Експерт: Турция не може да подкара 3,6 млн. бежанци като стадо към Европа

Керемедчиев: Заплахите на Ердоган ще втвърдят позициите на ЕС към него
12 окт 2019 12:56, Елка Василева
130
Експерт: Турция не може да подкара 3,6 млн. бежанци като стадо към Европа
Снимка: архив, Reuters

Цел номер едно на Турция е да не се създаде кюрдска държава и това е в основата на нейната операция в Сирия, заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред bTV.

„Има 20-милионното кюрдско население, което е разпръснато по целия свят, то е единственото, което няма собствена държава", отбеляза експертът по международни отношения.

Що се отнася до заплахата на Ердоган да наводни Европа със сирийски бежанци, Керемедчиев смята, че тя е трудно изпълнима, тъй като тези бежанци не са концентрирани на едно място и не могат да бъдат подкарани като стадо, а подобна операция изисква огромна логистика.

Турция може обаче да изпрати групи от 5 000-10 000 мигранти на границата си с държавите от ЕС, но това може да има неочакван ефект и да втвърди позицията на Европа към Ердоган и неговото управление.

Още по темата

„Открай време Ердоган има този агресивен начин на поведение към европейските лидери, но той доста подценява дипломатичността, с която до момента му се отговаря", коментира Керемедчиев.

Турция има голямо и активно население, може да защитава своя суверенитет, но  ЕС е един от основните ѝ икономически партньори и най-голям инвеститор в югоизточната ни съседка, която в момента изобщо не е цветущо икономическо състояние.

Именно заради икономическите проблеми Ердоган се бореше толкова много за привличането на инвестицията на „Фолксваген”, отбеляза Керемедчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Керамиката, извинявай, но и да подкара толкова народ към Европа с 500 евро средна заплата у нас, на 10 000 сирийци едва ли ще се задържат 100.Така че к'во ми пишеш безсмислени статии?Нека ония на запад от нас се оправят с тях.
7
3
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Не може но ще трябва да го направи. Помаклъка ЕС ще му наложи санкции и тогава няма да има избор. Меркел и *** ги чакат с вдигнати обятия.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуствена създадена държава, защото види тели нямало такава не решават проблемите.За пример Израел. Нито се прибраха се там нито се смириха от подареното.Тайно си мечтаят за кюрдистан нов вид талибани като в Афганистан в 80те.
5
5
 
24
 
! Отговори
леле преди 4 години
Голям експерт е този бре ! Ердоган не можел да ги насочи към Европа ! *** ! Само да ги пусне и до един ще се тръгнат на там ! Ще ни прегазят като въшки ! Защо ли евроджендърите не смеят да дразнят много Турция !?
4
10
 
5
 
! Отговори
До циничката преди 4 години
Напиши нещо за твоя кумир Тиквата!
3
5
 
27
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Още един пишман експерт - открил топлата вода, и "преживящ" общоизвестни неща.Въпроса е не да ги "подкара"... А да ги пусне в посока Европа!Лежанците отдавна точат зъби - и те да се уредят в социалния европейски хамак... Роднините им докопали се до него - им пишат какви баламyрници им дават хиляди евро месечно - докато събират материал за онаниране по оскъдно облечените европейки.А Меркел угажда на бея, че сама постави инструмент за изнудване в ръцете на чаламбиста!
2
4
 
20
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
абе те няма нужда и да ги подкарват, само да им кажат че границите към Европа са отворени и ще ги посрещат с мечета и помощи кеш и стой, та гледай!
1
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината турция е кюрди турци са по малко от тях