С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.

За Валери Симеонов решението е просто - всички кучета с намордник
3 юли 2019 12:13,
301
С кантар в парка? 300 лв. глоба за куче над 5 кг без каишка, за агресивно - 1000 лв.
Снимка: pixabay

Собствениците на кучета над 5 кг, които извеждат домашните си любимци без каишка, ще бъдат глобявани с 300 лева. Отглеждащите агресивни породи кучета пък ще трябва да ги разхождат с повод и с намордник, в противен случай санкцията е 1000 лева. Глобата за животни в района на детски площадки пък скача до 500 лева. Това решиха единодушно депутатите на първо четене на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Санкциите няма да важат за домашните любимци, които се пускат в обособените за целта места, за кучетата на хора с увреждания или за животни, които участват в лов или състезания.

Още по темата

Досега санкцията за кучета без каишка бе 100 лева независимо от породата и размера на домашния любимец. Разходките по детските площадки също подлежаха на глоба от 100 лева. До завишаването на санкциите се стигна след многобройните случаи на нападнати хора от агресивни животни, както и бруталния случай, при който пет кучета кане корсо убиха 39-годишен мъж край село Владо Тричков.

Незаслужено жестока смърт! Пет кучета разкъсаха млад мъж

По време на дебата народните представители се съгласиха, че агресията на животните е огромен проблем, но изразиха резерви дали с тези поправки ще се реши проблемът. Затова Десислава Атанасова обеща, че между първо и второ четене ще бъдат взети предвид всички гледни точки и предложения на заинтересованите страни.

Като основен проблем депутатите отчетоха безконтролното развъждане на кучета, изоставянето на домашни животни, липсата на контрол от страна на общините, както и необходимостта всички домашни любимци да бъдат чипирани. По време на дебата се разрази и спор кой ще мери животните дали са над, или под 5 кг и кой ще извършва контрола.

"Кой ги реши тези 5 кг? Този стандарт е грешен. А и колко са опасните породи кучета? Няма опасни породи, а опасни кучета", настоя Ерджан Ебатин от ДПС и призова въпросът да не се решава с търсене на личен пиар от актуална тема, а от компетентни хора.

"Не искам да виждам как служителите седят на входа на Южния парк с един кантар", включи се и Бюрхан Абазов. Според него най-големият проблем е неприлагането на закона, тъй като обищините нито имат стимул да го правят, нито имат финансовата възможност и кадрови ресурс.

Според Валери Симеонов пък няма нужда от мерене на входа и изхода на парка, а решението е просто - всички кучета да бъдат с намордник независимо от породата и размера, а контролът за прилагането на мярката да се прехвърли към полицията.

"При извеждане кучето трябва да има намордник - вкъщи да хапе, когото си иска", посочи лидерът на НФСБ.

Михаил Христов от БСП предложи да не се глобяват собствениците, а да се въведат рестрикции за отглеждането на агресивни породи.

"В Румъния е забранено да отглеждаш питбул и ротвайлер. По-доброто решение е превенция, а не глоби на хората. Агресивните кучета да бъдат поставени под рестрикции и да не ги отглежда всеки, защото те копират поведението на човека", посочи соцдепутатът.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък посочи, че с така направените промени се освобождават от санкции собствениците на кучета под 5 кг, тъй като досега и те подлежаха на глоба, ако ги разхождат без каишка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
21
 
5
 
! Отговори
Фъндъковата вън преди 4 години
Предизвиквате чисто хулигански отпор на този закон. Аз работя до късно, разхождам си кучето късно. Не ми е никакъв проблем да го разходя на детските площадки, особено тези с оградки и да се из. се. ре на всякъде там. Също ще си метна и бирата да се счупи и ако трябва да изхвърля *** ще го метна просто на детската площадка, не в кофата. Като пропищят майчетата ще се види резултатът на есен. Аз с едно куче мога да окипазя много детски площадки в района. Така и така въртим километри всеки ден
249
7
 
21
 
! Отговори
Край преди 4 години
Пускането на голямо куче свободно е равносилно на размахване и щракане с пистолет.Другия човек не е длъжен да знае колко ти е кротко кучето нито зареден ли ти е пищова. Българина е много глупав човек - отдавна решени от нормалните хора проблеми него го мъчат с години. И накрая остават на дуловския "гении" Деси да ги решава.
248
11
 
17
 
! Отговори
Жорж преди 4 години
Ще му сложиш!От къде на къде ще ме караш да чувствам дискомфорт покрай голямото ти псе!?
247
8
 
9
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
В случая Симеонов е прав
246
22
 
9
 
! Отговори
Де.били в парламента преди 4 години
За всеки без повод и наморник веднага звънете на 112. По няколко пъти! Особено за улични кучета и котки над 5 кг (или ако ви се струват над 5 кг). Като ги побъркате от малоу.мни сигнали ще осъзнаят що за глупост са гласували. Аз повод и наморник на кучето си няма да сложа
245
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do някой 253абе *** нещастен, къде точно в България е забранено?По всички градинки, полянки, планини и паланки, всичко е осрано, в училищата ги пускат, без каишка, сума ти хора утрепаха, стотици нахапани, щял да ми сритва.
244
19
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
Цъкайте минуси.Когато приемат глупави закони,които касаят вас ревете като вдовици за ... а сега нали не ви засяга.Станахте най-големите европейци,ама най-бедните.На всякъде по света в паркове и градинки се разхождат с любимците си само у нас е забранено.Защо в Гърция докато им кажа,че сме с куче казват няма проблеми.А в БГ не може.Ако сте сред хора няма проблем за наморник,Ама да съм сам и да мине някой ид.от да ми направи забележка ще го оритам.
243
3
 
9
 
! Отговори
99947 преди 4 години
На Валери Симеонов ли да докладваме, когато ни срещне бездомно куче или от друга партия ще се грижат за свободно странстващите?
242
5
 
13
 
! Отговори
20114 преди 4 години
Наморднникът е задължителен, но не ни предпазва от ноктите на кучето. Никакво увъртане - намродник и зздрава каишка/верига в здрави ръце. Като видя няко слаботелесен да разхожда огромен пес, ми призлява, защото кучето си е без контрол.
241
8
 
10
 
! Отговори
Жорж преди 4 години
Дайте едно телефонче и ги почвам собствениците на големи пумяри. Ще ги сцепа. Ще им пращам проверки ежедневно. Ще ги съсипя
240
6
 
11
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Защо никой не казва на кой номер да се обаждаме ако видим стопанин на куче без каишка?
239
5
 
16
 
! Отговори
65 преди 4 години
Подкрепям закона за каишките и намордника.Предишното ми куче беше точно копие на това от снимката.И не е пибул ,а американски стаф.Беше асоциален ,непредвидим.Хората в блока знаеха ,никой не го закачаше.Дори той самият в асансцора им обръщаше гръб.Вкъщи беше просто гальовно коте.Но винаги е бил с намордник навън.Сега имам същото ,но женска и е на месеци.Но ще спазя закона.Не мисля ,че ще я увреди ефин намордник
238
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hora, napuskaite bulgariata....idete v toplite strani....neka kuchetata sami da si kupuvat izstrebiteli bombardirovachi i elenergia....hahaha....
237
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само пласьори ли гледат кучета, и то агресивни. Малий.
236
16
 
5
 
! Отговори
НЕЩАТА преди 4 години
Седете си на гъзовете по-добре , некви криви кучемразци не ни трябват и по-леко с тона и културното поведение , тва че ви се отключва майчинският инстинкт на никой не му дреме и вашето гарваненче е грозно и тъпо за нас останалите, ама ви толерираме? Ще толерирате и кучетата , ако не заминавайте нанекъде да не почна да раздавам от веселите бонбонки по площадките и после още на 16 годишна възраст ще е ипотекиран апартамента. С ЛОШО НЯМА КАК ДА ПОСТИГНЕТЕ УСПЕХ - ВИЖТЕ С ДОБРО МОЖЕ И ДА СЕ ПОЛУЧАТ
235
2
 
6
 
! Отговори
65 преди 4 години
Ами имаме закони ,ама няма кой да ги спазва.Е ,кой ни е крив че сме *** и все някой да ни ръчка с остена, и шиба с кривака?В Гърция се правим на умни,караме лекичко и щом минем границата,леле майко.
234
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Polezno e vseki bulgarin ds se dviji s malka sekira ili goliam kuhnenski noj, frizer....za samootbrana...izgodno e, nema nujda ot platen patent, razreshitelno, doktorski telk....mesoto na ulichno bezstopanstveno kuche, bivol, krava, kon, magare, koza, sarna, elen e vkusno priasno i zamrazeno...
233
11
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
Тоя закон ще се спазва точно толкова, колкото и забраната за паркиране по троторарите например. А Валери Симеонов и оная карикатура министърката искам да ги запозная с кангалчето ми...
232
5
 
5
 
! Отговори
65 преди 4 години
До анонимен 233: И какво да пише е това разрешително?Може би ,,моля разрешете ми куче ,защото обичам кучета".Прави де закон ,упоменават се породите които да да задължително с намордник ,или каишка и точка.Проверяващи в паркове и улици,яки глоби и за нула време всички ще се научат
231
11
 
6
 
! Отговори
някой преди 4 години
Тази ***,ло,ум,ната все такива закони внася(Като министър на здравеопазването освен да забрани пушенето в баровете друго не направи).Сега нов ***,отизъм.В тези жеги кучето отворило устата и изплезило език(за професорите и троловете)кучето няма потни жлези и се охляжда през устата) и аз ще му сложа наморник.След като го водя на повод 30-40см какъв е проблема на тази оФца.Един път съгласен с ДПС.Наморник да си сложи тя.