Без пари в нужда: Работникът да плаща болничния си?

Група ще решава казуса
21 сеп 2019 10:00, Петя Славова
173

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство, предаде Bulgaria ON AIR.

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Още по темата

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство.

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск.

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо.

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя.

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните.

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО.

"До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви пред Нова тв Теодор Дечев, директор на "Индустриални политики", АИКБ.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" промените ще се стоварят на гърба на работниците. "Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства", заяви Григорова.

"В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства", заяви Григорова. "Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен".

Тя допълни, че когато са проучвали европейската практика, със сигурност екипите са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. "Има  практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар", коментира още Григорова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
9
 
! Отговори
До1 преди 4 години
Е и, до къде я докара с тия "крути"мерки?
39
1
 
14
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
На тебе ще ти бачкат само некадърници с основно образование
38
2
 
15
 
! Отговори
погр.ебален агент преди 4 години
Българският работник трябва да си плаща сам болничните, а също така и погребението си. Въпросът е, кое е по-изгодно за работодателя, работникът да е болен, или да е умрял от болест?
37
2
 
19
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
Значи и да се разболееш гледат да неплащат така наречените Бг работодатели е затова мразя бг бизнеса и се изнесох в чужбина. Чувствам се прекрасно, чувствам се супер гот в Цюрих и Франкфурт
36
26
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
Собственик съм на малка фирма и доста пъти имах проблеми с това уродливо явление- фалшиви болнични.Уволнявал съм няколко служители за този тарикатлък,защото изчезне ли някой да си прави кефа на морето(това е основната причина)в малката фирма няма кой да го замести и се полумчават сериозни гафове.Миналата година уволних иначе умно и кадърно момче,което непрестанно лъжеше и тарикатееше,наскоро и от новата му работа също са го уволнили.Аз ги бях предупредил,те ще предупредят следващите...
35
2
 
29
 
! Отговори
Тончо преди 4 години
Истината е, че БГ индустриалците са мутри. Това в 95% от случаите са хора заграбили предприятия след приватизацията. Събудили се капиталисти и бизнесмени, за ден! От там на сетне тези хора са некадърни и нискоефиктивни, те не могат да създават продукт с висока добавена стойност, съответно да предложат и по-високи заплати. Просто не могат говорим за скопени мулета изначално. Това относно липсата на кадри. Относно болничните първите три дни трябва да се плащат от държавата като социална функция.
34
3
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Те дори за късия летен сезон не се научиха да плащат,вие очаквате да ви плащат коректно, за цялата година.
33
1
 
7
 
! Отговори
123456 преди 4 години
До manАко плащаш по 6 евро на час няма да имаш проблем с болничн...Дано само си направиш бизнес плана добре за да даваш 6 евро на час...не да вилзаш в сивия сектор...
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки иска да гепи и никой не иска да дава.Проблемът е,че като се дава,парите не отиват по предназначение.
31
24
 
4
 
! Отговори
Tolio преди 4 години
Чета ви коментирате и разбирам че не ви харесва да ви намалят от и без друго не много голямата заплата.А харесва ли му на шефа ви,всеки път като се напиете,има мач,имен ден(на някои),рожден ден(на познат,приятел),неочаквани гости и тн.да не ходите на работа и да спъвате производството а тои да си плаща от горе.Всички знаем, че е масова практика.Аз за последните 18 години съм вземал 2 пъти болничен.Операция на менискус 35 дни и обострен гастрит 1 ден.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До manАко имаш капитал няколко милиона може да сметенеш колко време може да плащаш - делиш на броя на работниците и заплатата и т.н, - просто уравнение. А ако отркиеш и лекарство против рак и го патентоваш и го продаваш по 400 евро таблетката както се продават такива лекарства, може и много време да изкараш и даже да реализираш огромни печалби и още по големи заплати да даваш. При демокрацията и пазарната икономика всеки може да успее.
29
3
 
24
 
! Отговори
Novus ordo преди 4 години
Поредната глупост на така наречените бизнесмени и държава!Няма такава държава но има такъв народ
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предложение къмРаботната Групичка,като са ви стари и болни"робите"ами вземете си внесете здрави и млади от половин милиардна Европа!Тогава симулантите ще бъдат притиснати в ъгъла,и Мрънкачите Би'езмесмени като Велев и Сие ще почнат да правят яко кинти!Истината е че България като страна от периферията на Европа с застаряващо население и с влошен здравен статус,каквото и рестрикции да въведете резултата няма да е по различен от 0-нула!
27
14
 
6
 
! Отговори
man преди 4 години
Аз съм работник сега, но смятам да си направя собствена фирма.Ще плащам заплати с 50% над това, което е средно за страната и ще покривам на 100% болничните.Чудя се само колко време ще се задържа над водата..
26
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано скоро тази планета се затрие, защото тук не можем да говорим за интелигентен живот. Цялата система е прогнила и заради облагородяването на шепа кат.ъри страдат всички останали. А тези, които си мислят, че съдбата няма да ги застигне - не се притеснявайте, рано или късно всеки си получава заслуженото по един или друг начин...
25
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския тъй наречен "бизнес", както и българската тъй наречена "държава" се управлява от неособено компетентни и образовани хора. И като резултат от всичко това, виждам как скоро от останалото има - няма двумилионно работоспособно население ще останат стонина човека да бачкат за българския "бизнес". И тогава когато започнат да внасят "квалифицирани" работници от Пакистан, Индия и Сирия, българския "работодател" нека им обяснява как ще си плащат сами болничните. Ако му стиска....
24
3
 
18
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Бизнеса не може да се справи липсата на кадри .Защо защото печели много а плаща малко.Неправилно ръководене на бизнес прогони работниците.Сега се готви поредната глупост с която Българския бизнес да зарадва Работниците си.Няма да се оправят нещата докато Бизнеса мисли за джоба си а работника за *** си...Промяната ще дойде след 30 години минимум когато западния бизнес няма да има на къде да се развива и ще дойде да разработи тукашните пазари..
23
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия се плаща за телевизиата, нали искате като в Германия?
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия в тая мизерна държава как може още да ни нае.ат??? То са идея да се пшаща за телевизия, то са неплатени болнични, то е чудо! Ама лато стане време за избори пак ще тичате да гласувате за Бойко! Еми тичайте си, тичайте си! Няма проблеми!
21
7
 
10
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Аз не ходя на интервюта, седя си в къщи и чакам работодателя да ми дойде и да ми представи профил на работното място и какви бонуси и заплати предлага и да ми даде телефона и емейла на двама бивши работници на които мога да се обадя да ги питам дали са били доволни от работното място. И така селекционирам от няколко работодателя който ми е най-изгоден.