Българинът иска субсидия от левче за партиите, но се опасява от зависимост

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер
Обновена: 22 юли 2019 11:31 | 22 юли 2019 08:55, Красимир Ангелов
76
Българинът иска субсидия от левче за партиите, но се опасява от зависимост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на държавната субсидия за партиите среща подкрепата на по-голяма част от българите, но близо половината наши сънародници смятат, че така политическите организации ще станат по-зависими от бизнеса. Това сочат резултатите от представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас предизвика сериозна дискусия в парламента, като породи много полярни мнения. Според проучването обаче тя среща одобрението на 69% от всички български граждани, а едва 14% не я подкрепят.

Още по темата
На въпрос колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори.

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните изразяват опасение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% са на противоположното мнение.

Победата на ГЕРБ на проведените през май избори за европарламент показват тенденция на ръст на дела на хора, според които правителството ще изкара пълен мандат. Точно 57% от всички български граждани през юли са убедени, че кабинетът Борисов ще изпълни мандата си, а на обратното мнение са една пета от запитаните.

Що се отнася до рейтингите, Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по симпатии са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниски резултати по този показател имат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
6
 
! Отговори
БЪлгария недоволна преди 4 години
От публикациите засега най вярна е тази: Нагли престъпници от бившата БКП окупирали власта с измама на 9.11.1989 година провеждат ликвидация на БЪлгарския народ чрез нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл БСП<ДПС<ГЕРБ<СДС..След 2004 година провеждат нагло ограбване на десетки хиляди милиони годишно от бедния оставен без доходи за оцеляване народ .Ограбените милиарди се перат през партиини фирми ..Ползват ОП на министерства и ведомства и европроекти..
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българския бизнес да не е мръсно словосъчетание?политиците ще трябва да се научат да работят с бизнеса - а не да си правят каквото си искат.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социолозите защитават собствения си бизнес - партиите са им клиенти и трябва да имат пари в изобилие, за да им плащат да манипулират хората. Социолог каже ли, че партиите трябва да бъдат щедро субсидирани, това означава че казва че той самият иска повече пари за мръсната работа, която върши.
50
0
 
13
 
! Отговори
Справедлив преди 4 години
Никакъв 1 лев за глас, а по 100 неокастрени дряновици на голо всеки ден за всеки депутат, министър, кмет и полицейски началник ... докато се научат да работят за тези които са ги избрали и спрат да крадат.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До !?В КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ Е ПО КОФТАК ОТ ТУК- НАЙ МОЩНАТА ИКОНОМИКА- С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ОКОЛО 270 ЛВ, В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО МНОГО ПО НИСКА В НЯКОИ РАЙОНИ- ДА СМЕНИМ ЛЕВА С РУБЛИ ИЛИ ЮАНИ- А?!
48
0
 
6
 
! Отговори
Край преди 4 години
Пак ни сапунисват социолозите. НУЛА трябва да е субсидията, 0, зеро.И милиони им давахме и пак са зависими партиите.С тия пари си плащаха на социолози и телевизии и сайтове - точно те реват за субсидии.
47
0
 
10
 
! Отговори
Безсмислицибезкрайни преди 4 години
Запомнете! Изобщо не се притесняваме. Ние знаем, че сте зависими. Вас ви боли за субсидията.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама зависимост имаше и преди да махнат субсидията. Опитай да станеш евродепутат без връзки, род нини, приятели в някоя партия. Примери много Станишев, Майдел, Габриел, Йончева, Пенкова и т.н. Един депутат струва 400 хиляди лева само за да спечели място и това са пари май само по джоба на Пеевски или някой който е бил вече евродупетат и си плаща.
45
0
 
11
 
! Отговори
ами преди 4 години
Не мога да разбера тези хора как допускат,че като получават големи субсидии,партии не са зависими от бизнеса ли? През годините те доказаха,че искат постоянно да лапат и колкото се може от повече места.така че...наистина не ги разбирам тези хора
44
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и досега при 11 лв за глас бизнесът пак даваше тези общ поръчки как се печелятсега всеки които симпатизира на дадена партия да и дава пари аз не гласувам и недавам и не искам пари от бюджета да отиват за сулъо и пулъо навсякъде по света имадве партии които се сменят във властта и няма никаква драма
43
3
 
5
 
! Отговори
Бай Данчо преди 4 години
Българинът не иска партии, ама Тик вата все печели...Как стават тия магии?
42
1
 
1
 
! Отговори
!? преди 4 години
В Бангладеш било по-лошо от тука!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И СЕГА СЕ ПРАВЯТ ДАРЕНИЯ НА ПАРТИИТЕ- ОТВОРЕТЕ САЙТОВЕТЕ НА ПАРТИИТЕ ТАМ ВСИЧКИ КОИТО СА ДАРИЛИ ПАРИ СА ОБЯВЕНИ, ОБЯВЕНА Е И СУМАТА. ЧЕРВЕНИТЕ СЕ НАСАДИХА САМИ С НЕПРИМЕРЕНИ ПРИКАЗКИ. СЕГА СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ХРАЧАТ.
40
0
 
0
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 4 години
СУБСИДИЯТА Е 7 МИЛИОНА!!! А ЗА ПАРТИЯТА, ЧЕ ГЛАСУВАТ 300 ХИЛЯДИ ДО 1 МИЛИОН ИЗБИРАТЕЛИ СИ Е ПРОБЛЕМ НА ПАРТИИТЕ ! ВЗЕМЕТЕ СИ С ПРАВИЛНАТА ПОЛИТИКА ЦЯЛАТА СУБСИДИЯ!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако питате хората колко математика е нужно да се изучава в училище, докъде ще стигнете?
38
1
 
0
 
! Отговори
Луд преди 4 години
До ttНе е зле да четеш всичко , преди да постваш мнение съставено от първата прочетена дума.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пет стотинки не давам за партиите,Това запишете-и пет стотинки са им много.
36
0
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Българина никога не е знаел какво иска.Ако знаеше,досега да беше го постигнал. Малко познаваме света,за да разберем къде сме ние...Лутаме се все между ,,Славно минало,, и ,,Светло бъдеще,,. Важно е Настоящето! А то...липсва. Минало и бъдеще е повече измислица,отколкото реалност...,но кой да разбере.Друго си да е да се залъгваш...България на три морета...ала , бала. Добре...българин е кръстника на млечно киселата бактерия..и какво от това,да не би да сме я изобретили бактерията.Заблудата е пълна
35
0
 
3
 
! Отговори
100 преди 4 години
Българите също искаха 100 депутати максимум. Аз смятам, че като се намалят ще има пари за смучете от вашата страна.
34
5
 
4
 
! Отговори
tt преди 4 години
До Луд- Ето аз одобрявам Борисов...А теб те съветвам да си пиеш редовно хапчетата...