Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави

Парламентарната монархия - най-демократичната система за Царя
Обновена: 23 сеп 2019 07:32 | 23 сеп 2019 07:30, Камелия Цветанова
133
Пълна независимост не била възможна дори за най-великите държави
Снимка: Булфото, архив

Независимостта е относителна в световния контекст, а членството на България в различни съюзи, дори в НАТО, не бива да се политизира, смята бившият премиер Симеон Сакскобурготски.

Той взе отношение и към реакцията на външното ни министерство за изложбата на руското посолство, посветена на 9 септември, която стана повод отново да се раздели обществото на тема – освободителка или не е Русия.

Още по темата

 "Страната си има идентичност от векове. Въпросът е човек да се съобразява с действителността и да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно за никого, дори за най-великите държави и сили. Въпрос и на хармония", заяви Симеон II пред Нова тв.

Той обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България.

 "По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник", разказа той.

Симеон II коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, той заяви, че е "за" добросъсетство и "за" нормалните отношения.

По време на управлението му като министър-председател, страната ни стана член на НАТО.

 "Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото", заяви Симеон II.

"Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно", заяви Симеон II.

Относно изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: "Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно", коментира Симеон II.

"Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на съветската армия, тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам", каза Симеон II.

"Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя", заяви Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той каза: "Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Относно развитието на България, той коментира: "Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
3
 
! Отговори
Католик преди 4 години
Българите сме англосаксонци и нямаме нищо общо с Русия и православието.
51
3
 
2
 
! Отговори
Русия преди 4 години
На туй нещо бащинията МУ Твар Борис Три ряза глави на българи.Другаря Сталин пише на Георги Димитров "царската фамилия да не се пипа" иначеДругаря Димитров щеше да приключи с тия изверги!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Русия ни беше освободила наистина нямаше да станем независима държава чак 30 години по-късно. Русия е искала да заграби територията или най-малкото да си направи сателитна държава, всичко останало е Кремълска Пропаганда.
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Русия не беше освободила България нямаше да има нито съединеине нито независимост.
48
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 март и 22 септемри за наложени празници от Русия у наспра дедите ни не са знаели славянски език а угурски език по късно Византия налага славянсия като английския в наши дни , тоест ако искаш да говориш с другите Племена тоагава само на слвянски
47
3
 
11
 
! Отговори
Да шорошчета преди 4 години
Ако я нямаше Русия, сигурно още щяхме да сме турски виалет. Западните вестници само са отразявали въстанията и кланетата на Балканите и са пращали най-много въмутително писанце до султана, единствено руснаците ги е било грижа, че там някъде на Балканите загиват техни братя славяни и са тръгнали на война, вместо да изживеят дните си до край, те са дали живота и кръвта си за Балканските държави.
46
1
 
2
 
! Отговори
руска Пропаганда преди 4 години
освoбождението на България е най мизерната Пропаганда за България , има си литература за четене и ниkъде от 52 сегашни Държави нито една не е била освободена , само у нас и в Сърбия се разпространява по молба на Русия тоа FAKE NEWS
45
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
А кой го докара Царя!!!Бившите комунистически служби!!!Държавата беше на командно дишане и нямаше никакви свежи капитали и инвестъиции, и те взаимно се харасаха, така че държавата да бъде приета в кръга на богатите държави, а капиталистите ше бъдат агентите и техните родове!!!Всички имаха полза, и народа щеше да глътне въздух, защото излизахме от изолация на световните финансови организации, а реформата в икономиката беше претакане на държавен ресурс в частни ръце без развитие!Лоугън!ЦРУ!!!
44
3
 
2
 
! Отговори
Мишките в хамбара преди 4 години
Проблем никога не е бил царят, винаги са били царедворците.
43
1
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Вчера, днес и утре - всякак,у нас ще бъде цар ПРOCТAКA.И ако водач най-честен избереме,трябва ни само Военно положение.
42
3
 
3
 
! Отговори
прав е Царя преди 4 години
Проблема на нас ни е че дълбоко хипнотизирано при това вярваме че Русия наистина ни е освободила , въпроса тука е какво е Санстефански предварителен мирен Договор м/ъ Русия и Османска Империя тогава , във този Договор не пише никъде че България по Договора се освобождава , защо тогава хората възприемат нещо което не съществува , психично болен ли е Българския Народ?
41
0
 
3
 
! Отговори
4040 преди 4 години
Като има мошеници да я разпродават и дават на концесия, няма незавизимост.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам парламентарна монархия и Цар Симеон пред руския посланик Радев.
39
4
 
6
 
! Отговори
Прав е преди 4 години
Парламентарна монархия е най-добрия избор. Функциите на президента трябва да бъдат взети от цар, за да не правим избори и ще спестим стотици милиони. Обаче за цар по-добре да си изберем по старите обичай, хора с царска кръв от фамилията Пеячевич или другата запазена Асеневци.
38
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Днес българина е зависим, от климатичните промени,чакаме го Бойко лично,със климата да се заеме.След климата да ги оправи,и Западните ни Балкани,Украйна за накрая да остави,че не се знае кво ще стане !
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мошенник! Цар на изходните субстанций
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко, което е казва е истина, но завистта на хората им пречи да се съгласят с него.
35
3
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
За да се вкара българското общество в пъклените планове на ционистите , трябваше да се издигне кандидатура , която се ползва с високо обществено доверие, защото Гаргамел беше изтощил българите с масовата,кешовата и РМД приватизации!!!Просто Костов беше удобния мишок, който беше поставен от Луканов, след като Виденов стана неудобен за ционистите от Русия и САЩ!!!Агент Арън Торнабъл!ЦРУ!!!
34
6
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Ти не си истински цар,цар беше твоя баща.Комунистите на пожар,те изпратиха като мигрант.Стана червен ти агент,на другари сега господа,за да могат във даден момант,да те върнат по дяволски план.
33
4
 
19
 
! Отговори
опетков преди 4 години
"Цар" Симеон показа отлично защо монархията е много опасна за българския народ и направи 99% от българите републиканци. При такива монарси, не благодаря. А това, което е изфъфлил за независимостта си е глупост на глупостите. Дедото обърква понятията. Вярно, няма абсолютно независими, но не е добре да си и по документи васал на друга държава и да нямаш своя собствена политика, макар и силно вредна за населението ти, както показа дядо му на тоя.