Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави

Парламентарната монархия - най-демократичната система за Царя
Обновена: 23 сеп 2019 07:32 | 23 сеп 2019 07:30, Камелия Цветанова
133
Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави
Снимка: Булфото, архив

Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира, смята бившият премиер Симеон Сакскобурготски.

Той взе отношение и към реакцията на външното ни министерство за изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември, която стана повод отново да се раздели обществото на тема – освободителка или не е Русия.

Още по темата

 "Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", заяви Симеон II пред Нова тв.

Той обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България.

 "По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник", разказа той.

Симеон II коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, той заяви, че е "за" добросъсетство и "за" нормалните отношения.

По време на управлението му като министър-председател, страната ни стана член на НАТО.

 "Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото", заяви Симеон II.

"Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", заяви Симеон II.

Относно изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: "Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно", коментира Симеон II.

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на съветската армия, тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", каза Симеон II.

"Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя", заяви Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той каза: "Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Относно развитието на България, той коментира: "Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение :Другото което мога да кажа, че Тодор Живков беше единственият българин и български политик, който милееше за България и доброто на Българския народ. Фердинанд беше лаком за власт, пари и наследство немец. Хитър, нагъл, противен. Цар Борис Трети правилно е постъпил , че не е допуснал да бъдем срещу Русия ( Българският народ нямаше да му прости, ако беше направил тази отвратителна и безумна грешка; българските войници също не биха се съгласили да се бият против Русия)
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Симеон Втори за монархията - тя е най- правилното управление на народите.Друг е въпросът, че Симеон Втори е цар, но той НЕ е българин! Българските царе и царици ги няма, благодарение на турците. Турците премахват до корен българските владетели и царе, българската аристокрация. Най- трагичното е, че България след освобождението си НЯМА цар от Български произход, а цар с немска кръв (нищо против немците, но все пак е редно и справедливо българите да имат Българин за цар, а НЕ чужденец)
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Симеон Втори за монархията - тя е най- правилното управление на народите. Друг е въпросът, че Симеон Втори е цар, но той НЕ е българин! Българските царе и царици ги няма, благодарение на турците. Турците премахват до корен българските владетели и царе, българската аристокрация. Най- трагичното е, че България след осовбождението си НЯМА цар от Български произход, а цар с немска кръв (нищо против немците, но все пак е редно и справедливо българите да имат Българин за цар, а НЕ чужденец)
89
8
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Симеон е много мъдър мъж!...Аз НЕ се заглеждам в коша му с мръсно бельо,защото първо ВСЕКИ има такъв и второ,някакви си "пикантерии"по никакъв начин не определят политиката му.Жалкото е че погледна на България като на "дойна крава"..Но аз го разбирам-все пак го лишихме от короната преди ..след 1944-та.Нашите доморасли политикани са ДЖУДЖЕТА в сравнение с него,джуджета!
88
1
 
8
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Парламентарна монархия ! ? ! Пълен бардак. Гледак UK.
87
0
 
7
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 години
Бай Симо Рулетката се изпусна с тая фраза :"Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че, НЕЗАВИСИМОСТ В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ Е НЕВЪЗМОЖНО ЗА НИКОГО дори за НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ДЪРЖАВИ И СИЛИ. Въпрос и на хармонияНезависимостта и хармонията върви с подчинението към господарите ти .Ако решиш да следваш пълна независимост то винаги ще ти намерят кандидат да ти тегли куршума и да станеш част от учебната програма само с това събитие .
86
4
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Дедо цар се изказа... Но ето, че каза неща, които сами по себе си звучат разумно. И ако не бях силно предубеден към него, щях дори да ги харесам. Е да- витиевати са и недотам разбираеми предполагам заради старческата дименция, но в никой случай не са неприемливи или пълни глупости като тези на Плевн.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на какво е "цар" този пройдоха, наркоман, майцепродавец, лъжец, крадец и ротативкаджия? едно черно въже около врата и да го влачи една жипка из столицата. монархия сънува, бащинийка. да каже баще му къкъв клозетен пииас е бил и той.
84
1
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
До Анонимен 87 Монархията вече е пълен анахронизъм.Царчето ще види монархия през крив макарон!Левски е казал-Чиста и свята република!
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парламентарната монархия - най-демократичната или най-далаверичната?
82
7
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Всеки полуграмотен може да си направи справка що за паметници са това, в чест на кого са издигнати и дали са правени опити за разрушаване! Просто паралел е невъзможен! Крадливият и лъжлив старец вече го налазва деменцията!
81
7
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
От време на време, поради разбираеми причини родните "журналисти" изравят по някой вмирисан политически труп и разпространяват безумните му бръщолевения. Това го разбирам-борба за хляб! Но не мога да разбера защо го представят, например като Симеон Втори? Защо бе? Тази персона исторически и по документи не е Втори, нито някога ще бъде! Направи ми впечатление по темата за паметниците много глупавото сравнение между паметника на съветската армия, Триумфалната арка и египетските пирамиди! /следв/
80
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Яко ги бъзнахме илюминати и масони с Българският Саракт;))) Отговорът на еврейската фамилия Кохари управлявала в Третото българско царство, не закъсня. Симо Кохари или Симо Ментата се изказа. Илюмини, ако това са ви личностите и възможностите, живи сте за ожалване, майка. Абсолютно независима държава е САЩ, прави каквото си иска, до известна степен, това е и Русия. Ако не зависеше силно от петрола и тя щеше да си прави, каквото иска. Просто вие сте неспособни да дадете на България независимост!
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комaрджиятa пpемиер - скoрo нaрoдa ще избере и някой клoш пияницa или еднo мaгaре от мaдpидските кръчми и бoрдеи.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"България се развива, и то бързо на фона на останала Европа."Да, всички виждаме резултатите от 30 годишното развитие, задминахме Европа. А според Урсула вон дер Лайен "България е образец на благоденстваща и просперираща членка на ЕС". Честито да ни е развитието и все така да се развиваме.
77
0
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Пълна независимост няма как да получим, това е ясно. Трябва обаче да отстояваме равнопоставеност. Когато даваме - да искаме да получим, т.е. когато тези, които сме избрали да управляват държавата дават нещо от името на държавата, то държавата, (а не същите тези политици на първо място) трябва да спечели нещо равностойно от това. А това за съжаление не е така.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега, комунистическа пропаганда ли четем пак?Нямало напълно независима държава?Ми да, формално погледнато няма.Но неформално всяка държава се стреми да бъде независима, в смисъл да не зависи от по-голяма и мощна от нея държава която и влияе на външната и вътрешна политика (напр. Русия и САЩ).А най-добре за независимостта е разбира се, парламентарната монархия.Царство България е равнозначно на империя.Така сме били до 1944 г.Не може една империя да бъде зависима нали?
75
7
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 години
България е била винаги зависима, но Тодор Живков водеше държавна социална политика и българския народ имаше безплатно образование и здравеопазване, и то не лошо!!!Това никой друг държавник никога не го е постигнал, независимо какъв образ и ореол е създаден около него и как са го напмпали медиите!!!Агент Винс Тейлър!ЦРУ!!!
74
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23"Можело" е там, където е имало качествен "мат'риал" и не толкова мощна външна "помощ" !
73
1
 
1
 
! Отговори
бабаяга преди 4 години
Като не броим Иван Грозни.