Борисов: Няма напрежение с Русия, ще строим "Балкански поток"

Тръбопроводът е с руски газ и тръби, саудитски пари и турско посредничество
Обновена: 18 сеп 2019 17:40 | 18 сеп 2019 13:40, Веселина Йорданова
370
Борисов: Няма напрежение с Русия, ще строим "Балкански поток"
Снимка: Денис Мантуров и Бойко Борисов / GIS

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че напрежение в отношенията ни с Русия няма, а връзките между двете страни са изключително делови.

Руската страна също има участие в проекта за газопровод "Балкански поток" - разширение от границата ни с Турция до тази със Сърбия, за който изпълнител е държавната компания на Саудитска Арабия.

"Тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал на колегите да се месят“, разясни Борисов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му това си е работа на саудитската страна.

Още по темата

"Както виждате, не си влошихме отношенията, защото няма за какво", каза още премиерът по темата за т.нар. "шпионски скандал" в присъствието на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той  е у нас за 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Руската страна участва в проекта с промишлената си продукция, посочи Мантуров, който допълни, че името "Балкански поток" се харесва на страната му.

Премиерът каза, че в момента отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни и коректни, и във взаимна изгода. Той посочи, че има силен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект.

"Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компромис, така че нашите оръжейни заводи да не загубят работа", изтъкна Борисов.

По-рано той се срещна с Мантуров в Министерския съвет.

"Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа", е заявил премиерът на срещата. Той напомнил, че през юли тази година бе отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Премиерът изтъкнал, че нашата страна желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

"Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона", допълнил Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
23
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Бълария нищо не може да загуби, защото не може да бъде заобиколена - географски дадености. Така че на руснаците в това отношение може да им извиваме ръцете както си искаме. Всичко тук зависи доколко политиците ни са мъже със самоуважение.
263
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютен некадърник е тоя! Руснаците му предложиха пълен пакет с отстъпки, тоя се направи на ербап! Сега пак ще трябва да плащаме за неговите простотии! Всеки нормален цивилизован политик на негово място щеше да се е самоубил вече!
262
23
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен Аман от анономни разбирачи! Какво питомно е изпуснал бе,? Ти някъде видя ли при какви условия щеше да се строи ЮП? Каква и за кого щеше да бъде печалбата и за кого загубите. Добре, че беше ЕК да ни спаси от самите нас, руски ***.
261
16
 
3
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Бойко го е страх ***, тръбите от Южен поток отдавна са положени в морето за т.н. Турски поток. Пристанищата във Варна и Бургас са празни, ела да видиш. Поради что *** и слабоумни се радвате на този поток? С него България се заробва за 30 г. да прекарва руски газ срещу неизвестни нам, но мизерни транзитни такси. Руснакът и сега плаща нищожни такси за прекарвания газ през БГ. Това го устройва и продължава да блокира "диверсификацията", с която така се гордее ББ.
260
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите изпуснаха питомното и сега аха аха и девото да изпуснат Баце се опитва да хване последниО влак за последния вагон !!!Син поток щеше да минава от тук, нашите сини павиани го отказаха-не ни бил нужен /пак под чуждо здавление/а на турците е нужен , Южен поток щеше да минава от тук /Баце казва че имало корупция за него но не казва другото/, дойдоха хамериканските сенатори и го спряха, сега гонтм последниО влак ха дано Баце не го изпусне и него !!!!!
259
3
 
23
 
! Отговори
www преди 4 години
Тиквен поток ще се казва новия газопровод.
258
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То от обещанието до испълнението е 10 години път с камили путин няма да го доживее
257
9
 
6
 
! Отговори
високо напрежение с преди 4 години
Шпионин 000 подслушва таен разговор между лицето Х и Путин.Лицето Х се моли: Товариш,другарюю, не ми пускай ток,аз не говоря добре руски и английският ми е труден,някой път не разбирам какво ми говорят американците!Путин: Добре, ама само да ме прецакаш с Турски Поток!! Тогава ще се молиш да ти пусна ток! Трябва ли ти преводач и затова?
256
3
 
24
 
! Отговори
лично мнение преди 4 години
Бойко е просто една пешка в Световната политика. Каквото му кажат, това прави: било американци, било руснаци, било турци, било германци,че дори и македонци. Съжалявам да го кажа, но постъпва точно като Бай ***, тръгнал да обединява Западни Балкани, казва едно КонгратулейШънс и шапка на тояга,докато нацията му е разединена и народът му гладува. Бойко го интересува келепирът: крадене от саниране, от ремонти, от суджуци. НЕ говорим за партии сини,червени,русофили, русофоби и др. Това е истината.
255
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя гнусар колко беди ни навлечеи сега вместо турците да взимат от нас ние ще взимаме от тях
254
4
 
19
 
! Отговори
Бойко го е страх преди 4 години
Бойко трепери и не е от студ. Да не би Путин да е държал една лопата и да е заплашил да го удари,ако не се съгласи с проекта?Руският Министър на снимката как се подсмихва само. Жалко за тръбите от Южен поток,сега ще идат на скрап. Всичко беше готово за Южен Поток,на Бойко обаче му дадоха акъл тогава американските съветници да го откаже и сега му се връща. Потокът щеше да е български,а стана турски,че сега и чалмалии се намесиха да плащат тръбите и парите ще им ги върнем с лихви. Ех,Бойко,Бойко
253
0
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 290 АнонименДокога ли ще издържат нервите на някой?
252
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко изби и изсели милиони българи косвено. България е на първо място по смъртност в света. Икономиката ни е никаква. Здравеопазването запада, да не говорим за образованието. Наука грам не се развива тук. Сами можете да си дадете сметка за състоянието на България. Но все пак кой каквото сам си направи, друг не може да му го направи. Търпим си тиквата и това е. Търпението е добродетел, но може да бъде и проклятие.
251
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изглежда това е бил и единствения смисъл на управлението на Бойко Борисов - да прокара руските енергийни проекти. Колко жалко за него, че въпреки положените изключителни усилия делото му в крайна сметка ще се провали.
250
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човек и добре да живее накрая може да стане за резил.
249
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ ДОКАЗА, ЧЕ БСП НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА, ЗАЩОТО СЛЕД КАТО БОРИСОВ КЛЕКНА ПРЕД РУСНАЦИТЕ И ИЗПЪЛНИ ПО ТОЗИ НАЧИН ВСИЧКИ МЕЧТИ НА БСП, КАКВА АЛТЕРНАТИВА МОЖЕ ДА БЪДЕ? ТО Е ЕДНО И СЪЩО.
248
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА КРАЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО СИ ГОСПОДИН БОРИСОВ СЕ ПРЕДАДЕ НА МОСКОВСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
247
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАБИХМЕ ВИ ЕЛХАТА И ОБЯВИХМЕ БЪЛГАРИЯ ЗА РУСКА,КАКВИ АГЕНТИ В НАША БЪЛГАРСКАЯ РУСИЯ?ХО,ХО,ХО
246
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия винаги успява чрез предатели на своите народи.
245
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лондонското Сити много ги обичат тези проекти, защото 90% от парите под една или друга форма отиват при тях.