Без пари в нужда: Работникът да плаща болничния си?

Група ще решава казуса
21 сеп 2019 10:00, Петя Славова
173

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство, предаде Bulgaria ON AIR.

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Още по темата

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство.

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск.

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо.

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя.

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните.

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО.

"До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви пред Нова тв Теодор Дечев, директор на "Индустриални политики", АИКБ.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" промените ще се стоварят на гърба на работниците. "Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства", заяви Григорова.

"В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства", заяви Григорова. "Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен".

Тя допълни, че когато са проучвали европейската практика, със сигурност екипите са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. "Има  практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар", коментира още Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
9
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Виновна е системата която ни убива, и обстоятелствата са виновни, а трянва да ни дойде една друга система и дриги обстоятелства при които нещата да се случват както е според нашата воля, да си живеем живота леко и приятно, да живеем в удобства, работодателите да ни дават големи заплати да си купуваме западна апаратура, да си хапвамее сочните пържолки и да си пием ракийката с тънките мезета, но системата и обстоятелствата са винони, ние сме невинни жертви на обстоятелствата!
19
35
 
4
 
! Отговори
работодател преди 4 години
Малки са ви заплатите ама като правя интервю за работа мили очички чините имам списък на стотици чакащи даже един желаещ ми заяви че ако иска по ниско възнаграждение това предимство ли е пред останалите
18
10
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Ама моля ти се, за какво уволняване говориш, няма вече уволнения. Който не си изпълнява трудовия договор, разбира се, тогава договора му става невалиден, и пред него се отркиват нови възможности да сключи по-изгодни трудови договори с други бизнесмени и работодатели. Прав ти път и успех.
17
2
 
3
 
! Отговори
До номер 6 преди 4 години
Аз съм съгласен с теб на 100%. Това, което казах си беше сарказъм. Не го приемай много на сериозно.
16
17
 
4
 
! Отговори
ист преди 4 години
Работниците не трябва да плащат болничните си.Предлагам от три дневния болничен, когато единия е в петък, този ден да се приспада от отпуската му. Така никой няма да плаща.
15
5
 
6
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Аз си стоя в къщи и си почивам, а работодателите ми реват на вратата и ме молят да им работя, но аз предпочитам да си почивам.
14
19
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Има две възможности:1. Работника сам си плаща или държавата му плаща от осигуровките които работника и работодателят плащат.2. Заплатите се намаляват и другите колеги работят повече за да изкарат за парите на болния колега.Това е положението, пък те да си дискутират или обсъждат колкото си искат, бизнеса е съгласен и на двата варианта.
13
4
 
34
 
! Отговори
Циник преди 4 години
На един гьотверен в Харманли - От Афганистан или Пакистан - България плаща 1050лв.социал.Първите 3 дни да не се плащат - безгранична е наглостта на така наречения български бизнес.Честно? 2015 година - Германия "намери отнякъде" 90 000 000 000 ? за да посрещне вълнaта от "бежанци"... Всяка следваща година по още 34 000 000 000 за ***, които на допринасят с 1 стотинка за икономиката и!Та неволно си задавам въпроса - кой кого лъже?Цялата система е изначално порочна!
12
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ви е малко заплащането защо работите
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За бг фирма/ работодател/ бизесмен НИКОГА. НЕ трябва да се работи!Работа за българин значи криза, мизерия, къса заплата, нереално осигуряване!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спад в продажбите в автомобилната индустрия. Много хора ще останат без работа.
9
4
 
20
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Народен съд за работодателите и да им се вземат джиповете и да се раздават на работниците. Аз ще взема кайена на шефа, но се чудя, дали кайена или новото БМВ X6, щото каейена е старичък, но пък поршето си е порше. Но първо народен съд да ги избиесиме, и после ще реша дали да взмеа кайена или беенвто!
8
3
 
42
 
! Отговори
БГ "БИЗНЕС" преди 4 години
Да ревеш че няма кадри, а в същото време да се опитваш да изгониш малкото, които мизерстват със заплатата, която даваш, значи само едно:БГ бизнеса все по успешно се опитва да се самоубие.
7
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за работника сам да си плаща й заплатата и всички осигуровки.
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Аз съм съгласен.Нищо не трябва, от къде накъде да работите без пари! Никой не те кара насила. Ако не ти се работи и смяташ, че заплащанео ти е подценено, стой си в къщи и си почивай, чакай работодателите да дойдат да те молят да работиш за висока заплата, нали сега реват за работници. Защо работиш?
5
3
 
29
 
! Отговори
Аз съм съгласен. преди 4 години
Даже трябва да работим за без пари и даже на аристокрацията да им плащаме, че бачкаме.
4
3
 
33
 
! Отговори
Работнкк преди 4 години
Закриване на бг бизнеса, а за бизнесмените Народен Съд 2 за жестока експлоатсация, невиждана и под Турско робство!
3
4
 
37
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
От крадец не става нито работодател, нито бизнесмен, нито капиталист.Затова капитализма ни е уродлив и хишнически.
2
2
 
42
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
На робовладелците не им трябват работници, а роби и сега ревът, че нямало кадри да си намерят по маАлите е пълно със "спецове".
1
2
 
40
 
! Отговори
Die hard преди 4 години
А кога да очакваме *** на българския бизнес?