НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

Бъчваров: Хакнати са данни на над 4 млн. живи българи и над 1 млн. починали
Обновена: 21 юли 2019 14:23 | 21 юли 2019 14:22, Анисия Иванова
103
НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката
Снимка: Pixabay

Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат да проверят какви лични данни са изтекли при хакерската атака, заяви пред БНР говорителят на агенцията Росен Бъчваров.

Той допълни, че при хакерската атака около 3% от всички информационни масиви на НАП са засегнати. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали.

Бъчваров обясни още, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите: първо, има ли техни данни (сред изтеклите), второ, какви са тези данни и трето, какво може да направи един гражданин, чийто данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно неблагоприятните последици от това.

Още по темата

Може ли някой да изтегли кредит от мое име или да продаде имота ми - тези сценарии според Бъчваров изглеждали малко вероятно. По думите му при всички тези системи се изисква физическото присъствие на човека, неговата лична идентификация, така че най-тежките, най-сериозни заплахи, които били споменавани към момента, изглеждали малко вероятни.

Той обяснси още, че се извършват тестове за уязвимости в НАП. "Ако това налага спиране на някои електронни услуги, това ще бъде направено", каза още Бъчваров.

"Паралелно с това за нас е важно да продължи нормалното опериране на останалата част от дейността на НАП, свързана с деклариране, плащане, администриране на данъци", посочи той.

Според него при хакерската атака не става дума за катастрофа, нито за нещо безобидно. "Нашият фокус е насочен в тези дни върху две основни теми Първата е да оценим има ли други уязвимости на информационните системи на НАП и ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага, така че да се елиминира всеки риск за продължаващо нарушение и злоупотреба. Вторият ни основен фокус е да дадем възможно най-много и най-подробна и полезна за гражданите, чиито данни са изтегли, информация“, посочи още Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
24
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Добреее тогава, значи когато аз трябва да уведомя НАП за нешо, ще им направя едно "приложение" и ще го кача на сайта си. И вече по закон ще считам че съм ги уведомил...Евала бе бавноразвиващи!
34
2
 
20
 
! Отговори
карина преди 4 години
Данните , изтекли от НАП само сега и изтичат ? Сега май официално. Иначе неофициално ... се предават от ръка на ръка, от фонд на фонд. Звънят ни по телефони , пращат ни имейли...взети от засекретените данни в НАП и то не от сега. НАП са една компрометирана институция, а сега се оляха съвсем. Не могат и да го прикрият.
33
0
 
23
 
! Отговори
мак преди 4 години
От 9 кладенеца носят, за да омаловажат скандала, да няма виновен и оставки. Институции пунта мара. А това с физическото присъствие май не е така, може и с фалшиво пълномощно да се продаде имот, имаш данни на собственика + замесен нотариус и готово. Така че хич не е безобиден случаят.
32
0
 
3
 
! Отговори
hahahaha преди 4 години
За първи път през живота си пиша + на сиднито, аз много рядко пиша, на година около 50 поста, но в момента не играя ммо и имам време за губене :)). Човек се учи докато е жив :)
31
1
 
18
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Инъче аз се намерих в изтеклия дъмп, има ме ЕГН-то името финансовата информация, но няма адреса ми. Докато моите роднини ги намерих и адресите дори. Има и в кой от приватизационите фондове сте с ония бонови книжки вкл. ви има и адреса къде живеетеИма и адресите и ЕГН-та на чужди граждани станали българи, не знаех че ЕНГ-то им започва с буква. Обаче няма данните на непълнолетните. Има всички останали български граждани вкл. и заплатите. Пенсионерте също. Игралите онлаин хазарт също ЕГН име и т.н
30
2
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Ако е криптирал диска могат да разбият паролата само ако алгоритъма е 3DES наследник или Арк4 или блолфиш или бързия XXTEA. И то с много дълго чакане. Демек ако е ползвал стар софтуер за криптиране или слаб алгоритъм. Което искрено ме съмнява след като разбира материята. Затова най вероятно е сложил нкой AES алгоритъм или подобен дето няма разбиване 100 годиниИнъче GSM се прихваща с фалшива клетка, мидъл мен атака. Във Вашингтон е пълно с фалшиви клетки но са в частни имоти и немогат ги спрат
29
0
 
17
 
! Отговори
НаП преди 4 години
Умници, Биволъ пусна отдавна проверка. А всеки може да си свали файловете и сам да си провери ако иска.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да заведем колективни искове срещу НАП.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И програмата я е писал кой? Кристиян Бойков ли? Тука бързо една "наша" фирма да натрака 20 реда код и да вземем едни пари.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Томислав Дончев, който отговаря за електронното управление трябва да бъде незабавно отстранен. Явно не е компетентен. Същото важи и за Горанов.
25
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са отавките некадърници?!!! Един 20-годишен кeлeш ви направи за посмешище
24
0
 
10
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Защо не се проверяват частните фирми които се занимават с информационната сигурност и правят тестове?Приоритет на държавата е да регулира тези частни фирми какво правят.Има някаква държавна агенция електронно управление, тази агенция защо не проверява такива частни фирми, а се чуди какви глупости да мисли?
23
0
 
22
 
! Отговори
тъпи калинки преди 4 години
И защо ще ни уведомявате нас,а не мвр, ,прокуратурата,нотариусите,банките и други такива кредитни учеруждения,за да ни защитят веднага в момента когато някой се опита да злоупотреби? Трябват незабавни проверкивие ли сте,или някой се престамя за вас.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и да забърсвате ,какъвто и препарат да сложите вече вони....навсякъде се носи миризмата на българската управа и в Европа и в Америка.....
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пропо още нещо благодарение на тая партия в Угърчин туи като гледам сте угърчинец държа да подчертая стоите си в Угърчин и не се месете в политиката на град Ловеч
20
0
 
16
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Пуснете една програмка за проверка, ама тоя път всички да си попълнят данните и да няма пропуснат човек, супер сте.
19
1
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
До господин кутински какво вие виновна кметицата след като 20 години Казанджиев командва парада нещо сменено да има не тогава какво търсите от тая жена верно е не става и тя но се сърдете наи вече на пребоядисани те комунисти в ГЕРБ дето са шеф на БСП трети мандат и шеф на ГЕРБ пети вече е на тия се сърдете и това е жив саботаж на демокрация в Ловеч тя я няма
18
0
 
12
 
! Отговори
sdfui преди 4 години
Това приложение може да стане за 1 ден...обединяваш файловете, триеш null-вете и излишната информация и си готов с 2-3 regex-a...колко ли ще струва...150 милиона за познати фирми....И много ясно че в София ше карат такива коли...нищо не вършат, крадат целия бюджет на държавата
17
3
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕИЗБРА БОРИСОВ ЗА НЕ ЗНАМ КОЙ ПЪТ И ЗАСЛУЖАВА ДА СТРАДА!!!ТОЗИ КОЙТО ОКРАДЕ НАП ДАНО ОКРАДЕ И ГОЛЯМ БРОЙ ХОРА ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ , ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗАСЛУЖАВАМЕ ДА СТРАДАМЕ ЩОМ БОРИСОВ ТУК СЕ ПРЕИЗБИРА НЕПРЕСТАННО!
16
0
 
17
 
! Отговори
7777 преди 4 години
Последно време в главата ми се въртят едни работи кога и как да напусна тази скапана държава в която няма закони и бъдеще за моите деца.