той често бил наричан, са обидни квалификации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още по темата: Лютви МестанДОСТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На такива не трябва да се обръща внимание . Все рови и иска пак да изплува и да се ояжда за сметка на някакви идеи , които никой не споделя . Хората си нямат работа , че ще се разправят с неговите измишльотини . Всява раздори и насажда омраза между хората на държавата с различни имена и вяра . Всички сме на един хал и всички еднакво се мъчим да оцеляваме в тези трудни и скъпи времена . На *** , където му е мястото !
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен227Ко значи да се закрие?И къв си ти, че ще определяш какво да се закрива и какво не?Аман орт педерливи ***.
212
7
 
10
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Бойко ви краде всеки ден.Това тряба да ви вълнува,българи.Подмятат ви под носа претоплени манджи всеки път.Етнически теми се пускат периодично,защото знаят как ще реагирате.Политика и религия са най-голямата мафия подкрепяна от армията им от ***.С такова население България е загубена.
211
6
 
10
 
! Отговори
авс преди 5 години
МНОГО ОТ ТУРСКОТО МАЛЦИНСТВО НЕ ПРИЗНАВАТ ЧЕ СА ТУРЦИ КАЗВАТ ГО С ГОРДОСТ ЧЕ СА БЪЛГАРИ А ПРОИЗХОДА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ КАРАТ С НАСИЛА НАРОДА БГ ДА СЕ МРАЗЯТ ЕДИН ДРУГ ДА НЯМА ЕДИНСТВО БГ НАРОД.ЗА ДА НИ ВЛАДЕЯТ ВСЕКИ ЕДИН ГРАЖДАНИН ЗА ТЯХ И ГО ВИЖДАТ НЕ КАТО ЧОВЕК А КАТО ГЛАСОПОДАТЕЛ НА ИЗБОРИТЕ.СТИГА НИ КРАДЯХТЕ СТОП А СЕГА РАЖДАТЕ И ОМРАЗА В БЪЛГАРИЯ НА КОИТО НЕ МУ ХАРЕСА ПЪТЯ КЪМ АНАДОЛА АЗ СИ ОСТАВАМ В МОЯТА РОДИНА
210
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕзика, който го наричаш български е всъщност е диалект на македонския език. Оригиналният език на българите е турски, на който са говорили хан Аспарух, на който език говорят дори до ден днешен българите по южна Русия, основали Волжка България. И второ, на кой му трябва да изучава един отмиращ език на едно изчезващо племе като българското, което само след 20 години ще се състои само от 80% злобни пенсионери?! Колкото по-рано се закрие този балкански кенеффистан, толкова по-добре.
209
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 218И сега можеш да учиш турски. Пълно е с турски сериали и никой не те спира. Това което иска Местан е опасно, защото той иска автономия на Кърджали и Добруджа от България.
208
3
 
7
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До ХаХ 219Ти почакай вашата територия да видиш на какво ще се превърне, че нещо се запролетява от към Атлантика. Да не викаш вай, вай каква стана тя, кюрда да ти решава съществуването.
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
първоначално Тюрките са били монголоиди, сега не приличат изобщо на това което са били, в момента те са просто смесица от това което населява съседните държави в равни съотношения.
206
11
 
9
 
! Отговори
Джонката преди 5 години
До АнонименЗащо на българите им разрешават в чужбина да имат училища на майчин език, а пък българите да не разрешават на другите да имат точно това ? Това не е ли дискриминационно и расистко- ксенофобско ?
205
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в България има османско, а не турско малцинство. Турция е нова държава, създадена през 20-те години на миналия век и с тях никога не сме воювали, нито сме си крали или разменяли територии. Няма как у нас да има турско малцинство, нито при тях да има българско. Помаците, които са се изселили или са били принудени да го направят, са си избрали да са турци и живеят там. А освен османското, у нас има и доста други малцинства по произход, но това не пречи всички да са българи. Местан е за разстрел.
204
6
 
11
 
! Отговори
авс преди 5 години
АЗСЪМ БГ ТУРЧИН НАЙ НАПРЕД СЪМ БЪЛГАРИН А ПОСЛЕ ТУРЧИН.ТОЯ С ЦАЙСИТЕ ИСКА ДА СЕ ПРИЗНАЕ ТУРСКОТО МАЛЦИНСТВО ДА ПРАВИ РЕПУБЛИКА.ТУРЦИЯ ВЕДНАГА ЩЕ ГО НАКАРА ДА ИСКА РЕПБЛИКА ТОЯ НА СЪД ДА МУ СЕ ВЗЕМАТ ПРАВАТА КАТО ПОЛИТИК.РОДЕН СЪМ В БГ ИЗРАСНАХ И УЧА В БГ И ЩЕ ЖИВЕЯ В БГ ТОВА Е МОЯТА РОДИНА НЕ СЪМ НИКАКЪВ ТУРЧИН АЗ СЪМ БГ ТОЯ ЕШЕК ОЛУ КЪДЕ Е ТРЪГАЛ ПРЕЗ ПРОСОТО.ТУРЦИТЕ НИ ПРИЗНАВАТ ЗА БГ ОСМАНЛИЙ А НЕ ЗА ТУРЦИ
203
7
 
3
 
! Отговори
ХаХ преди 5 години
Значи територията наречена България откакто вече не е част от Османската Империя се превърна в ... това, което виждаме днес + бягащо население...в сравнение с днешна Турция !!
202
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Джонката. Да ги признаят като "национално малцинство" означава да могат да отварят училища, в които да учат на майчин език. Българският ще бъде допълнителен.
201
8
 
8
 
! Отговори
Джонката преди 5 години
В България има турско малцинство, в смисъл как да бъде признато ? Българите не признават, че има турци в България ли ?
200
8
 
13
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До Христо Ботев 211Българите също никога, ама никога не трябва да забравят 500 годишната безпрецедентната в човешката история турска диващина. Всеки българин трябва съзнателно и целенасочено да живее и работи само и само с една цел - освобождението на България от радикални ислямски терористи като родените тук антибългари работещи срещу Родината ни България и целящи нейното унищожение.
199
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До етнически турчинПродавай и бегай в Турция. Турция също не дава автономия на кюрдите.
198
6
 
8
 
! Отговори
АНАРХИЯ преди 5 години
Чета форума има и мнения от турци или българи от турски произход както те се самоопределят,Никой не ги е закачал за НИЩО.В държавата има слабо управление от години и ТЕЗИ ИЗПОЛЗВАТ хаоса да създават АНАРХИЯ.Шантажират и целят икономически изгоди за техните партий ДПС и ДОСТ.Слабите бг.политици се огъват пред всичко и се съгласяват УЖ да имало мир.Никой не се занимава с този етнос.Флага е бг,.езика БГ.КОНЕЦ КРАЙ НА дискусията.ГЕРБ да си решава проблема или да се маха
197
0
 
5
 
! Отговори
Не софиянец преди 5 години
До Българин съм 207Кви земи кви 5 лева бе мой? Кой ти е казал, че съм си продал земите. Аз ти говоря за бизнес, който хората направиха по градовете си, но като видяхте, че има пара в него и вие "софиянците" дойдохте и отнехте насила от хората, а ти земи та земи. В съзнанието ти има само едно, зами и селяни, явно друго нещо не вирее в твоята глава, че хората извън София не са единствено и само селяни, които да се занимават със земеделие и животновъдство.
196
13
 
5
 
! Отговори
Христо Ботев преди 5 години
Турците в българия никога, ама никога не трябва да забравят безпрецедентната в човешката история българска диващина, наречена "възродителен процес"! Всеки турчин трябва съзнателно и целенасочено да живее и работи само и само с една цел - освобождението на Румелия от българското иго!
195
7
 
8
 
! Отговори
Не понасям тр сериал преди 5 години
До 203Има и друга стара българска приказка "Внимавай, какво си пожелаваш, защото може и да ти се сбъдне" шалварко. Убеден съм, че много скоро ще се срещнем антибългарино и радикален ислямисте. За мен ще е празник, но за теб ... Продължавай да насаждаш омраза срещу нас българите и ще проклинаш денят,в който си се родил тук. Като не ти харесва Родината ми България се махай никой няма да реве за теб. Ако не си забелязал никой никъде нито ви иска,нито ви приема и ЕС ще го видите през крив макарон