Българинът иска субсидия от левче за партиите, но се опасява от зависимост

Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер
Обновена: 22 юли 2019 11:31 | 22 юли 2019 08:55, Красимир Ангелов
76
Българинът иска субсидия от левче за партиите, но се опасява от зависимост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Намаляването на държавната субсидия за партиите среща подкрепата на по-голяма част от българите, но близо половината наши сънародници смятат, че така политическите организации ще станат по-зависими от бизнеса. Това сочат резултатите от представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Инициативата на ГЕРБ за намаляването на държавната субсидия за партии на 1 лев на получен глас предизвика сериозна дискусия в парламента, като породи много полярни мнения. Според проучването обаче тя среща одобрението на 69% от всички български граждани, а едва 14% не я подкрепят.

Още по темата
На въпрос колко трябва да получават партиите като субсидия от държавата, най-висок процент събира опцията 1 лев (42%), а 25% смятат, че партиите не трябва да получават пари от държавата. Само 2% са на мнение, че партиите трябва да получават повече от 7 лева на получен глас на избори.

Въпреки внушителното мнозинство, което подкрепя намаляването на държавните субсидии за партиите, 47% от интервюираните изразяват опасение, че с това решение партиите ще станат по-зависими от бизнеса, а 26% са на противоположното мнение.

Победата на ГЕРБ на проведените през май избори за европарламент показват тенденция на ръст на дела на хора, според които правителството ще изкара пълен мандат. Точно 57% от всички български граждани през юли са убедени, че кабинетът Борисов ще изпълни мандата си, а на обратното мнение са една пета от запитаните.

Що се отнася до рейтингите, Бойко Борисов продължава да е най-одобряваният партиен лидер с 36% положително отношение. Освен него в първата петица по симпатии са Красимир Каракачанов (29%), Корнелия Нинова (24%), Веселин Марешки (24%) и Татяна Дончева (19%).

Най-ниски резултати по този показател имат Христо Иванов (10%), Мустафа Карадайъ (10%), Румен Христов (9%), Румен Петков (9%), Костадин Костадинов (8%) и Атанас Атанасов (7%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
7
 
! Отговори
Овца с право на глас преди 4 години
Беееееее Бееееееее Беееееее
12
2
 
16
 
! Отговори
Ц К на БКП преди 4 години
Ами събирайте членски внос,бе !!!Нали Вашите избиратели са милиони !!! Щом са милиони,ще имате и милиони членски внос !!!Ама милионите на ГЕРБ пари не дават,те само получават-кебапчета,бира и социални помощи !
11
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
радев е некадърен *** и скоро ще лежи в затвора за прокремълската си дейност!
10
6
 
16
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Разпускане на всички партии ,президентска република с президент ген.Радев !!! Това е спасението за България !!! И всички политици от последните 30 години в затвора !!!
9
1
 
17
 
! Отговори
... преди 4 години
С такива медии, всички са невинни, освен народа. Слугинажа е пълен. Да видим колко статии ще изчетем, че народа си го е поискал, сега да си търпи последствията. Пълно демократично порно
8
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При един лев субсидия, ще виждате само управляващите по телевизията - сигурна рецепта за диктатура. Ама тоя народ неистово си я търси. Така е програмиран по рождение.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът иска 1 лев субсидия, 120 депутати, мажоритарен вот и машинно гласуване. А партиите никога не са разчитали на субсидиите, така че не ги мислете.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно мие Костов защо не заявяваш дата при новите изпитващи да не си специален
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един лев субсидия не е малко .При 300х избиратели прави 300хлв на година .По-ано партиите получаваха субсидии по-високи от тези в Европа ,където цените са също по-високи , но си мълчаха и папкаха. Това не им пречеше да лапат и дарения и подкупи .Няма да им пречи и сега.Защо пищят ? Нали са слуги на народа ?
4
1
 
16
 
! Отговори
да преди 4 години
същият тоя бизнес е собственост на същите тия партии, така че тия локуми ги разтягайте другаде:)))
3
4
 
9
 
! Отговори
Буби преди 4 години
Държавата се разпадна на 9.10.1945г.
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът не знае какво иска. Държавата се разпада пред очите му, той се чеше по корема. Ако искаш гарантирана демократична система, трябва да плащаш за това. Другото е в една или друга степен диктатура, независимо дали на един човек, партия, или мафия.
1
0
 
21
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Българина иска по-малко депутати и по-малко чиновническа администрация в общините.Населението е с над 2 000 000 по-малко,а не намаляват депутатите и техните слуги.Българина издържа с данъците си кияци,които нищо не работят,а седят по цял ден на бюро.