Борисов: Няма напрежение с Русия, ще строим "Балкански поток"

Тръбопроводът е с руски газ и тръби, саудитски пари и турско посредничество
Обновена: 18 сеп 2019 17:40 | 18 сеп 2019 13:40, Веселина Йорданова
370
Борисов: Няма напрежение с Русия, ще строим "Балкански поток"
Снимка: Денис Мантуров и Бойко Борисов / GIS

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че напрежение в отношенията ни с Русия няма, а връзките между двете страни са изключително делови.

Руската страна също има участие в проекта за газопровод "Балкански поток" - разширение от границата ни с Турция до тази със Сърбия, за който изпълнител е държавната компания на Саудитска Арабия.

"Тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал на колегите да се месят“, разясни Борисов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му това си е работа на саудитската страна.

Още по темата

"Както виждате, не си влошихме отношенията, защото няма за какво", каза още премиерът по темата за т.нар. "шпионски скандал" в присъствието на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той  е у нас за 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Руската страна участва в проекта с промишлената си продукция, посочи Мантуров, който допълни, че името "Балкански поток" се харесва на страната му.

Премиерът каза, че в момента отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни и коректни, и във взаимна изгода. Той посочи, че има силен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект.

"Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компромис, така че нашите оръжейни заводи да не загубят работа", изтъкна Борисов.

По-рано той се срещна с Мантуров в Министерския съвет.

"Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа", е заявил премиерът на срещата. Той напомнил, че през юли тази година бе отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Премиерът изтъкнал, че нашата страна желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

"Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона", допълнил Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
4
 
1
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Малка подробност, да тръбите са руски но са произведени в Италия и германия. Но газопровода остава наш, това е най-важното. Ако руснаците играят по правилата ни ще върви газ ако не пускаме на конкуренцията.
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотук беше с претенциите за европейско развитие.
222
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тонката *** ,а ? По близо да ЕС и НАТО . Дерзай !
221
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ДЪРТИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧЕНГЕТА КОИТО Я ПРОДАВАТ НА РУСИЯ.
220
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Най-великия" "държавник" има акъл колкото да продаде България на Москва.
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ХВАНАЛ СИ СЕ ЗА ПАЛЦИТЕ .
218
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКТО И ДА СЕ ВЪРТИ КОМУНИСТА ЧЕРВЕНИЯ МУ ДИРНИК Е ВСЕ ОТЗАД.
217
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТонкатаБегат значи ? На гей парадите ,значи ,при наркоманите и еднополовите бпакове ,значи ? Бегай и ти !Белким се омъжиш ?
216
2
 
2
 
! Отговори
БГ е къде? преди 4 години
"Тръбопроводът е с "руски газ и тръби", "саудитски пари" и "турско посредничество"ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХХХХХХХАХАХАААААААААААА.......................
215
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБАЛКАНСКИЯ ПАТОК ЩЕ СВЪРШИ ПО-ЗЛЕ ОТ ОПАЛ.
214
1
 
2
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Сигурно ще ме делнат (свобода на словото а, а шамари?), но в момена аз чета договора има го в сайта на аоп-а. В договора е предвидено да се загробят 77 археологични обекта, като всяко загробване ще става със знанието и подписа на министъра на културата, . Договора е доста дълъг, ще видим още на какви простотии и бай ганювщини ще натъкна.
213
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно смисълът на "европейския" политик е бил да предаде България на руснаците.
212
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен ОПАЛ си е проблем на германците . Нищо не си разбрал и няма да разбереш .
211
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСКИ ПРОЕКТИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА. МНЕНИЕТО НА БОЙКО НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.
210
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛУД, УМОРА НЕМА ! САМ СИ ГИ СЪЧИНЯВА .Какъв,, Балкански ПОТОК,, ,обикновенна преносна тръба,РАЗКЛОНЕНИЕ НА ТУРСКИ ПОТОК . ,За лъжи ,няма умора .
209
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ponti Демократично ???....... Повръща ми се .
208
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Знае ли някой държава в Европа/не в ЕС/ с по-ниски доходи /заплати и пенсии/ от РБ???"Мда първата която ми идва на ум е русия.Други въпроси?
207
0
 
6
 
! Отговори
ponti преди 4 години
Пичове, защо си мислите, че след бойко няма ..нищо?! След бойко ще има нормано правителство - ново, ДЕМОКРАТИЧНО, много по-прозрачно, и съобразено с нуждите на хората.
206
1
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
На тоя му увря тиквата.Ама твърде късно! Скача вече повече от 10 г във властта от пост на пост ,и не беше вдянъл.. България и дружбата ни с Русия бе др Борисов! Младите ги остави.Американофилчета ги направихме НИЕ САМИТЕ! Но по старите помним взаимоотношенията Русия България! И вече 10 г да ни се правиш.На по "демократ" от американците? Няма да мине др Борисов! Лицемерничиш по всички показатели! Чакаме изборите с кеф този път!-:)
205
4
 
5
 
! Отговори
ponti преди 4 години
Жална ни майка..когато руснаците бяха готови да строят (т.е. да прекарат търбите през нас) Южен поток, условията бяха СУПЕР! Тогава, с участието на всички съвременни играчи ни беше ЗАБРАНЕНО да стане това! - сега...........хъб, интерконектор, глупости.... всичко е някакво оправдание за това, което не се случи. Нищо няма да стане. Геополитически сме зависими от руския газ. Там трябва да се съсредоточат усилията!