Свърши се! Държавен вестник обнародва сделката за F-16

Първите самолети пристигат през 2023 година
Обновена: 30 юли 2019 10:29 | 30 юли 2019 09:12,
387
Свърши се! Държавен вестник обнародва сделката за F-16
Снимка: Reuters

Вече е официално - България ще закупи 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от Съединените американски щати, а днес рано сутринта сделката беше обнародвана в Държавен вестник.

Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката, съобщава БНТ.

Още по темата

България има срок до 3-5 септември да преведе парите по договорите, или общо 2,2 млрд. лв. За тези пари страната ни ще закупи 8 нови самолета за нуждите на ВВС.

Първите 4 се очаква да пристигнат приз 2023 г., а останалите - през 2024-а.

Така и последната официална процедура по изпълнението на мегасделката е факт. Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв.

"Процент и половина ще е доходността им", обясниха пред БНР служители от Министерството на Отбраната.

Края на сагата с купуването на нови изтребители на българските военновъздушни сили идва след няколкогодишни преговори, няколко спрени опита за закупуване на други самолети, президентското вето на Румен Радев и неговото категорично отхвърляне на депутатите от 44-тото Народно събрание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
2
 
10
 
! Отговори
Браво !! преди 4 години
Честито, братя и сестри! Вече ще имаме и бойни самолети, 8 на брой. Малко, но от сърце (и за много пари - но това няма значение). С тези самолети и оная лодка с картечницата отпред, дето Бойко я кара преди 2 сецмици, ще бъдем военен, гео-политически и стратегически фактор на балканите! Като оправят и фрегатата, Турция ще ни плаща данък "Спокойствие". А може догодина да поръчаме и 100-150 бр. М-16 да въоръжим пехотата, да сме на 100% спокойни, както и 12 бр. ръчни гранати тип "Лимонка" за победа!
235
11
 
3
 
! Отговори
До Данъкоплатец 239 преди 4 години
1во, F16 ни излиза по 150млн на бр. а не 160, и това е добра цена, горе долу средна на база останалите сделки за същия самолет (напр. Словакия плаща по 130млн за бр., а Тайван по 190млн)2ро, 90-120млн е производствената цена на F35, никой няма да ти го продаде за толкова, в пакет с всичкото необходимо оборудване, подръжка и въоръжение си отива на 250+ милкиДобра сделка направихме. Нов и модерен самолет, напълно способен да бори "върховните" съветски такива. Ако не вярвате питайте Индийците
234
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ПРОСТО СКЪСАЙТЕ "Държавния вестник"!..Нема ДВ,нема "свърши се"!...ако вдявате....ама не вдявате..Харесва ви да ви яхат и доят..Защото Вие не искате да има ред и справедливост,просто мечтата ви е ВИЕ ДА СТЕ НА МЯСТОТО на шайкуващите.Милата ми Родина загива...Точно заради ...необяснимия за мен манталитет на българите..Впрочем,българи останаха малко в Територията,имах предвид "живуркащите тук"....но,каквото Бог е решил,това ще стане..И не фърляйте капи в небето,ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВО Е РЕШИЛ!
233
3
 
6
 
! Отговори
Az преди 4 години
Може да няма пари за болници, детски градини, училища, пътища, но пък си имаме самолети. Сега се очаква сигурно и да им се зарадваме, и с радост да даваме милиони всяка година, за да може все пак да не седят само на земята. Как не се сетиха да скалъпят и едно референдумче, та да се открадне още някой лев преди да се разбере, че народа не иска самолети, ама все пак ще си ги купи..
232
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-гадното е, че не можеме и да ги продадеме, дори и да има кой да ги купи ...
231
7
 
5
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Поръчахме осем Ф-16, след няколко години още осем и ето една пълноценна ескадрила.
230
2
 
11
 
! Отговори
До Shark преди 4 години
Ами самолетите ще бъдат плащани от Банката на Федералния резерв на САЩ при производство и доставка.За съжаление при военната продукция не може да започнеш производство на система която струва стотици милиони без да си сигурен в доставката.Американците знаят русофилските настроения и че при смяна на Правителството може да се отметнем от сделката и като гаранция искат депозиране на сумата в Банката на ФР за да са сигурни че няма да се отметнем.Нямат ни доверие другари въпреки че се пишем съюзници
229
6
 
8
 
! Отговори
stevewonder преди 4 години
бе аз ви кавах че и Румбата е в играта и само се прави на интересен да си дигне акциите.
228
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никви пари за вас бе. Пенсионери.
227
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари хвърлени на вятъра. Не допринасят по никакъв начин за сигурността на България. Само за бедността.С 8 самолета можем да се опазим единствено от Македония. И от никой друг съсед. Ако Турция или Русия искат да ни нападнат, 8-те самолета ще бъдат унищожени още на земята.А имаше времена преди Ньойския договор когато никоя държава не можеше да превземе България сама. Ама тогава мъжете бяха мъже. И българите бяха българофили, а не русофили или евроатлантици.
226
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли ревете пенсии стана 16 часа почти... Време е за ракия :) Айде че нямате още много дни в светлото бъдеще.
225
2
 
12
 
! Отговори
mango преди 4 години
До АмиПлюс още поне 1 милиард за добавките в последствие. Земна инфраструктура , писти и т.н. щото тази военна каруца не мое да каца къде да е , а само на идеално летище.по зле от граждански самолет.
224
4
 
11
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Искам само да знам колко ще ми струва от джоба.Лесно е: 2,2 млрд лв : 7 млн. население = 315 лв на калпак
223
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам само да знам колко ще ми струва от джоба.):-(# И за колко години ще ги изгладуваме.
222
3
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Направихме подарък на бедните братя американци, че и нашичките шкембе-войводи намазаха. Населението на територията да го д у х а и да брои стинки.
221
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадците на едро никой не ги съди. За сега.
220
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купете си самолети от нас вие.Да не докдеме с тях ние.
219
5
 
19
 
! Отговори
майнатайм преди 4 години
А честита ни набутвация .
218
6
 
13
 
! Отговори
малко инфо преди 4 години
Брутният външен дълг достига 33.79 млрд. евро в края на май.Брутният външен дълг нараства с 80.8 млн. евро на годишна база, като към края на май е 33 798.3 млн. евро, показва статистиката на Българската народна банка. Спрямо края на 2018 г. дългът се увеличава с 455.6 млн. евро.
217
13
 
27
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Кой нормален човек плаща за нещо, което ще му бъде доставено след 4 г.?? И то плаща накуп?! Отговора е ясен - този, който плаща с чужди пари и има лична финансова изгода от това! На народа *** честито, имате си самолети и ще бъдете добре остригани във тази връзка! Замазват ви очите като статии от рода на това дали Русия е освободител или окупатор, вие се дърлите за глупости, а те взеха от джоба ви няколко милиарда. Отново честито!!