Милошев не коментира Слави: Свързва ни голяма биография

Нямал никакви политически, икономически, бизнес обвързаности
Обновена: 29 апр 2024 15:02 | 29 апр 2024 14:49, Нели Христова
8
Милошев не коментира Слави: Свързва ни голяма биография
Снимка: БГНЕС

Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор и лична покана на г-н Главчев, с който се познаваме от години и имаме прекрасни взаимоотношения. Тази покана беше наистина изненадваща за мен, но въпросът беше "имам нужда от теб“ и това създаде ангажимент и мотивация. На другия ден идва кризата от това дали трябваше да приема предложението, но си дадох сметка, че това има и своите предимства." Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев.

"Това е първият кабинет, който няма политическа обвързаност. В този ред на мисли това изглежда като кабинета сираче", допълни Милошев.

Изказването на Слави Трифонов

След назначаването на Евтим Милошев за министър на туризма Слави Трифонов коментира, че Милошев вероятно е избран, защото сигурно е турист.

"В живота ми със Слави Трифонов ме свързва много голяма биография. Няма да го коментирам, така е избрал – така е казал", отговори министър Милошев.

Цените на шезлонгите и чадърите

"Това е част от концесионните и договорите за наем. Това е условие, при което кандидатстващите, когато са получили тези договори, по тяхната оферта са заложили пределна цена на шезлонгите и чадърите, т.е. не могат да надхвърлят тази цена. Пределните цени са заложени в концесионните и договорите за неми", каза пред бТВ служебният министър на туризма.

Какъв туристически сезон очакваме?

По думите на Милошев тази година ще имаме устойчив и добър летен туристически сезон.

"Смятам, че ще има ръст – някъде около 15%, а може и по-малко, но между 10 и 15% и това е много добре. Отчитаме, че възстановяването след COVID-19 в България върви сравнително бавно и не с темповете на другите държави", обясни той.

Въпреки това Милошев отбеляза проблема с недостига на кадри. Решението му е във вноса на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан, където работната ръка е най-евтина.

"Българите не достигат. Не достигат кадри, особено на по-ниските нива. Това е друг проблем с политиката по отношение на издигането на престижа на професиите в туристическата сфера. Сезонността на работата също оказва влияние, защото това е работа, която е само за няколко месеца. Ние вече не сме толкова атрактивна дестинация за работници от Турция, Молдова или Украйна, не сме толкова скъп пазар, както е сърцето на Европа", допълни Евтим Милошев.

За да се справим с недостига на сезонни работници, депутатите приеха промяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи.

ДДС за туроператорите

От 1 юли ДДС-то за туроператорите трябва да се вдигне от 9% на 20%.

"Нищо не можем да направим, защото това е законово положение. Може да се разсъждава в посока дали не може при правоотношения, които са започнали при условията на 9% ДДС, поне за този сезон да не се налага туроператорите да плащат тази разлика. Все пак има държавна подкрепа в това отношение, защото деветте процента се плащат само върху маржа, а не върху целия обем", обясни министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Политика
Главчев: Целта е да се убедят избирателите, че гласът им ще бъде отчетен правилно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
музикалната зала в Москва беше опожарена, а 145 души разстреляни от таджики - 12 души, отишли да работят в Москва и за пари извършили атентат, тъй като не могат да разстрелят 6 000 души, са подпалили сградата, за да изгорят живи, сега ги гонят от Русия, за да дойдат тук? При това там законът е строг, трябва да знаят руски, а у нас, на какъв език ще разговарят или ще гонят българите от курортите
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да, не плюй в кладенеца, от който си пил, но с вноса на работници си навличаме нови проблеми, те са толкова отдалече, че никога няма да се върнат обратно, сезонът е 6 месеца, какво ще правят извън сезона, как ще се издържат, всички са от мюсюлмански страни
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"работна ръка от трети страни Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан" ли? Верно ли нямате пари да платите поне средната работна заплата за страната на един българин? И това ли не заслужава българинът, щото "неме качествени кадри", ама с данни за топмодел? Всъщност, става дума само за няколко месеца бе? За същия брой месеци, дето са достатъчни да си живеете някъде в чужбина цяла година.
4
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
И правилно не го коментира.Когато Чалгаринът спечели изборите и трябваше да поеме отговорност като състави правителство,какво направи? Ската се на диванчето в кабеларката.Милошев пое отговорност и стана министър.Разликата е очебийна.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не коментира Слави, защото е *** като Слави.
2
1
 
10
 
! Отговори
Милошев: преди 2 седмици
"С Главчев се познаваме от години и имаме прекрасни взаимоотношения".Значи е назначен връзкар,парашутист,турист .Защото си няма никаква идея от туризъм.
1
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Овчара толкоз ли нема пари за едни дънки? Тези ще ги пръсне ако клекне :))))))))))) Боко го охрани с пари от проекти, разкопки, дай-дуй, ядене-пиене :))))))))))))))))))))