Партиите с по-малки субсидии? Популизъм, но на техен гръб

Субсидия от лев на глас ще промени политическия живот, смята Дончев
10 юни 2019 09:15, Красимир Ангелов
90
Партиите с по-малки субсидии? Популизъм, но на техен гръб
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението за намаляване на партийните субсидии е популизъм на гърба на партиите, а предложението за намаляване на ставките за някои храни - на гърба на държавата, изрази мнение вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според политика зависи каква подкрепа ще съберат в парламента предложенията. При по-малка субсидия партиите ще харчат по-малко, ще си свият разходите, кампаниите ще са по-семпли, уточни Дончев.

Още по темата
"Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно", заяви вицепремиерът и допълни: "Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии".

Според Дончев субсидия от 1 лев на глас би променило политическия живот.

Партиите няма как да се справят със субсидия от 1 лев

"Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли", посочи Дончев.

Той коментира и случващото се в ГЕРБ след изборите за европарламент. Според него трябва да има структурни промени в партията, а не само персонални.

"Една партия трябва да се опитва да бъде по-близо до хората. Ако това звучи клише, като такова не означава, че не е вярно. За мен е важно да се повиши имунитетът на партията", подчерта вицепремиерът, който бе категоричен, че правителството не работи под натиск.

Дончев посочи още, че цена като 3 милиарда лева за бъдещите бойни самолети няма, а финалната оферта все още не е получена от САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
12
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
И какво като намалят субсидиите??? Тези пари няма да дойдат при нас а пак при тях, само че в другия джоб!Трябва разпускане на парламента, съд, затвор и нови млади, умни и учени хора да върнат държавата на хората!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реват разбойницитеИма такива партии, които функционират само заради облагите, които предоставя заниманието с политика - почти всичките. Субсидиите и политическите облаги са проклятието на българската политика. Те не позволяват, честни хора да влязат в политиката, защото алчните и негодниците винаги са по-пробивни. Махнем ли облагите, в политиката ще влязат честни хора, които нямат никакви финансови претенции и са готови да посветят живота си на родината. Ботев и Левски субсидии не са вземали
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офффф пак цирк! Ама защо има още хора след 30 години ограбване да им се връзват!?
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не излезем на улицата да ги принудим да намалят субсидиите, няма да го направят. Известно време ще приказват по тоя начин и после ще ги намалят чисто символично и ще ни обяснят, че са го направили, щото другото било популистко. Винаги се оказва популистко всичко, което засяга облягите на политиците.
14
0
 
6
 
! Отговори
Реват разбойниците преди 4 години
Ако има партии, които живеят заради субсидиите, то те са откровени лъжци и е добре да изчезнат. За хората с идеи субсидията е само помощ, но и без нея ще продължат.
13
0
 
9
 
! Отговори
Нема лабаво преди 4 години
И 50 стотинки да станат субсидиите българина пак ще е с мизерна заплата, с празен хладилник, високи цени и нагло лъган и ограбван!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди Борисов и Цветанов играеха доброто и лошото ченге. Сега очевидно ще са Борисов и Дончев. Най-накрая добрякът Борисов ще склони и ще направят субсидиите от 11 лв., на 10,90 лв., а на практика Горанов ще им раздава по 13 лв.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо партиите да публикуват данни за членския внос, който събират, защото всъщност не събират, за да не изгонят лешоядите, които гравитират около тях. Не може партиите да се издържат с пари на хора, които не ги подкрепят, както се случва със системата на партийните субсидии - подкрепяш или не дадена партия, я издържаш като данъкоплатец. Това няма нищо общо с никаква справедливост и никаква логика.
10
1
 
10
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
ГЕРБ в лицето на Дончев, дава заден за субсидиите, а ГЕРБ в лицето на Бахур Бахар иска те да бъдат намалени. Това двуличие и лицемерие, тази шизофрения - играта на "морков и тояга" е основен белег на управлението на ОПГ-то. Бихме могли да кажем, че тук е налице, нова разделителна линия в него, ако не допуснем диалектично-философски, че чрез Дончев, Тиквата се отмята от това, което казал завчера;))) Типичният лабилитет на Близнака, които някои приемат за политическа гъвкавост;)))
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кампаниите ще бъдат много по-семпли означава, че няма да мирише на кебапчета в махалите около изборите.
8
7
 
3
 
! Отговори
да преди 4 години
Слави първо да каже откъде са му милионите за палати, пък после да се прави на народен,какъвто не е !!!!ДДС измамник
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как някой не е казал, че ще направи майчинството 12 години, не зная...
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излишни вълнения на наивното бг стадо! Те са го измислили вече, дори да станат лев субсидиите, те ще си ги вземат двойно от друго място! Всичко вече е изпипано и "законно"!*** пак изклатурка наивните бг човечета!Сега е важно да се говори за субсидии за да забравим големите кражби, апартаменти и къщи за тъщи!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2Ама виж... Не стана, защото се повдигната и нколо други въпроса. И всички помним срама, когато не достигнаха 3 панелки гласове. А после се откриваха торби с бюлетини...
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С неофициални членски вноски по стотина хиляди лева от всяко село, тумнало им е на партиите... Дали ще вземе 500 000 и 5 000 000 е все тая, при чоложе ие, че взимат такива суми от селата...
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този защо се държи като на прeдизборен митинг, работата му е да гледа от бюджета да не излизат 13 лв когато трябва да излизат 11. Свършил ли си е работата ?
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябваше да стане още преди 3години, когато Слави Трифонов повдигна въпроса.
1
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
"Шийка"