НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

Бъчваров: Хакнати са данни на над 4 млн. живи българи и над 1 млн. починали
Обновена: 21 юли 2019 14:23 | 21 юли 2019 14:22, Анисия Иванова
103
НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката
Снимка: Pixabay

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Той допълни, че при хакерската атака около 3% от всички информационни масиви на НАП са засегнати. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали.

Бъчваров обясни още, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите: първо, има ли техни данни (сред изтеклите), второ, какви са тези данни и трето, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това.

Още по темата

Може ли някой да изтегли кредит от мое име или да продаде имота ми - тези сценарии според Бъчваров изглеждали малко вероятно. По думите му при всички тези системи се изисква физическото присъствие на човека, неговата лична идентификация, така че най-тежките, най-сериозни заплахи, които били споменавани към момента, изглеждали малко вероятни.

Той обяснси още, че се извършват тестове за уязвимости в НАП. "Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено", каза още Бъчваров.

"Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци", посочи той.

Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно. "Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтегли, информация“, посочи още Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Чакаме го ... Още 50 статии по въпроса, моля.
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството ви е бавноразвиващо.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров."Значи вместо да решат проблема, гениалното решение на нападжийските *** е да ти дадат приложение, чрез което да те баламосват, че нищо съществено не било изтекло. Хвала на тези уникални мозъци, заслужаващи световно признание и няколко ТИР-а с Нобелови награди.
12
1
 
8
 
! Отговори
sdfui преди 4 години
В България можеш да прочетеш смс-те на който и да е номер... Много служители имат достъп до смс-те ви, имейлите....егн-тата не са толкова важни
11
0
 
18
 
! Отговори
sdfui преди 4 години
По-скоро въпроса е защо ефбет и изипей имат данните на хората...В изипей плащаш всичко...казваш си егн-то и всичко имат...адрес, задължения към нап, телефон...какво ли не
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тоя е на свобода. Няма смисъл от отчетност към НАП. НАП , ДАНС, са излишни . Нужно е да са закрити. От икономия на пари към яслата.
9
9
 
3
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Младия б , о к. Лу .к "кръстен бел хакер " в затвора. Иначе почва лавина от престъпност.Уважаеми УПРАВЛЯВАЩИ.
8
1
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
СЛЕД КАТО ЛЪГАХА, ЧЕ СА САМО 3% СЕГА ОБЯВЯВАТ, ЧЕ СА ИЗТОЧЕНИ 100% ОТ БАЗАТА ДАННИ НА НАП!А ИСТИНАТА СИГУРНО Е МНОГО ПО ЛОША!! СИГУРНО НЕ САМО СА ИЗТОЧВАЛИ ДАННИ А И СА ПРОМЕНЯЛИ ТАКИВА!!!ПРИ ГРАБ Е ТАКА ВИНАГИ НАСЕЛЕНИЕТО Е ОКРАДЕНО ВИНАГИ!
7
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По закон НАП са длъжни да уведомят ВСЕКИ, чиито лични данни са компрометирани. А не всеки да проверява в някакво измислено приложение.В България от нищонеправенето следва..... нищонеправене.
6
1
 
36
 
! Отговори
zeus преди 4 години
По закон НАП са длъжни лично да уведомят всички засегнати, а не да пускат някакво смешно приложение.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В режима Борисов, гласуваш и те хакват и на оня свят!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офф, стига с тези неумности. Наемете 3 *** сис админа, ниво 4к+ заплата, и да се приключва с тези филми.Ущурихте народа с малко умности.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е като "изгорелите" гардове на търговския регистър - лошо е но няма драма...........
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това от дясно снимката ми прилича на claymore , няма такива смешници просто като тудей.бг :)))))))).. А иначе биволь отдавна пуснаха, и вече се проверихме
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу Вълшебници не можеш да се бориш. Срещу магьосници, орисници, Зли сили, Тъмна енергия, Черна магия и други такива не можеш да се бориш с конвенционални методи.