НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

Бъчваров: Хакнати са данни на над 4 млн. живи българи и над 1 млн. починали
Обновена: 21 юли 2019 14:23 | 21 юли 2019 14:22, Анисия Иванова
103
НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката
Снимка: Pixabay

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Той допълни, че при хакерската атака около 3% от всички информационни масиви на НАП са засегнати. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали.

Бъчваров обясни още, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите: първо, има ли техни данни (сред изтеклите), второ, какви са тези данни и трето, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това.

Още по темата

Може ли някой да изтегли кредит от мое име или да продаде имота ми - тези сценарии според Бъчваров изглеждали малко вероятно. По думите му при всички тези системи се изисква физическото присъствие на човека, неговата лична идентификация, така че най-тежките, най-сериозни заплахи, които били споменавани към момента, изглеждали малко вероятни.

Той обяснси още, че се извършват тестове за уязвимости в НАП. "Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено", каза още Бъчваров.

"Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци", посочи той.

Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно. "Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтегли, информация“, посочи още Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От умрел писмо...
74
0
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
И ??? Като научим какво ??? Некадърници...
73
0
 
18
 
! Отговори
КОЙ преди 4 години
СЕТИХ СЕ,ЧЕ ИМА ЕДНА ДЪРЖАНА КОМИСИЯ ПО СИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА /ДКСИ/,КОЯТО КРОТКО СИ ЖИВЕЕ В КОМФОРТ , НЕ ОБЕЗПОКОЯВАНА ОТ МЕДИИТЕ, ПОЛИТИЧЕСКИ ОКРИЛЯНА ОТ /ВИЖ ръководството й ,и какви са назначенията ТАМ,,,изискванията СА много високи и КОЛКО са покрити от висшите ЧИНОВНИЦИ / И ТАЗИ КОМИСИЯ,КАКВО СИ МИСЛИ ПО СЛУЧАЯ ,,,
72
2
 
7
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Все за съд и прокуратура говорите.Без да се сещате за изречения от рода на"Ти си го избра......"Това е България дами и господа Б-Ъ-Л-Г-А-Р-И-Я!!!
71
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне 200 - 300 души трябва да бъдат уволнени. Да им се наложат глоби по минимум 200 хиляди лева и дадени на прокуратурата за разследване като група за преумишлена кражба на имущество и парични средства на 5 милиона граждани.
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е фейк, да тупат спуканата топка.
69
0
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
НАП, извинявайте но всички сте за затвора там дето сте в тази агенция заедно с Тиквата! Едно кeлеме да ви разбие системата, а Тиквата да се оправдава , че нямало пари заради управлението на Съсела. Всички сте за затвора!
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали влязох в НАП. Искат ми електронен подпис за да си проверя дали са ми изтекли данните. Е като нямам не може ли само с ЕГН?
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи НАП прави приложение което има за база данни файла, който прати хакера. Пълен абсурд. Какви 3%. Всички данни са изтекли.
66
0
 
18
 
! Отговори
Бисер преди 4 години
НАП съобщи че от догодина новите данъчни декларации да се подават директно в замунда
65
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Намерих друг отново в anonfile ;) работи
64
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Намерих линка, но вече не е валиден..
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много наивно,ако Ви дойде призовказа продаден апартамент,или натискза бизнес или...няма да има време даси пийнете хапчетата.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че откъде да знае човек дали са му изтекли данните по някаква причина била тя електронна или друга към вид обислужване на някое ведомство по инстанция на институциите,че и по кое време точно е станало след някакъв срив или атака на системата за обслужване с неините звена и връзки за случаи точни или подобни с неголяма точност някъде неясна,че още да се ползва от такива приложения по време и съобщения за тях след като вече е била съобщена информацията как списък приложен и фиксиращ атаката реално
61
0
 
5
 
! Отговори
Кога ??? преди 4 години
И кога ще е това скоро ? Кога ще пуснат това приложение ? Никаква ли яснота няма ?
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дв медии са изтървали покера,но несеназовават.Самите медии да си признаяти кажат как ги взеха и кой ги открехназа да вземат( данни)Без да искат медиите свършиха чудесна работа.
59
0
 
10
 
! Отговори
ДС преди 4 години
сменят пионките по градовете наесен. Нищо ново, грабежа продължава, а народа изпростява. Или бяга в чужбина. Тук ако не си в схемите, или някой истински гении, пари няма, напротив НАП и другите най-много от теб крадат. Нали шефа му имал десетки фирми, я да видим сега на кой е перач? Фантазия е, че тук можеш да теглиш кредит, да основеш фирма и да просперираш. НАП ще те смачкат за 1 месец. Както казах, в Сараите някой сменя бушони.
58
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
От Нова ли са дали линк?
57
0
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
Ти какъв си, че така се изказваш? Какво гражданство пише на личните ти документи? Майк,а ти и баща ти какви са? Знаеш ли с какво започва българското възраждане? Прочети го, имаш нужда. Ако не ти помогне, скачай от високо.
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само се чудя как тиквата не е прехвърлил още топката на Орешарски.То е ясно, че този път се оакаха сериозно, че и треторазрядни чужди медии ни се подиграват.И не случайно има медийно затишие ...мътят водата с някакви приложения и не знам си какви интервюта, само и само да отклоняват вниманието от изключително сериозния проблем.