Без пари в нужда: Работникът да плаща болничния си?

Група ще решава казуса
21 сеп 2019 10:00, Петя Славова
173

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство, предаде Bulgaria ON AIR.

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Още по темата

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство.

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск.

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо.

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя.

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните.

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО.

"До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви пред Нова тв Теодор Дечев, директор на "Индустриални политики", АИКБ.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" промените ще се стоварят на гърба на работниците. "Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства", заяви Григорова.

"В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства", заяви Григорова. "Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен".

Тя допълни, че когато са проучвали европейската практика, със сигурност екипите са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. "Има  практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар", коментира още Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 110:Че за какви да бягам, 4000? на месец . Ти как си, ще можеш ли да си платиш парното този месец или ще вземеш от мама на заем. Този таралясник дето го караш на 15г ли е или 20гАхахахахахахахаха смешници.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 109 Ами да ти кажа моята работа е специфична- за 10 години минаха 20 човека през тази фирма, а работните места са само 2. Аз както си пия вече 10 години съм в тази фирма. Оня дето ми дава парите разбра че съм ценен кадър, защото вършея тази работа. И направи 2 пъти компромис. Кое не разбра?
98
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 108:Леко се напрягай бахур да не пукнеш някоя вена.
97
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 107Живея в чужбина от 15г, във фирмата ни имаш право на 5 болнични дни в годината, след това се спасяваш. Стига с тези глупости, бележки и т.н..........Глупостите ги пишеш ти!
96
4
 
4
 
! Отговори
ДО 106 преди 4 години
Аз ако съм на твоето място ще избягам от твоята Фирма със 150 .Какво чакаш ?Вие сте гнездо на Зарази , Бълхарник .
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 98:Вижда се колко те интвресува работата, направи хич. Ако ти бях шеф досега да си отлетял. Такащемпжеш да си пииваш и са се биеш на воля.
94
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 107 Така било на запад ли, бе олигооофрен? Не се плащало болнични?Ти я по- добре да ходиш на Луната!
93
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Българина все някой трябва да му плаща, като си болен стой си в къщи и не получаваш заплата за дните. Така е на запад ама нашоте свикнали ошв от комунизма да си седят вкъщи и да вземат пари.Живея в чужбина от 15г, във фирмата ни имаш право на 5 болнични дни в годината, след това се спасяваш. Стига с тези глупости, бележки и т.н
92
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 103Много по- лошото е че има и такива мазняри във фирма, че даже да са болни и да кашлят срещу теб, не искат да взимат болнични- защото са МАЗНЯРИ на шефа.А те знаят, че шефа им знае, че са болни, но не искат да взимат болничен- за да не го набутат 1 ден да им плаща болничния по закон. Ей такива най- много ги мразя. Имаме един такъв индивид- мазляр във фирмата- всеки го е намразил. Ходи зимно време по къс ръкав- киха , кашля но нали е лиззззача на шефа, никой не може му каже нещо.
91
7
 
4
 
! Отговори
ОТ БИЗНЕСА до работн преди 4 години
Стига сте Ревали като Вдовица за ..Ако не ви харесва Метла - я ги виж - млади Пияници .Има хора които работят и се осигуряват за пенсия - след 30 години ще реват вашите деца че НОИ на плаща Пенсии .
90
1
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Най-непонасям тия, където си нареждат лекарства по бюрото да видят всички колко са работни.. Видиш ли без тях за няколко дни всичко ще се срине едва ли не, а в същност пръскат вирусите върху всички останали.. Чиста форма на простотия е това. А, щом работодателя не може да осигури достатъчно хора в предвид, че има такива, които се разболяват ми това означава, че няма достатъчно хора, които да поддържат работен процес..
89
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми, като хванеш грип, ходиш на работа и кашляш срещу всеки! до два/три дена въпросния "работодател" ще види какво значи "непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.", като работния процес съвсем спре!
88
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
относно неплащането на болничните от работодателя! ако се разболея на работното си място, защото работодателя ми е решил да спести от парно или климатик и ме натоварва всеки ден с извънреден труд, ще трябва ли заболяването да го пиша като трудова злополука? защото тогава ще трябва да ми плати за лечението и лекарствата?!Прочети още на: https://dnes.bg/business/2019/09/20/falshivite-bolnichni-problem-na-mz-i-kontrol.423659
87
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе работника трябва да плаща на работодателя, това не го ли разбрахте най накрая.Ама хайде приемайте то и да се свърши
86
4
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да изгоним дебеловратите работодатели и да им закрием фирмите, и да ни дойдат нови работодатели с грациозни лебедови шии и да ни дават големи заплати!
85
2
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
как да се изцедят работниците до дупка е въпроса ...
84
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 97 Ми аз примерно съм идвал насинен на работа, след пиянски запой и скандал и юмрук в лицето. Вижда ме шефа и ме освобождава за няколко дни за да не ме гледат колегите и тия които обслужваме в такова състояние.Обаче се случи и втори път...той аха да ме уволни, но пак няколко дни вкъщи ми отпусна. И ако недай си боже му кажа някой ден по телефона преди работния ден, че ме боли зъб и трябва да отида на зъболекар, той ще си помисли, че пак съм ял бой.)))
83
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То май вече е много опасно да се раболееш, ще те уволнят без да им мигне окото.Разбира се има и такива с фалшиви болнични, но ако найстина се разболееш, какво правим.То и при толкова много работни дни и часове, все някога ще се разболееш.Работодателите трябва да помислят малко и за работника си а не само за себе си.
82
3
 
14
 
! Отговори
Bay Hoy преди 4 години
До Знайте за да знаете!"БРАТЯ! БЯГАЙТЕ на ДАЛЕЧЕ от РОДНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ!"Утре ще "празнуваме" Съединението !!!Преди това отпразнувахме едни освобождения от турско, руско, фашистко и др. робства !!!КОГА ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ЧОРБАДЖИЙСКО РОБСТВО НАРОДЕ ?!!Като се замисля - май в турското е било по-добре за всички - освен на чорбаджиите поради жаждата им за власт и пари !!!
81
2
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Богатите ще стават все по-богати, за сметка на бедните, които ще стават все по-бедни.А кои са богатите ?!Тези НАШИ хора, които ДС назначи, още в началото на безкраиния преход към бездната.Един в Бг за да е добре, трябва други да са зле !Ей това е България днес, а и за в бъдеще ............