Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави

Парламентарната монархия - най-демократичната система за Царя
Обновена: 23 сеп 2019 07:32 | 23 сеп 2019 07:30, Камелия Цветанова
133
Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави
Снимка: Булфото, архив

Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира, смята бившият премиер Симеон Сакскобурготски.

Той взе отношение и към реакцията на външното ни министерство за изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември, която стана повод отново да се раздели обществото на тема – освободителка или не е Русия.

Още по темата

 "Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", заяви Симеон II пред Нова тв.

Той обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България.

 "По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник", разказа той.

Симеон II коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, той заяви, че е "за" добросъсетство и "за" нормалните отношения.

По време на управлението му като министър-председател, страната ни стана член на НАТО.

 "Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото", заяви Симеон II.

"Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", заяви Симеон II.

Относно изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: "Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно", коментира Симеон II.

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на съветската армия, тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", каза Симеон II.

"Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя", заяви Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той каза: "Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Относно развитието на България, той коментира: "Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
10
 
6
 
! Отговори
Симеон 2 преди 4 години
Братя българи, не по-късно от 800 дни русофилите ще разберат що за шматки са и ще се поучат...а може би не. Вервайте ми!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79Пак по нареждане на "началниците", обаче ! Забележи !
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кобургите са проклятие за България !
69
7
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Царя е Прав - трябва баланс , тоест - да си гледаме Интересите на България и Народа .Лошото е че САЩ станаха много Агресивни спрямо България - Медиите са залети от Платени Коментари и Новини от *** - Кога Прокуратурата ще започне да ги Арестува и вкарва в Затвора ?Сорос вкарва в БГ по 100 милона Долара на Платени НПО , те имат мрежа от Коментатори на които плаща по 1лев на коментар против Русия . Проекта е базиран на опита в Купуване на Избори от ГЕРБ .
68
3
 
4
 
! Отговори
прав е преди 4 години
разбира се, жалко че е толкова слаб иначе
67
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 71България се развива, и то бързо на фона на останала Европа. Много им се иска на русофилите българите да се лутат, но не става. Българите си искат в Европа и им е писнало от руските диваци, които пренаписаха българската история и промиваха мозъците на поколения наред.
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги е бил балансиран в изказванията са по темата социализъм-демокрация, ляво-дясно, република-монархия, Русия-Запад, наследство от социялизма-наследство от царско време. А българите все се лутат, трябват повече хора като него!
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Християнизрането в Европа започва през 3 век а у нас достига чак в края на 8 век , а кога в Русия , по късно или по рано? А Руснаци дали го осъзнват въобще? или си мислят че са родени християни , няма такива на планетата Земя
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИстинското освобождение на България се случи на 10 Ноември---А 30 години след освобождеинито и въвеждане на демокрацията, населението намаля с 2 милиона, България е първа по смъртност в света и бедна като африканска държава.
63
3
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Както казваше покойния Божидар Димитров, че няма как България да е имала тонове със злато и да ги е дала на Русия. Това са пълни лъжи и е било невъзможно държава, като България да е имала толкова много злато, пък камо ли да го даде.
62
8
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Българите сме ацтеки потомци на Кетцекоатл!
61
1
 
5
 
! Отговори
До 55 преди 4 години
Прав си, че старобългарският език е мъртъв език. Променяме езика си когато идваме на Балканите и се смесваме със славянските племена. По най новите разкопки археолозите ни вече правят прилики, че прабългарски гробовете са на сармати, а сарматите са дедите на славяните.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИСТИНАТАЪхъ. Повярвахме. Пък и да е краден, голям праз! На кой му пука?
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя като пукне ще направя банкет!
58
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е сърцето на славянството което е основата на новата бяла раса и новото човечество. България е много по-древна от Русия, България даде началния духовен импулс на Русия, Русия дължи мощта си на България. А Русия освободи България два пъти, без Русия днес нямаше да съществува държава България. Българи и руси са братски славянски народи.
57
4
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
КАЛАШНИКОВ Е КРАДЕН ОТ ХУГО ШМАЙЗЕР!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия плаща българската независимост с 80 милиона златни франка, тогава равни на 674 тона злато. България никога не връща "заема". 674 тона злато, платени за свободата на чужд народ, който обяви освободителите си за врагове Съединението е позволено от великите сили, защото Русия плаща цената за него.
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Византия ни налага насила Християнството и славянския език както Русия ни налага освобождението , и 2 неща са напълно постигнати на 100%Пълен услех
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинското освобождение на България се случи на 10 Ноември, а реалната независимост настъпи на 31 Декември 1991г. Слава на братята Горбачов, Елцин, Рейгън и Буш!!!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 19 век Русия започва имперска военна агресия за окупация на балканите и със Сан-Стефанския договор се опитват да създадат една славянска мини империя която цели да пороби България. Но нашите по старши евроатлантически парнтьори англосаксонците организираха Берлинския конгрес и така осуетяват имперските планове на Русия, иначе и сега щяхме да сме под руско робство както народът на Крим.