Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС

Само КТ "Подкрепа" иска различна ставка за хляба
192
Правителството, бизнесът, синдикатите - против по-ниското ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепят промените в Закона за данък върху добавената стойност, който е предложен от БСП.

Правителството, в лицето на Министерството на финансите, също не го подкрепя, каза вицепремиерът Марияна Николова след днешното заседание на Тристранката, цитирана от БТА.

Още по темата
Предложеният законопроект предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9 процента.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, добави Марияна Николова. Тя добави, че предложенията се отнасят за действащия към момента режим за приватизация, както и за отпадане на наложените в законопроекта текстове, регламентиращи вливането на Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол.

Предложенията са по искане на социалните партньори и те са подкрепени.

"Социалните партньори изцяло подкрепят законопроекта, с изключение на КТ "Подкрепа", които се въздържаха, информира Николова.

Асоциацията на индустриалния капитал /АИКБ/ в България и останалите работодателски организации не подкрепят законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той смята, че диференцирането на ставките за ДДС би ощетило бюджета със значителни суми. По негова оценка това ще бъде в порядъка на 1 милиард. В същото време това няма да доведе до намаляване на цените, а по-скоро ще допринесе до увеличаване на печалбите на търговците.

"Не смятаме, че чрез данъчна политика може да се прави социална политика", добави Васил Велев.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия Велев заяви, че го е подкрепил, защото той е необходим. Според него той ще допринесе за изпълнението на две национални цели - присъединяването към ИЕРЕМ 2 /б.р. предверието на Еврозоната/ и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков каза, че всички промени в данъчните закони трябва да бъдат задълбочено обмислени. Според него предлаганата промяна за намаляването на ДДС е радикална в данъчната система. Това би могло да доведе до преразглеждане на системата на преките данъци. Точно поради тази причина БСК е на мнение, че всички радикални промени трябва да бъдат извършвани при друга инвестиционна обстановка - след влизането на България в Еврозоната. По отношение на законопроекта за публичните предприятия БСК подкрепя приемане му до 30 юни, за да се инициира на процедурата за влизане във валутния механизъм ИЕРЕМ 2.

КТ "Подкрепа" подкрепя предложението за диференцирано ДДС за някои стоки от първа необходимост, обяви Ваня Григорова от синдиката.

По думите й това е последователна позиция на КТ "Подкрепа" от няколко години, като синдикатът е правил инициативи по този въпрос. Причината е, че това е нормална европейска практика. Освен това по този начин ще остане повече разполагаем приход в домакинствата, смята тя.

"Не приемаме подход, при който се взема ДДС от уязвимите групи, а след това ще им бъде даден евентуално като социални подаяния. По-добре да не ги взимаме въобще, за да се налага след това на цената на достойнството на хората да им подхвърляме подаяния", добави Ваня Григорова. Според нея диференцирането на ДДС за стоки от първа необходимост ще доведе и до увеличаване на оборотите.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Нанков не мисли, че чрез намаляването на ДДС ще бъде намалено социалното неравенство в страната. Освен това той не е убеден, че съществува механизъм за понижение на цените с намаляването на ДДС. Според него социалното неравенство е заради отношението между преки и косвени данъци и дебатът трябва да бъде насочен към тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: БСПхлябДДСлекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъка за най-богатите 90 % и премахване на плоския данък за да се изравнят богатите с бедните. Национализация на икономиката, конфискация на апартаментите и влоговете и държавни цени. Съкращения на партии и администрация. Всичко друго няма смисъл и народа ще фалира.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тежко и горко на народ, който играе на сватбата на ГЕРБ с ДПСГЕРБ и ДПС се разбраха за партийната субсидия. Хем ще е един лев, както искат хората на Борисов, хем даренията за партиите ще са без ограничения - както си пожела, както пожелаха Пеевски и Доган. Това е важната новина от 19 юни, 2019 г. Това, дето всички го усещаха отдавна, се каза днес гласно и показа гнусно. Затова, недраги българи, се налага да припомня някои нещица от злощастната ни история.
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орбан не печата пари, напротив той изгони Сорос и всички очакваха да потъне, пък той доведе още инвеститори в страната. като Симънс например. Сега правят съвместен проект със Сърбия за магистрала. НО страната му е уредена, нашата - не.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБерастките слуги Горанов и Искров, кога ще влязат в затвора за фалита на КТБ ?
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Орбан също имаше валутен борд - но той реформира всичко, изплати всичко до стотинка и премахна борда.А и нека някой ми обясни - как Борда допусна фалит на КТБ? явно правителството може да "прескача" борда.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега докато ядат кифтетата им е добре, но после ще се вайкат, че няма достатъчно работна ръка.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре бе, щом се ръководиете от Бизнеса - още утре гласувайте 15 процента ДДС и необлагаем минумим на заплатата. Мен това ме устройства. Ама вие и това няма да направите. Хем ДДС на лекарства и храни няма да падне, хем данъчна реформа няма да направите!
12
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да изметем Бойко с камъни!
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-ниско ДДС ще намали цените само при държавна икономика и държавни цени както беше при Живков. При пазар ще стане спекула и ще скочи само печалбата на търговците и рекета.
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРъмп, ОРбан направиха данъчни реформи и намалиха данъци . ОРбан съживи икономиката заговори се за Орбановика. Тръмп две поредни години постигаше рероди - като БВП, като ниска безработица, като инвестиции...Ами Холандия...СТрана БЕЗ ДВОЙНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ. А отделно - всеки който извършва научно-развойна дейност биав стимулиран данъчно. Корабите над определен тонаж също имат данъчни облекчения.
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе мислите ли че Мутрите ще ви свалят ДДС-то и цените на лекарставата храните тока парното хляба, ако така си мислите сте големи наивници бе. Те гледат да ви съдерат по 5 кожи вие сте седнали да се надявате на ниски цени и високи заплати. Докато сеяндури ви управляват живот няма да видите това ако през тези 30 години не ви се е изяснило дано през следващите 30 ви се проясни.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво стана с 2-та милиарда излишък и с 2-та милиарда от контрабандата.Къде отидоха ?Защо никой не разбра за тях, никой не почуства че сме забогатяли ?Или пак в джоба на Тиквата и Шайката му ...
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прогресивно подоходно облагане и... Горанов в затвора
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега се говореше, че от саниране сме спеситил 2 милиорда, че имаме огромен резрерв, че даваме 4 милирда за армия 2 милиарад за МВР, чеот другата година се подновява санирането... и изведнъж - не можем да отделим 1 милиард за народа
5
4
 
21
 
! Отговори
V преди 4 години
Доналд Тръмп намъли данъците за да стимулира икономиката ни .А на нас ни се обяснява че горанов бил по умен от Доналд Тръмп и въпреки огромния излишък ,ддс не трябвало да се намалява защото да има повече пари от излишъка за крадене . И ТУКА СЕ ПИТА В ЗАДАЧАТА ДОНАЛД ТРЪМП ЛИ ЗНАЕ КАК ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА ИЛИ ГОРАНОВ ??????? БСП правят същото като дойдат на власт .10 % корпоративен данък и 20 % ддс на хляба .ПРОБЛЕМИТЕ ИДВАТ ОТ ГЕРБ И БСП
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално те са изедниците народни, ако има как и без пари да им работим ще е най добре и да се върне робството!
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво манипулативно заглавие. ПОДКРЕПА Е ЗА НАМАЛЯВНЕ на ДДС на лекарства.Бизнеса е за цяла данъчна реформа, която трябва да започне с намаляване на ДДС на 15 проценат и обявяване на необлагаем миминум. Просто не виждат смисъл да се намалява само един компонентЛЕвицата и ДПС са ЗА намаляванеСамо Горанов и реформаторите са против.
2
1
 
36
 
! Отговори
да бе преди 4 години
А народа???А, забравих, няма такова нещо в тази държава.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя "бизнес" не мога да го разбера - досега ревяха, че ДДС-то е прекалено високо, сега не искат да го намаляват. *** разбери.