Радев vs Борисов: Докога държавата ще се управлява по нечий телефон?!

За него свободата на словото е в криза, институциите мълчали
Обновена: 16 сеп 2019 15:29 | 16 сеп 2019 14:10, Камелия Цветанова
202
Радев vs Борисов: Докога държавата ще се управлява по нечий телефон?!
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев отново разкритикува премиера Бойко Борисов и отправи директни критики към него за намеса в БНР.

"Трябва да се прекрати практиката държавата да се управлява чрез нечий телефон, а не от институциите. Свободата на словото е в основата на демокрацията, а в България тя е в криза”, коментира държавният глава, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Още по темата
Според него казусът със спирането на програма "Хоризонт" на националното радио отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии.

"Очевидно е и, че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край", добави президентът Румен Радев заради 5-часово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември.

Президентът допълни, че когато започне да се работи по този начин - "през глава", се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

"Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза", заяви държавният глава.

Президентът призова генералният директор на БНР и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

Държавният глава определи като "лъч надежда" поведението на журналистите от БНР, които проявиха солидарност към свалянето от ефир на колегата си Силвия Великова и бяха подкрепени и от журналисти от други медии.

"Те дадоха пример как се отстоява достойнство, как се отстоява свобода на словото и професионални стандарти", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за избора на следващ главен прокурор президентът посочи, че когато е организирал предварителни консултации по темата, е било с ясната цел да се повиши общественият интерес и гражданската бдителност относно процедурата и критериите за този избор. "Тази цел е постигната. Но Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът", заяви Румен Радев, попитан дали ще подпише указа за назначаване на следващ главен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
3
 
! Отговори
Българин 1 преди 4 години
До като е необходимо!
106
3
 
4
 
! Отговори
кан4о преди 4 години
Силно бих се радвал.ако този телефон звъни в централния сифийски затвор , ЦСЗ...АМА ТОВА В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Е СКОРО
105
9
 
10
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До пРЕЗИДЕНТ на КГБТака де! От къде на къде и други ще си позволяват да се обаждат по телефони?! Само Решетников има това право!
104
11
 
10
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До чумата ГЕРБ. Не, не почтените и интелигенти хора са с тоя ***, а червените бок.луци като теб. Нормалните хора показват на избори кого предпочитат - вече 10 години.
103
9
 
9
 
! Отговори
Селски Нрави преди 4 години
Ролята на президента е царствена и замества царската институция, но избран от народа Цар= арбитър и обединител на народа и омиротворител на войнсвената партизанщина.Това явно не по силите на бостанджията, въртящ се на лоста в поделение Х.Представяте ли си НЦВ Симеон Втори да наруши царствеността си с коментиране на селски клюки за нечий трудов договор! Нашия Резидент обаче сложил бутонките и чевената фланелка и държи да вкарва голове на другия отбор.Равноотдалечен?Арбитър?Дръжки!Импичмънт!
102
13
 
15
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
Господин Президент, всички почтени и интелигентни хора са с Вас !Няма значение леви или десни ние Ви подкрепяме изцяло в борбата Ви с мафията ГЕРБ.Днес разделението не е на сини и червени, не е на българи и турци, не е на леви и десни.Днес разделението е на честни хора и управляваща мафия.Всеки, който подкрепя днешната власт "избрана" с изборни манипулации, заплахи, купен ромски вот и откровени фалшификации на изборните резултати е съучастник на тази престъпна власт и носи отговорност с нея
101
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се възхищавате на тоза "***".
100
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога президента ни ще е руска марионетка?
99
5
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
И днес продавам на рускоговорящи клиенти.Спрете с тази омраза към Русия.
98
1
 
8
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 4 години
За моя телефон ли говорите? Толкова ли ви е страх да не ме наричате по име? Аз само пращам поздрави по Данчо Ментата.
97
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси как ще се смея когато Герберастите загубят София,както загубиха президентските избори.И една ракия ще си сипа за бог да ги прости
96
8
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 4 години
За 10 години направих България от 7 милиона на 6 милиона по заповед на американския посланик! Новият ми таргет е до 2030 да я направя 5 милиона! ГЕРБ ПОБЕДА!
95
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Борисов ще остане в историята с прозвището ***
94
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Призовавам генерал Радев да извърши военен преврат и да свали кървавия режим на ГЕРБ, който унищожава българите!
93
4
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Защо Президента не зададе един Практичен Въпрос на Борисов ?Някой от двамата знае ли че ако не завали Дъжд в България до 10 дни ще стане Страхотия - Язовирите са Празни , има скрит Режим на Водата .Хора , няма какво да ПИЕМ .
92
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
От много години повтарям, че журналистиката удари в земята "най-древната" професия. Някои журналисти намазаха много пари със слугинаж, а други изпърнявайки повелите на господаря си, дори си повярваха, че са много голяма сила за омаскаряване всекиго за шепа сребърници. С помощта на услужливите "журналистаи" се родиха легендите за чутовни герои. Сред тях са "Бойко-Супермен" и "Радев-Моралният Воин"! За съжаление, докато се формираха легендите, общественото съзнание бе приспивано до степен стадо!
91
4
 
8
 
! Отговори
хорцето преди 4 години
До пРЕЗИДЕНТ на КГБКой развя байряка е кой му тури знака?
90
8
 
13
 
! Отговори
15 преди 4 години
Днес е първия учебен ден, а този ни занимава с психогенното си разстройство, породено от домашно насилие на жени над "мъже" и непримиримото си желание да изпълни желанието на поставилите го на това местенцие
89
11
 
9
 
! Отговори
пРЕЗИДЕНТ на КГБ преди 4 години
Управляван от руския посланник
88
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто настъпиха "промените" след 89 год. нашата страна се управлява по телефона от "Козяк" и директно от америка пак по телефона. Ако е много важно нашето предишно недоразумение прецедента Роско им ходеше на крака или пращаше Гербаджийския *** Цветанов. Преди тях бяха Паси, Ал. Йорданов и други национални предатели.