Търновската конституция - началото на правото в България

След 140 години юристи и политици още я обсъждат
4

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На кръгла маса в Народното събрание депутати, юристи и експерти обсъдиха Конституцията като източник на правото.

Дискусията е по повод на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и е под патронажа на Комисията по правни въпроси на Народното събрание.

Организатори са Висшият адвокатски съвет и Софийският адвокатски съвет.

"Макар многото години под чужда власт, българите се справяме да направим първата си Конституция - Търновската, която несъмнено се превръща в онази стабилна основа, без която е немислимо развитието на България", заяви при откриването на форума министърът на правосъдието Данаил Кирилов, цитиран от БТА.
По думите му Търновската конституция отразява свободния, демократичен дух на българския народ.

"В нея са заложени идеите на либерализма, които по това време са получили признанието на повечето действащи западноевропейски конституции. Отделено е значително място и на правата и свободите на гражданите, както и на свободата на словото, вероизповеданията и неприкосновеността на частната собственост", отбеляза той.

Според министъра кръглата маса ще е полезна за възстановяване на усещането за конституционност, принципност и върховенство на правото.

"Търновската конституция създаде конституционната рамка на развитие на следосвобожденска България", каза Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.

По думите й основната цел на Търновската конституция е била хората да получат свободата сами да решават собствените си проблеми.

"Тя въплъщава в себе си всички идеали, за които хиляди българи са пролели кръвта си и неслучайно е наречена Евангелие на свободата", каза още Негенцова.

"Всеки един от нас като юрист е призван да бъде не просто професионалист, а пазител на правото, това е възможно само ако познаваме и пазим нашата Конституция", каза Ивайло Данов, председател на Софийската адвокатска колегия.

Според него Търновската конституция е била израз на порива на българите за свобода, за независима и самостоятелна държава.

"Този документ е въплъщавал най-модерните за времето си разбирания относно организацията на обществения строй и държавата, уредбата на еднокамерния парламент, гаранциите за свободата на изразяване, на събрания, на печат, на избираемост на народните представители и на образование, както и на отговорността на отделните министри пред парламента", отбеляза той.

"Всяко поколение адвокати следва да е отворено към новостите, към технологиите, към развитието на алтернативните способи за разрешаване на спорове, сред които са арбитражът и медиацията, както и да бъде ориентирано към участие в разрешаването на съвременните проблеми на обществото", каза Данов.

Според него това е възможно само ако добре се познава конституционната традиция и практика и се прилагат в адвокатската практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 1923 година има монархо-фашистки преврат в България, по примера на Мусолини в Италия през 1923 година. През 1933 година Хитлер идва на власт в Германия и в България се копира режимът на Хитлер през 1934 година.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А краят на правото е назначенеото на недоразумението Кирилов за министър на провосъдието
1
1
 
4
 
! Отговори
Khachapuri преди 5 години
Великолепна снимка :) От ляво на дясно : Гаргамел-Неадекватий, Хитрият воа.йор и до него Мама-Праска.