Палатка върху дюна ще ни струва от 500 до 1000 лева

НС бутна ветото на Радев за къмпингуването по Черноморието
24
Палатка върху дюна ще ни струва от 500 до 1000 лева
Снимка: архив "Булфото"

Мнозинството в парламента преодоля президентското вето на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още по темата

Президентът Радев с вето: Защити "дивото къмпингуване"

Така в сила остават разписаните вече от депутатите изисквания за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, както и административнонаказателна отговорност за тяхното нарушаване.

С приетите промени се въвеждат глоби за поставяне на палатки и другипреместваеми обекти върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв.

Президентът Румен Радев обясни в мотивите си за връщане на ново обсъждане на промените на закона, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както изрично повелява чл. 55 от конституцията, прокламиращ основното право на здравословна и благоприятна околна среда.

Според президента режимът за "диво къмпингуване" става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

Радев посочи, че ограниченията за "диво къмпингуване" по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са определени. Той смята, че не са определени и условията за ползване и престой в тези места, т.е. няма ги стандартите и нормативите, които са изрично предвидена в Конституцията гаранция за осъществяването на основното право на чиста околна среда.

Според държавния глава освен рестриктивни правила с промените в закона се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване. При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат - опазването и възпроизводството на околната среда. Така се налагал извод за несъразмерност между строгите санкции към гражданите и липсата на строгост към дължимата грижа от страна на държавата, посочви още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами за хотел върху дюна колко е глобата и има ли глоба изобщо. Както и за разорана с багер дюна не е лошо да се знае цената
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредна победа на Мафията & Олигархията или с други думи - ГЕРБ.
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но нищо не казват за непреместваемите им хотели