1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене поправките в Закона за бюджета
Обновена: 6 юни 2019 14:41 | 6 юни 2019 14:40,
100
1 лев за всеки получен глас от 1 юли - 14 млн. по-малко за партиите за 2019 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. Това прие на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с поправки в Закона за държавния бюджет. Управляващите подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

До спешните поправки се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин в кулоарите на парламента предложението за намаляването на парите от бюджета за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас. Той обясни, че решението е взето, след като са се наслушали на популизъм от другите партии за намаляване на субсидиите.

Още по темата

Борисов добави и че със спестените пари пък щели да се строят детски градини и ясли.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли, а за първото полугодие на 2019 субсидията ще се изчислява по стария начин - по 11 лева. Така средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.

С промяната ще се спестят 14,6 млн. лв. за тази година, а разходите от бюджета за периода 1 юли - 31 декември 2019 г. ще бъде само 1 460 402 лв.

Срещу поправките категорично се обяви Йордан Цонев. По думите му това е популизъм, който ще има много тежка цена за демокрацията.

"Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Третият вариант е лъжи пред обществото. Лицемерието и популизмът на всички партии, с изключение на ДПС, ни доведоха до тук – да мислим сега как да върнем страната в 2001 г.", отсече Цонев.

Той все пак приветства решението икономисаните пари да отиват за строителство на детски градини и ясли, и поясни, че това било идея на ДПС.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова също се съгласи, че субсидирането на партиите трябва да е от дъжавата, но посочи, че браненето на партийните субсидии води до негативното отношение на хората.

"За съжаление дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения", обясни Стоянова.

От БСП пък отказаха да вземат участие в гласуването, защото не искали да участват в тези "циркове". Според червените това е кризисен пиар, с който да се отклони вниманието от "съкрушителните констатации" на вчерашния европейски доклад за страната ни. Социалистите направиха и друго предложение - натрупаните пари от партиите да се преведат в бюджета.

"Предлагаме oт 3 юни 2019 година - т. е. със задна дата, депозитите, натрупани от партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на България. Колегите да го осмислят и да сметнат колко пари трябва да се преведат в бюджета", настоя червеният Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
11
 
! Отговори
Един преди 4 години
Половината коментари ще изчезнат след тази поправка в закона. Интернет троловете ще останат безработни. Милите!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а в бюджета за 2020 след 1 януари, колко ще е
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само за тази година закона, а се гласува да започне да действа от 1 юли.Тоест до края на този месец да получават по 11 лева , а от другия месец по един лев
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЯвно само за тази година. Това от законопроекта."Годишният размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. се преизчислява на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и по размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г. "
42
1
 
2
 
! Отговори
ГУРЛЬО ПАРТИЕЦА..... преди 4 години
O HE,O HE,O HE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
41
4
 
13
 
! Отговори
смях преди 4 години
БСП са в шок и са казали в комисията, че не искат да гласуват и да участват в циркове.Кажете ми тези дето не ходеха на работа с месеци, каква позиция защитават, дори нямат кураж да заявят позицията си , а уж *** все искаше да се разбира с другите , като с мъже
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другото което наистина всеки редови гражданин които работи да има право да гласува нее ли работещ или осигорен или работи извън държавата да не се допуска колкото до избора на неща които зависят от директор служител на частна фирма няма право да противоречи началника затова е началник не почнеш едно тук излезе друго и после що бяга ли младите е от това бягаме навън иска ме демокрация а не анархия преди 22 години премахнахме понятието стар млад и подобни неща време е да се завърнем отново
39
0
 
17
 
! Отговори
голем смех преди 4 години
Сега партийните активисти ще трябва да си припомнят една стара шеговита песничка:"Тръгнал кос с дълъг носда събира членски внос.Тук чукнал, там чукнал,ала никой не му дал."Да ги видим, как ще живеят от "народната любов" само.Нали всичките се бият в гърдите, че работят за народа?
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 20:Не бъди наивен!В РАМКИТЕ НА ПАРТИЙНА СИСТЕМА,МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ Е ЕДНА ЗАБЛУДА,ЗАЩОТО ВСИЧКИ В ЕДНА ПАРТИЯ,СА ПОДЧИНЕНИ, НА ПАРТИЙНИТЕ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ!!!РАЗБЕРЕТЕ ТОВА И ПРЕСТАНЕТЕ ДА КРЯКАТЕ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНО ГЛАСУВАНЕ,ДОКАТО ИМА ПАРРТИЙНА СИСТЕМА!Престанете бе,овце!Не виждате ли,че се будалкат с вас?!!!Престанете и да желаете машинно и електронно гласуване - нищо няма да се промени,ЗАЩОТО ПРОГРАМАТА ЗАВИСИ ОТ ГЛАВНИЯ ПРОГРАМИСТ,А ТОЙ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ Е В РЪЦЕТЕ НА МАФИЯТА!!!
37
8
 
5
 
! Отговори
seira преди 4 години
"НАГЛАСЕН ЦИРК!"РЕШЕНИЕТО Е ПРОТИВ ДЕМОКРАЦИЯТА И Е В УСЛУГА НА МАФИЯТА!МАФИЯТА СЕ "СРАСТВА" С ДЪРЖАВАТА!ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОТНЕМЕ ФИНАНСОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА, ДА УПРАЖНЯВАТ ВЛАСТТА СИ, ДАДЕНА ИМ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА!ПАК ИСКАТ ДА ИЗЛЪЖАТ НАРОДА!АКО ЩЕ СЕ НАМАЛЯВАТ СУБСИДИИТЕ, СА НУЖНИ ПРОМЕНИ НЕ САМО В 1 ЗАКОН, А И В САМАТА КОНСТИТУЦИЯ!ГРИЖАТА "УЖ" ЗА НАРОДА, ВСЪЩНОСТ Е ЕДНА ПЛИТКО СКРОЕНА ИЗМАМА!ТРИФОНОВ И КОМПАНИЯ СА СЛУГИ НА МАФИЯТА (ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, ВОЛЯ...)!НАРОДЕ!
36
0
 
13
 
! Отговори
до 31 преди 4 години
...Крайно време е да се настоява за образователен ценз при гласуване...-------Не само образователен ценз но и платени сметки и данъци.Само данъкоплатец да има право да гласува защото субсидиите /а изобщо хазната/ се пълни от неговия джоб.
35
0
 
0
 
! Отговори
Аnonimen преди 4 години
Каракачанов при нямане на армия някои ваши хора защо се опитват да въвеждат казармени порядки стари и млади значи казано накратко ако още един път ми се въведе подобно нещо тъи като не съм армия и не съм задалжен освен на шефа си да давам отчет му мислете всеки е свободен гражданин аз съм отишъл да работя а не всеки ден да ми се менят ок правила на армия не ме интересуват по кодекс на труда шефа определя а не служителите
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не увъртай ами наказвай виновника,нали имаш морал. Поискай му оставката.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От ДПС само бутат напред Данчо Ментата да кряка от трибуната.Така преди бутаха и Бисеров-употребиха го и го изхвърлиха.Как пък друг от тяхната грипа не взима отношение? Например "многообичания" от електората им Пеевски или "баш лидера" им Карадайъ?Спотайват се,оглеждат се,ослушват се и чакат какво ще им надери дръндарски "хидроинженер.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Maмитy ви, вaщyceмe да иba. Koй ва научи да лъжете така?
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от субсидиите се насочват за купуване на гласове! Крайно време е да се настоява за образователен ценз при гласуване.Така автоматично ще отпаднат 70-80% от купените гласове,а и картината след избори ще е различна. Основното образование е задължително за страната,а щом не спазваш задълженията си към нея,то нямаш и правното на глас.Отделен е въпроса как разчитат бюлетините неграмотни та да гласуват,нали?
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво стана с еврозоната и шенген , тиквата беше много сигурен че до края на годината сме вътре , да ама не с апартаменти , асансьори и къщи за наши хора не става
29
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави е една кукла на конци. Той дори не може да прочете това, което са му написали господарите му-
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету,ловецът на риби!!!Риби-и-и!!!Супербандитът и мошеникът,овладял ВЕЧЕ, всички лостове,за да награби милиарди,СЪС "ЗАКОННИ СРЕДСТВА",може ВЕЧЕ,СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ ПОЛЗВАНЕ НА ТАЗИ СУБСИДИЯ",да си позволи този зомбиращ мат'ряла "жест",с цел да награби още наивни душици!!И ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ,ЩЕ ГО НАПРАВИ!ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ!!!СТАДО-О-О!тОЛКОВА СИ ЕЛЕМЕНТАРНО,ЧЕ ЕДНА ПОЛУГРАМОТНА ТИКВА ТЕ ВЪРТИ НА ПРЪСТА СИ!!!Евала на Тиквата - ПОЗОР ЗА МАТ'РЯЛА!!!
27
1
 
12
 
! Отговори
Да преди 4 години
Аз съм за единия лев, но не това е проблема. Проблемът е в доклада на ЕК за управляващата бг некадърност. Та там хората са казали - корупция, липса на право, ниски доходи, инфраструктура, допотопно образование, пропаст богати бедни, и т. н. Всичко това естествено бибитко не го интересува вдигнал е килима и бута с метлата. Доклада е в сайта на ЕК.