Без пари в нужда: Работникът да плаща болничния си?

Група ще решава казуса
21 сеп 2019 10:00, Петя Славова
173

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство, предаде Bulgaria ON AIR.

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Още по темата

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство.

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск.

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо.

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя.

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните.

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО.

"До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви пред Нова тв Теодор Дечев, директор на "Индустриални политики", АИКБ.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" промените ще се стоварят на гърба на работниците. "Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства", заяви Григорова.

"В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства", заяви Григорова. "Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен".

Тя допълни, че когато са проучвали европейската практика, със сигурност екипите са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. "Има  практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар", коментира още Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за какво ни е болничен, щом ще си го плащаме сами - направо да си пускаме неплатен отпуск. И не пропускайте да си плащате здравните и други осигуровки, че лошо..
79
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 92 Извинявай....плащани са ми здравните осигуровки вече 15 години, но съм имал късмет че не съм ходил на лекар. Преди 2 месеца трябваше да ми правят коронка на един зъб и отивам при личния лекар и тя ми казва: Не, коронка не се поема от здравната каса, само една пломба на година.Онемях!Станах и си заминах....иначе ми идеше да й забия един в тиквата на тая, но пък тя не е виновна, такъв бил закона!Бассси майката!Слави, наистина няма такава държава!
78
2
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Единствения Вариант е да се върнем към Модела на Соца - Поликлиники , Болници и Бърза Помощ . Старо , но добро - по времето на СОЦА имаше Ленински Съботници , днес се наричат - Да изчистим България за един ден , друг пример е КРИБ - Планова Икономика , Общински Съвет днес - преди 1989 ОФ , мога още да сравнявам .Но Здравната Каса вече не се търпи - всеки един Работник плаща от Джоба си Здравна Осигуровка в Размер на 11.5% обложени върху Брутната Заплата . Това са десетки милиарди лева годишно.
77
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от 84 И ми вика моя работодател: Ей, мързи ги младите...не искат да работят!А той им хвърля едни 900 лева за 26 работни дни по 9 часа на ден хамалогия.A иначе има SQ7 Ауди за 180 000 лева
76
1
 
19
 
! Отговори
До Ааа преди 4 години
Прав си ,че ще пострадат най вече майките с малки деца и по възрастните работници,ама нали от тяхните пари се плаща на едни други 12-13годишни да раждат избиратели,а те все повече се увеличават .
75
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами драги "работодатели", не ви ли хрумва, че почивките са им малко на тия работници, щом иначе "умни и кадърни" хора тарикатеят за да починат?Желанието за почивка нещо ненормално ли ви се струва?Май алчността ви идва в повече?
74
1
 
28
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Не стига че няма здравеопазване.че заплатите са ниски ами сега и да се плащаш сам лекерствата. Не че до сега не га превехме. Ами защо плащаме здрамни осигуровки като няма да ни плащат болничните. Наглоста им няма граници. Най-приемлива ще е за работим без да ни плащат и да си прибират заплатите ни. Дали ще са доволни и заситени!!!!!!!!!!!!
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДебеловратите са дЕца и Фнуци на цоциалисти. Краднаха до 89-та, раздаваха им куфарчета. После с жанвидиновите бонови книжки и невръстни приватизаторки, като корнеладебела, погълнаха България.Нема дебеловрат, на който деда му да е лежал в Белене, или да е съден от т.нар. Нар.съд.Понимайш!Глей Домуса, другарчетата му и за друго не питай. От комунист, няма как да стане капиталист. Он не знае що е то инвестиция - дори в HR!
72
1
 
29
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Спокойно, това е само следващата стъпка.Ще дойде време, когато болният не само че няма да има право на платени болнични, а ще трябва да плаща на работодателя си, че му спъва работния процес.Прогрес!Проблемът обаче ще бъде, че ще има недостиг на работещи и той никак не е далеч в бъдещето.
71
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 82 Ти остави че заплатите са ниски.Аз примерно на месец изкарвам около 1000 лева, но съм на час. Един месец 950 друг месец 1100 лева. Но вече съм 8 години в една фирма и ме осигурява на минимална заплата. Я съм си отворил устата за осигуряването, я съм изхвърчал.
70
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 78 Точно вчера си слушаме по радиото с шефа ми тая тема и той ми вика, че всеки втори болничен лист му бил фалшив от неговите работнички. Нищо не казах...иначе щеше да ме уволни, ако трябваше да казвам което си мислех.
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че заплатите са ниски, така е, но и работното време в някои фирми е прекалено.Уж те назначават на 8 часа а дефакто оставаш и след работно време и работиш 12.Има и някои фирми които работиш по 12 часа по 6 дни в седмицата.
68
1
 
26
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Разсипаха здравната система и в момента в болница като влезеш, по-скоро ще те убият, отколкото да те излекуват. И на всичко отговор искат и да се плаща... А откъде. Всички плащаме, включително и здравните работници чрез ниските си заплати. А сега искат и тях да вземат заради някакъв измислен проблем. Точно когато имаш най-голяма нужда от пари... И то някаква измислена асоциация... Направо ще се умира на работното място!Сталинско решение. Няма човек, няма проблем ...
67
1
 
26
 
! Отговори
Ааа преди 4 години
Защо се плаща осигуровка на 100% ,а те не искат да ти платят дори 70%,за първите 3 дни?Болнични взимат най-често майките с малки деца и хората в предпенсионна възраст,които са със сумати заболявания.Един работник на 62години,работещ в производство тежка физическа работа,как очакват да е здрав.При нас колега след инсулт с парализа на дясна ръка се върна на работа,за да може да се пенсионира,защото не можаха в цялата фирма да му намерят по лека работа.Във фирмата работят 2000 човека и се изгавриха
66
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшиви болнични се пускат само в частния сектор, заради дебеловратите бизнесмени-демократи, които карат работниците си да им работят като роби. При това фалшивите болнични са много малко, примерно 1,2 или 3 на 1000.
65
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1-2 на 1000 болнични е фалшив, като болнични може да е и за повече от три дни. Затова се учудвам, че още не са предложили болничните да не се плащат независимо дали са за 2-3 дни или 2-3 месеца. Следващата стъпка на мутрите ще да не плащат и сегашната минимална заплата, а третата им стъпка ще е да искат да им плащаме, че им работим
64
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължават да тестват търпението на българина, скоро ще се отпуши и ще изметем цялата политическа ***!
63
1
 
6
 
! Отговори
MADE in BG преди 4 години
До АНТИ Причината е че все още е в/ Трета страна/
62
2
 
28
 
! Отговори
Знайте за да знаете! преди 4 години
БРАТЯ! БЯГАЙТЕ на ДАЛЕЧЕ от РОДНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ!
61
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нали преди 30 години ни казаха, че вместо да работим за държавата, вече по-добре ще работим само за себе си, като частници ?Защо българина става все по-беден ?!