Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас

Предложението бе прието от ГЕРБ и Обединените патриоти
Обновена: 12 юни 2019 14:59 | 12 юни 2019 13:08, Камелия Цветанова
248
Приеха го! Резнаха субсидиите на партиите до левче за глас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партиите ще получават само по левче за реален глас на изборите, вместо досегашните 11 лева по закон, които всъщност се оказаха 13,20 лв. заради грешка на финансовото министерство.

Така или иначе всички партии се ангажираха да върнат надвзетите суми.

Още по темата
Решението за драстичното орязване на парите за парламентарно представените политически сили взе мнозинството в парламента с промени на първо четене в бюджета за тази година.

Зад предложението, внесено от правителството, по инициатива лично на премиера Бойко Борисов, застанаха законотворците от ГЕРБ и Обединени патриоти.

90 от БСП и ДПС гласуваха против, защото според тях това е популизъм и демагогия.

Иначе дебатът премина под знака на взаимните критите между управляващи и опозиция в липса на самоцисциплина, неясни харчове и натрупани пари от лихви.

Соцдепутатът Драгомир Стойнев отсече, че левицата принципно иска да бъде намалено финансирането от държавата, но чак левче на глас, би означавало, че партиите няма да могат да функционират нормално.

"Това ще доведе до изчерпване на политическите партии, това е промяна на модела и по този начин се застрашава демокрацията, това е популистки начин да застрашите демокрацията", отсече той.

Според него преди да се вземе такова важно решение трябва да се направят консултации с политическите сили за оценка на въздействието му. "Така се прави цялото законодателство и заради това имаме ниско доверие в обществото, предлагаме да не се бърза, ще поканим всички политически сили между първо и второ четене на разговори", каза Стойнев.

Той предупреди, че България може да се окаже в ситуацията да е първата страна, в която партиите ще изчезнат и ще останат един или два субекта в политическото пространство.

"Няма друга държава, в която да се търси подобен начин на финансиране, каквото вие предлагате, така не се прави в политиката и не се взимат правилните решения, подхождате по този детински начин, това си е ваше право, но ние ще е противопоставим на това, защото води до диктатура", закани се червеният депутат.

Тома Биков от ГЕРБ обаче увери, че предложението е направено като са взети предвид всички рискове и припомни, че на референдума мнозинството българи гласуваха за намаляване на партийните субсидии. Според него вина за това имат политиците, защото не са обяснили на избирателите как и за какво партиите харчат парите от държавата.

"Хората гласуваха на референдума, може би не достатъчно информирано, но това е факт, остана усещането, че ГЕРБ пази субсидиите, а това не е така", каза той. Биков допълни, че голяма част от субсидиите отиват за предизборните кампании по медиите и депутатите не ги взимат на ръка.

Драгомир Стойнев обаче го попита колко пари получава като лихва ГЕРБ от това, че си държи субсидиите в банката. Отговорът на Биков беше, че ГЕРБ нямат партийна телевизия, която да издържа, каквато има БСП, и заради това парите на управляващите са в банка.
 
"Самодисциплинирайте си партията и се финансирайте нормално и по банков път, за да не се чудите след това къде са парите", обърна се Биков към депутатите от ляво.

Червеният Румен Генчев обвини ГЕРБ, че по същество иска да върнете член 1 от старата Конституция: "Вие да се финансирате от бизнеса, от избирателите, а кои са тези фирми, които ще кажат, че ще дадат пари на опозицията, нали те ще бъдат смачкани с бухалката".

Йордан Цонев от ДПС пък поиска пълна промяна на модела на финансиране и партиите въобще да не получат пари от държавата, а да се финансират от бизнеса и от избирателите. Според него основната вина за ситуацията сега носят политиците, защото не са обяснили на обществото как се харчат парите и защо е важно да има държавна субсидия.

"Ефектът от публичното финансиране е многопосочен, с него постепенно бяха затворени почти всички легални врати към бизнеса, беше забранено финансирането от юридически лица, скъсани са връзките официално, защото партиите от много години не получат никакви дарения от юридически лица и ако някой получава пари, те са извън закона, те са наказуеми и вероятно са корупция", каза той.

Освен това парите, които се получават от партиите, се харчели прозрачно, нивото на контрол върху разходите на партиите било възможно най-високото в държавата и в ЕС

"Сметната палата проверява за какво се харчат парите и ние трябваше да го обясним на обществото и на медиите. Парите се харчат прозрачно и Сметната парата, ако прецени, че парите не са изхарчени по предназначение, не ги признава като разход и НАП може да направи проверка на партиите като на стопански субект", допълни Цонев.

Той добави, че в Европа финансирането е публично, а ние сме член на ЕС и не трябва да променяме тази практика.

"Непрекъснато се говори лъжата, е в Германия получавали 1 евро на глас, но там има още два стълба на финансиране – фондации, на които общо бюджетът им е над половин милиард евро, една част от тях отиват за чужбина, но друга остава за партиите в Германия и третият стълб е, че директно от бюджета се финансират програми за нуждите на партиите, така че сумарно се дават много над 10 евро на глас", разясни депутатът от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
10
 
5
 
! Отговори
Авиатор преди 4 години
Ще печелят само големите групировки, представлявани от големите партии дистрибутирани от разпределителя на порции
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен148пак не си разбрал.предложението на Пеевски е партиите да се финансират от частни и корпоративни дарения по американски образец. По сегашния закон не може.
139
1
 
18
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 4 години
Каква демокрация, г-н Стойнев. Извадихте му душата на този демос, натиснали сте го с данъци - не може да диша и все за демоса плачете и за нищичко не го слушате.Витаете някъде в облаците, във Вашия партиен и политически свят. Нека Ви видим каква партия сте ? Защо трябва да вземате и моите пари - имате си партия, партийни членове - оправяйте се.....При този гнусен капитализъм, който толерирате и отглеждате, срамно е да споменавате "демокрацията" въобще !!!!!
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега, популисти и демагози се пострадали от популизъм и демагогия. Тези които сега реват, защо не се изрепчиха на Слави и не водиха кампания срещу референдума му. Мълчаха като задни отвори. Искането им да се нямали ДДС-то на хляба не е ли популизъм и демагогия. Хляба щял да поевтинее с 10-15 стотинки, даже за тези, които получават 5 000 лв. заплата. Безсмислено, ама звучи добре на 80-те % избиратели.
137
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
136, Пеевски дори лобира с лозунга "не 1 лев, а 0 лева!". Не знам къде чете, че той е бил против предложението.
136
9
 
3
 
! Отговори
ои преди 4 години
наистина бб се самоуби защото ве4е силен бизнесмен може да си направи партия и да пе4ели на местно и на държавно ниво!!освен ако не му пратят....?
135
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ги устройва Боко прибира парите от 10години другите партии нямат толкова обедняха като църковни мишки
134
7
 
3
 
! Отговори
куйх преди 4 години
сега ще стане така- големите бизнесмени,фирми,държави,служби купуват или лобират с пари партиите и те им изпълняват поръ4ките!!а малките партии ще отидат на кино!! затова в щатите има само 2 партии!!защо там няма 10-15 партии? просто там няма никакво финансиране от държавата а само 4астно!! та обикновения 4ове4ец да му мисли!!така или ина4е пак той ще плати на партиите!а защо не го предложиха след референдума-защото сега ве4е имат необходимите фирми за финансиране??
133
0
 
13
 
! Отговори
Другари "законо преди 4 години
Всички сте за публична екзекуция- без изключение!
132
10
 
4
 
! Отговори
реалист преди 4 години
За да има справедливост, на парламентарните партии субсидията трябва да е 1 лв за глас, а на извънпарламентарните 11 лв за глас, за да могат да се развиват.
131
5
 
8
 
! Отговори
русофила преди 4 години
Двете шайки са причина субсидията да стане лев.Голям кеф -дребната шайка прекара голямата, и е подсъдим евродепутат.Голямата шайка си вкара автогол, и я чака съдбата на малката шайка.
130
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то във всички демократични държави е така, бизнесмени си избират партия и си я спонсорират, само при нас е обратното, партията са си прави бизнесмени .......
129
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 127Ти сериозно ли мислиш,че партиите са независими защото имат субсидия от държавата???И един лев им е много.Ама като гледам българина пак недоволен.Не ги намалят-мошеници...намалят субсидиите популисти и мошеници. Имаше една приказка за бензина-И десет лева да стане пак ще караме коли,и един лев да стана пак ще крадем като можем.И тук е така.
128
1
 
3
 
! Отговори
weiss преди 4 години
До Само вметвам Това, брат, не е свобода на словото, а обикновена липса на интелект и възпитание. Но те по форумите не са опасни, даже са полезни за ония на конците. Иначе си прав, голяма *** е...
127
9
 
18
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Такъв шамар зад врата им извъртя Бойко Борисов на всички поплювковци от опозицията дето се правеха на много отворени с приказки за субсидиите, че дълго време ще им звънят сега ушите. Каквото повикало, такова се обадило са казали хората.
126
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше една реклама за бързи кредити:"Звъня на олигарх 1 - заето! Звъня на олигарх 2 - международно!"Всички партийци да се изрусят, защото "русо гладно няма".
125
5
 
4
 
! Отговори
weiss преди 4 години
До Анонимен 127 Парадоксът е, че точно Пеевски публично се обяви против този проектозакон, и ДПС не го подкрепи. Не вярвах да дойде време да съм на едно мнение с тоя, ама на, имало какво още да види патИло...
124
8
 
8
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Да му мислят опозиционните партии, които не са във властта и на които не се заделят проценти от поръчките. Оставка лицемери !!!
123
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най - накрая и една добра новина ...
122
17
 
8
 
! Отговори
weiss преди 4 години
E сега вече ще е съвсем лесно да се купи партия. И досега не беше трудно, но само за определени хора, отсега кръгът на потенциалните спонсори се разширява , входът става доста по-нисък. Т.Е. поредното недомислено действие на властимащите. ГЕРБ си има ресурс, власт, удря всяка потенциална опозиция, а *** се радва, щото му е толкова акъла. Ама каквото повикало, такова се обадило....